Jens Møller Jensen har arbetat med att utreda mord i 37 år. Arkivbild: Johan Nilsson/TT.

Polisen som utredde mordet på Kim Wall skrev självbiografi – åtalas för sekretessbrott

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

På torsdagen inleddes rättegången mot den danske utredaren Jens Møller Jensen, som står åtalad för sekretessbrott. Själv anser han sig vara oskyldig, men åklagaren håller inte med.

Mitt i Köpenhamns tingsrätt sitter den före detta utredningschefen, som blev världskänd när han ledde Köpenhamnspolisens utredning av mordet på den svenska journalisten Kim Wall, och försvarar sig mot åklagarens anklagelser.


ANNONS


Men varför sitter han på en plats avsedd för misstänkta brottslingar?

Hösten 2018 lämnade Møller plötsligt och oväntat det prestigefyllda jobbet som utredningsledare på avdelningen för farliga brott för ett annan position inom danska polisen.

Bröt tystnadsplikten

Orsaken var hans självbiografiska bok Opklaret, som bland annat handlar om ubåtsmordet och som gavs ut i oktober 2018. Kort därefter anmäldes boken till polisens disciplinnämnd för brott mot tystnadsplikten.

– Jag var väl medveten om att det inte vore lämpligt att behålla min position om jag publicerade boken, säger Møller och fortsätter.

ANNONS

– Men jag förväntade mig inte att boken skulle orsaka rättsliga bryderier.

Några månader senare lämnade Møller polisen helt och hållet sedan en åklagare dragit slutsatsen att han brutit mot tystnadsplikten och missbrukat sin ställning.

Nekar till brott

Møller själv anser sig vara oskyldig och förnekar blankt att han ska ha utnyttjat sin ställning för att få tillgång till informationen. I stället framhåller han att informationen hämtats från medierna.

Åklagarmyndigheten håller i stort sett med om detta. Men det spelar ingen roll i förhållande till om det finns en tystnadsplikt eller inte.

Ärendet är huvudsakligen principiellt, förklarar specialåklagaren Jette Malberg i början av domstolsförhandlingen – hon vill att Møller ska straffas med böter.

– Kan information som är sekretessbelagd lagligt spridas vidare om den publicerats i pressen, frågar hon retoriskt.

Förhöret av Møller avslutas under torsdagen. Senare ska hans tidigare chef Poul Kjeldsen vittna. Det ska även bokens medförfattare, journalisten Stine Bolther, samt en åklagare från ett av de fall som omnämns i boken.


ANNONS


Domen faller den 16 september.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 30-tal titlar däribland Eldbarnet av Elisabeth Berglund och debutromanen Yani av Nora Khalil samt fackboken Undervisa på yrkeshögskolan. En handbok av Mikael Wirén.

🎂 Födelsedagar: Norske författaren Jostein Gaarder är född den 8 augusti 1952 och har på svenska bland annat gett ut Anton och Jonatan, genombrottet Spelkortsmysteriet och inte minst Sofies värld (som översatts till 53 språk och sålts i 26 miljoner exemplar och som blev världens mest sålda bok 1996 och även filmatiserades med Tomas von Brömssen i en av huvudrollerna).

🐱 Många dagar att fira: Internationella orgasmdagen, Internationella kattdagen och Lyckans dag. Några snabba sökningar på Boktugg hittar vi dessa passande titlar: Kattkalender 2023, Åtta små kattungar av Lisen Adbåge och Ulf Nilsson samt Kom du? : alla våra tankar om kvinnlig njutning och (fejkade) orgasmer av Amanda Colldén och Anna Dahlbäck.Damfotbollsboksboom. Efter att Englands damer vunnit EM i fotboll förväntar sig förlag och agenter ett ökat intresse för böcker om damfotboll. ”Spelarna har verkligen slagit igenom. De är odödliga. De kommer att minnas likt 1966 års herrlag”, säger Huw Armstrong, editorial director at Hodder & Stoughton till The Bookseller. Han förväntar sig biografier eller memorarer från flera av de engelska spelarna. En barnbok som kan få ett lyft av EM-succén är How to be a Footballer and Other Sports Jobs av tidigare landslagsspelaren Rachel Yankey.


Uppdateras under dagen …