ANNONS

Författaren Oskar Kroon är i augusti dubbelt aktuell, dels med bilderboksdebuten "Faktabok om pappor", dels med kapitelboken "Kärleken är att jag vill att du finns". Pressbild: Casia Bromberg.

Förvånande fakta om pappor i ny bilderbok av Oskar Kroon

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Augustprisvinnaren Oskar Kroon är aktuell med två nya böcker. Gemensamt är att båda böckerna utforskar relationen mellan barn och deras pappor.
– Barn och vuxna har ju en lite knäpp relation, säger han.

Vad gör egentligen pappor hela dagarna? Jo, de lyssnar på Nina Simone, eller sitter på kontoret och tänker på sina barn, och de är trötta på morgonen men pigga på kvällen. Det och mycket mer får man lära sig i bilderboken Fakta om pappor.


ANNONS


– Man kan kalla det för en faktabok om pappor, men egentligen är det en faktabok om EN pappa, säger författaren Oskar Kroon.

Idén, fortsätter Oskar Kroon, var att skriva faktabok om någonting ur ett barns perspektiv, så som barn ser på världen.


ANNONS


– När man är ny i den här världen är man ganska fördomsbefriad, samtidigt som man är väldigt bra på att generalisera. Små barn tittar på sin pappa och tänker ”så här är pappor”. Jag tänkte att om ett barn utgår från sin pappa och beskriver alla pappor så blir det en komisk effekt, säger han.

Boken riktar sig till barn i förskoleåldern och är Oskar Kroons första bilderbok. Illustrationerna är signerade Jenny Lucander.

– Det har varit väldigt kul att se hur bilderna har vuxit fram. Jag var nöjd med att det var Jenny som gjorde dem, det blev väldigt bra med tonen. Humorn är lite densamma i bilderna och texten, det tyckte jag var fint, säger Oskar Kroon.

Dubbelt aktuell

Oskar Kroon är också aktuell med Kärleken är att jag vill att du finns, som är en längre kapitelbok för äldre läsare. Boken följer 15-årige Werner, som sitter i bilens baksäte när han och hans pappa krockar med en vildsvinsflock. Pappan hamnar i koma på sjukhuset samtidigt som Werner träffar tjejen Zadie.

– Det är en kärlekshistoria mellan två unga människor, men också en beskrivning av kärleken mellan ett barn och en pappa som är på väg att försvinna, säger Oskar Kroon.

I boken skildrar han också den oro och osäkerhet som ofta omgärdar sex i tonåren. Han minns hur det, när han själv var tonåring, fanns krav på att man skulle kunna prestera.

– Det finns en massa krångel kring det där och det finns höga krav både på killar och tjejer. Det har jag också velat skildra ur en killes perspektiv, att det inte är så självklart att vara den där presterande, manliga typen. Det finns fortfarande en sådan norm, som jag mådde dåligt av när jag var ung, säger han.

”Svår att hantera”

Oskar Kroon fick Augustpriset 2019 för sin debutbok ”Vänta på vind”. Hans nya böcker skiljer sig åt i form och ämnesval. Men båda två utforskar relationen mellan ett barn och en pappa.

– Jag vill skildra relationer. Barn har förstås relationer med andra barn, men nära relationer har de oftast med vuxna. Det tycker jag är kul och intressant att skildra. Barn och vuxna har ju en lite knäpp relation, som är svår att hantera för båda, säger han.

Oskar Kroon tycker att fler vuxna borde läsa barnlitteratur, inte bara för sina barns skulle utan även för sin egen.

– Ofta i ungdomsböcker är det ju väldigt mycket stora känslor. Det är sällan man skrattar och gråter så mycket som när man läser en ungdomsroman. Det är väl det som man ofta är ute efter när man läser böcker. Och även bilderböcker. Att titta på bilder gör vi väl alla? Det kan alla ha glädje av, säger han.

Text: Björn Berglund/TT, Viktor Andersson/TT

Fakta: Oskar Kroon

Ålder: 40 år

Bor: Årsta i Stockholm

Familj: Sambo och två barn, åtta och tio år gamla.

Är författare och har tidigare varit både bagare och journalist. Fick Augustpriset 2019 för sin bok Vänta på vind. Har också skrivit böckerna Mitt fönster mot rymden (2018) och Överallt och ingenstans (2020).

Aktuell med böckerna Fakta om pappor och Kärleken är att jag vill att du finns. Båda ges ut i slutet av augusti.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL