Så här ser det ut när man söker på titlar från Ord&visor förlag hos Adlibris - hundratals böcker är bortplockade ur sortimentet. Trots att nätbokhandelsjätten lovat att inga förlag skulle drabbas av detta. Montage: Boktugg.

Hundratals titlar från Ord&visor Förlag plockades bort av Adlibris trots löftet

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Adlibris backade och lovade att inga förlags titlar skulle plockas bort ur sortimentet. Men ändå gjorde man precis det. Hundratals titlar från Ord&visor förlag gick inte längre att köpa på Adlibris. Efter att Boktugg ställt frågor dök titlarna upp igen.

Uppdatering: Några timmar efter att Boktugg sökt Adlibris för en kommentar var Ord&visor förlags samtliga titlar tillgängliga igen. Enligt Adlibris berodde det på ett missförstånd och att man lagt in en blockering på felaktigt sätt. Samtidigt bad Adlibris om ursäkt för det inträffade.


ANNONS


– Vi upptäckte att flera hundra av våra böcker plötsligt var strukna på Adlibris. Det var författaren Bo R Holmberg som slog larm. Hans nyutkomna diktsamling fanns inte längre där, säger Göran Lundin, en av grundarna till Ord&visor förlag, till Boktugg och fortsätter:

– Alla böcker som vi distribuerar själva eller via vår tryckeripartner Bording i Borås, finns inte längre i Adlibris sortiment. Det gäller böcker av författare som Lilian Ryd, Bo R. Holmberg, Kent Lundholm med flera. Sammantaget flera hundra titlar.

ANNONS

Göran berättar att han för flera veckor sedan skrev ett uppgivet brev till Adlibris där han konstaterade att massor av deras böcker inte länge skulle kunna säljas av nätbokhandeln.

– Men sedan kom protesterna och Adlibris backade. Men det gäller uppenbarligen inte oss. Flera av våra författare har skrivit och kampanjat på nätet mot Adlibris, så detta är kanske en hämndaktion. Adlibris svarar inte på brev, säger Göran Lundin.

Har både egen distribution och Förlagssystem

Ord&visor förlag har funnits sedan 1992 och firade 25-årsjubileum 2017. Förlaget håller till i Skellefteå och Tärnaby men har författare över hela landet. En del av förlagets titlar distribueras av Förlagssystem men för ett stort antal titlar använder de egen distribution.

– Vid förlagets start var vi egen distributör, men så småningom växte det oss över huvudet och vi skrev avtal med Förlagssystem. Men vi har givit ut mellan 600 och 700 titlar sedan start och vi flyttade ett hundratal till Förlagssystem. Det blir ganska dyrt att ha många titlar med restupplagor på Förlagssystem. Sedan började vi trycka på Bording i Borås, framförallt mjuka pärmar i mindre upplagor. Bording har skött distributionen av dessa böcker. Vi har försökt få Bording godkänt av Adlibris, men det blev nej, säger Göran Lundin.

Han tar Lilian Ryd som exempel. Hennes förstaupplagor i hårdband hamnade på Förlagssystem.

– Men när vi sedan började trycka dem i mjukband i mindre upplagor, blev det mycket mer fördelaktigt att Bording tog hand om allt. Urfödan, Kvinnor i väglöst land, Renskötarkvinnor, för att nämna några. Dessa har Adlibris beställt många av genom åren. Fram till nu. Nu kommer beställningarna via Bokus istället.

Adlibris agerande en demokratifråga

Precis som många andra mindre förlag som nyttjar egen distribution fick förlaget ett ultimatum från Adlibris i början av juni: skaffa en extern distributör och meddela oss senast den 31 augusti annars tar vi bort era titlar ur sortimentet.

Men efter en proteststorm inte minst efter ett debattinlägg av NOFFbackade Adlibris och lovade att inga förlags titlar skulle plockas bort, och många småförlag drog en lättad suck. Ändå försvann hundratals av Ord&visor förlags böcker.


ANNONS


– Avstängningen av Ord&visor kom dessutom långt innan tidsfristen de egendistribuerade förlagen hade på sig att underkasta sig Adlibris villkor. Vi tycker att detta borde uppmärksammas bättre i media. Det är en viktig kultur- och demokratifråga, säger Göran Lundin.

Han påpekar att förlaget i alla år haft ett utmärkt samarbete med Bokus men att Adlibris ställning fortfarande är väldigt dominerande.

– Ett uttryck för Adlibris arrogans är att man inte ens bryr sig om att svara på brev som vi skickat, där vi ställer frågor om deras agerande. Det stora bekymret är Adlibris monopolställning gentemot biblioteken. Det är inte svårt att förstå.

Fotnot: Boktugg har sökt Adlibris för en kommentar. Utifrån det svar Adlibris gett förlaget är det tydligt att de förlag som har flera olika distributörer kan riskera att råka ut för samma sak som Ord&visor förlag gjorde. Därför är det en god idé att regelbundet göra stickprov bland sina egna titlar så att de är tillgängliga vid sökning – och går att köpa. Eller, i de fall de faktiskt är slutsålda, inte går att beställa. Ett annat mindre förlag upptäckte att Adlibris hade felaktig lagerstatus på en av deras titlar som angavs som ”tillfälligt slut” istället för ”definitivt slut” trots att det varit korrekt hos Bokinfo.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL