Åshöjdens BK gör succé som Kickstarter och snart finns hela den tecknade serien samlad i bokform.

Succé för Åshöjdens final-Kickstarter – på väg mot halv miljon

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Den tredje och sista Kickstartern i jätteprojektet att samla den tecknade serieversionen av Åshöjden är en succé redan efter några dagar. Mikael Tegebjer är nöjd.

Kickstarter har blivit ett framgångsrikt sätt att finansiera samlingsutgåvor av olika tecknade serier, vi har tidigare berättat om exempelvis Herman Hedning och Kalle & Hobbe.


ANNONS


Förra veckan drog Mikael Tegebjer igång den tredje Kickstartern för Åshöjdens BK, serieversionen. I skrivande stund har den passerat 430 000 kronor. Vi ställde några snabba frågor.

För den som missat det, berätta kort om Åshöjdens BK i serieform?
– Åshöjdens BK bygger på Max Lundgrens romaner om samma fotbollslag och samhället de kommer från. Den tecknade versionen startade i Buster 1975. Fram till och med 1992 gjordes det nya avsnitt av serien. Totalt blev det 1586 sidor och 124 kapitel. Serien är pågående, så påståendet att det här är Sveriges längsta serieroman är försvarbart, säger Mikael Tegebjer och tillägger:
– Nu finns snart hela serien samlad i 4 volymer, tillsammans med extramaterial om författarna, romanerna, tv-serien, hur den tecknade serien startade. Många minnen blir det från folk som var med.

Det här är tredje Kickstartern du gör i projektet, hur har de tidigare gått?
– De gick bra. Jag har fått frågan från olika håll ända sedan Buster lades ner 2005. Men var ändå osäker på hur stort intresset var. När volym 2 blev 33 % tjockare – på grund av att jag velat hitta naturliga avbrott för varje volym – och därmed dyrare så dök frågan upp igen. Det tog väl ett dygn ungefär att få ihop grundplåten på 50 000. Till tvåan fanns kunder redan där och samlade ihop 75 000 på 45 minuter. Kul.

Har responsen varit som förväntat eller bättre?
– Återigen var jag osäker på folks betalvilja, särskilt som jag satsade på två böcker samtidigt. Och en box. För samlaren innebär detta att hosta upp 1200 kronor och … ja, du förstår. Nivån för grundplåten lade jag därför lägre än totalsumman som kom in för volym 2, men de 200 000 fick vi in på mindre än 90 matchminuter. Två timmar senare, vid midnatt, hade vi totalt fått in 150 % av vad vi bad om. Så både och, skulle jag säga. Jag trodde att det skulle gå men inte att responsen skulle vara så snabb.

När du är klar med Åshöjden, tänker du ”aldrig mer” eller har du fått blodad tand och funderar redan på nästa projekt?
Det är ett jäkla jobb att hålla på med Kickstarter. Samtidigt är det kul och jag har bra folk omkring som hjälper till när det behövs. Dessutom är jag redan igång med nästa, även om jag har en mer tillbakadragen roll där, och vet också vad jag ska kickstarta 2022.

Vi ber Mikael om några råd till andra förläggare och författare som funderar på att göra en Kickstarter med ett bokprojekt.

1. Bered er på arbete.
2. Man måste kommunicera regelbundet med backarna.
3. Räkna med att lägga pengar på annonsering, åtminstone i
sociala medier.

ANNONS

Läs vårt tidigare Analysbrev om Kickstarter eller tidigare artiklar om Kickstarter.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

En psykologisk thriller i 1800-tals miljö av Thomas Svensson

Det är i mitten av seklet och läkekonsten söker nya vägar. August, en misslyckad student, och glädjeflickan Katarina lockas in i den karismatiske vattendoktorns försök med banbrytande behandlingar på kuranstalten. Snart är de fångar i hans grymma värld.

Thomas Svensson debuterade år 2020 med det historiska dramat Blodgärning. I Vattendoktorn återvänder han till miljöer inspirerade av 1800-talets berömda spänningsförfattare.

– Den omvälvande epoken ligger nära oss i tiden men är ändå så avlägsen att fantasin kan ges rejält utrymme, säger Thomas.

Vattendoktorn är en psykologiskt thriller om ondska och förlåtelse i ett samhälle där vissa läkare ansåg att vattnet och anden är de enda sanna läkemedlen.

– Den så kallade hydropatin lämpar sig väl som fond för den stämning jag velat skapa.

Thomas Svensson bor i Sundsvall med sin hustru Ulrika. Han har en karriär som statstjänsteman bakom sig, har också arbetat på reklambyrå och som krönikör. Nu är han musiker och författare på heltid.

(...) Läs hela artikeln »