bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

Hört & läst 31 augusti 2021

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

🏒 BackmanIsBack. Den sista delen (Vinnarna) i Fredrik Backmans trilogi om hockeystaden Björnstad och dess människor kommer i oktober. ​​​​​​​De två första böckerna, Björnstad och Vi mot er, nådde svenska topplistor såväl som New York Times bästsäljarlista och blev tv-serie på HBO

💰 100miljonersBok. Mannen bakom Instagramkontot 100-miljonersmannen (184 000 följare), väckte stort intresse bland DN-läsarna efter en intervju. Bokförlaget Mondial frågade om han ville skriva en bok om sitt liv och sin väg till rikedom. Nu är avtalet påskrivet och utgivning planerad till sommaren 2022. (Dagens Nyheter)


ANNONS


❄️ KlimatKursBok. Lisen Schultz (forskare vid Stockholm Resilience Centre) och Erica Treijs (klimatreporter på Svenska Dagbladet) har skrivit boken Kursen : 10 lektioner för ett hållbart näringsliv. Genom intervjuer och djupdykningar i företagens omställningsarbete ställer de frågan: Går det att hitta lösningar för svenskt näringsliv som ger lönsamhet – och hållbarhet?

🌹 Dödsfall. Caroline Todd, som skrev flera bästsäljande bokserier tillsammans med sin son Charles under författarnamnet Charles Todd dog den 28 augusti. En av de 24 böckerna i Ian Rutledge-serien finns på svenska (Djävulens vägar) via HarperCrime-imprintet, och två (av tolv) böcker i Bess Crawford-serien, Sårad i strid och Okänd soldat. Före sin död slutförde hon en bok i vardera serien som ska ges ut nästa år. (ShelfAwareness)

🐧 PingvinResultat. Penguin Random House ökade vinsten med hela 55 % första halvåret, till 324 miljoner euro (209 milj samma period 2020). Omsättningen ökade 1,8 (1,63) miljarder euro. Både nyheter och backlist går bra. En del av ökningen beror på ”en fortsatt audioboom på nästan alla marknader”. Bästsäljare: Amanda Gorman 400 000 ex (på tre månader) och Barack Obama 750 000 ex (släpptes i nov 2020). (Publishers Weekly)

🎤 K-Pop-effekten. Boken Dying young (som handlar om tio sydkoreanska artister som dött unga) har inte funnits i tryck sedan 2003. Men K-pop gruppen BTS ledare Kim Nam-Joon (känd som RM) sågs läsa boken på en bild postad den 10 augusti. Förlaget tryckte snabbt en ny upplaga och boken blev en bästsäljare i Sydkorea. Förfrågningar från utländska fans om en engelsk översättning har dessutom ramlat in. (UPI)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.