Så här ser det ut när man söker på titlar från Ord&visor förlag hos Adlibris - hundratals böcker är bortplockade ur sortimentet. Trots att nätbokhandelsjätten lovat att inga förlag skulle drabbas av detta. Montage: Boktugg.

Hundratals titlar från Ord&visor Förlag plockades bort av Adlibris trots löftet

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Adlibris backade och lovade att inga förlags titlar skulle plockas bort ur sortimentet. Men ändå gjorde man precis det. Hundratals titlar från Ord&visor förlag gick inte längre att köpa på Adlibris. Efter att Boktugg ställt frågor dök titlarna upp igen.

Uppdatering: Några timmar efter att Boktugg sökt Adlibris för en kommentar var Ord&visor förlags samtliga titlar tillgängliga igen. Enligt Adlibris berodde det på ett missförstånd och att man lagt in en blockering på felaktigt sätt. Samtidigt bad Adlibris om ursäkt för det inträffade.


ANNONS


– Vi upptäckte att flera hundra av våra böcker plötsligt var strukna på Adlibris. Det var författaren Bo R Holmberg som slog larm. Hans nyutkomna diktsamling fanns inte längre där, säger Göran Lundin, en av grundarna till Ord&visor förlag, till Boktugg och fortsätter:

– Alla böcker som vi distribuerar själva eller via vår tryckeripartner Bording i Borås, finns inte längre i Adlibris sortiment. Det gäller böcker av författare som Lilian Ryd, Bo R. Holmberg, Kent Lundholm med flera. Sammantaget flera hundra titlar.

Göran berättar att han för flera veckor sedan skrev ett uppgivet brev till Adlibris där han konstaterade att massor av deras böcker inte länge skulle kunna säljas av nätbokhandeln.

– Men sedan kom protesterna och Adlibris backade. Men det gäller uppenbarligen inte oss. Flera av våra författare har skrivit och kampanjat på nätet mot Adlibris, så detta är kanske en hämndaktion. Adlibris svarar inte på brev, säger Göran Lundin.

ANNONS

Har både egen distribution och Förlagssystem

Ord&visor förlag har funnits sedan 1992 och firade 25-årsjubileum 2017. Förlaget håller till i Skellefteå och Tärnaby men har författare över hela landet. En del av förlagets titlar distribueras av Förlagssystem men för ett stort antal titlar använder de egen distribution.

– Vid förlagets start var vi egen distributör, men så småningom växte det oss över huvudet och vi skrev avtal med Förlagssystem. Men vi har givit ut mellan 600 och 700 titlar sedan start och vi flyttade ett hundratal till Förlagssystem. Det blir ganska dyrt att ha många titlar med restupplagor på Förlagssystem. Sedan började vi trycka på Bording i Borås, framförallt mjuka pärmar i mindre upplagor. Bording har skött distributionen av dessa böcker. Vi har försökt få Bording godkänt av Adlibris, men det blev nej, säger Göran Lundin.

Han tar Lilian Ryd som exempel. Hennes förstaupplagor i hårdband hamnade på Förlagssystem.

– Men när vi sedan började trycka dem i mjukband i mindre upplagor, blev det mycket mer fördelaktigt att Bording tog hand om allt. Urfödan, Kvinnor i väglöst land, Renskötarkvinnor, för att nämna några. Dessa har Adlibris beställt många av genom åren. Fram till nu. Nu kommer beställningarna via Bokus istället.

Adlibris agerande en demokratifråga

Precis som många andra mindre förlag som nyttjar egen distribution fick förlaget ett ultimatum från Adlibris i början av juni: skaffa en extern distributör och meddela oss senast den 31 augusti annars tar vi bort era titlar ur sortimentet.

Men efter en proteststorm inte minst efter ett debattinlägg av NOFFbackade Adlibris och lovade att inga förlags titlar skulle plockas bort, och många småförlag drog en lättad suck. Ändå försvann hundratals av Ord&visor förlags böcker.

– Avstängningen av Ord&visor kom dessutom långt innan tidsfristen de egendistribuerade förlagen hade på sig att underkasta sig Adlibris villkor. Vi tycker att detta borde uppmärksammas bättre i media. Det är en viktig kultur- och demokratifråga, säger Göran Lundin.


ANNONS


Han påpekar att förlaget i alla år haft ett utmärkt samarbete med Bokus men att Adlibris ställning fortfarande är väldigt dominerande.

– Ett uttryck för Adlibris arrogans är att man inte ens bryr sig om att svara på brev som vi skickat, där vi ställer frågor om deras agerande. Det stora bekymret är Adlibris monopolställning gentemot biblioteken. Det är inte svårt att förstå.

Fotnot: Boktugg har sökt Adlibris för en kommentar. Utifrån det svar Adlibris gett förlaget är det tydligt att de förlag som har flera olika distributörer kan riskera att råka ut för samma sak som Ord&visor förlag gjorde. Därför är det en god idé att regelbundet göra stickprov bland sina egna titlar så att de är tillgängliga vid sökning – och går att köpa. Eller, i de fall de faktiskt är slutsålda, inte går att beställa. Ett annat mindre förlag upptäckte att Adlibris hade felaktig lagerstatus på en av deras titlar som angavs som ”tillfälligt slut” istället för ”definitivt slut” trots att det varit korrekt hos Bokinfo.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …