Här är vinnarna av Augustpriset 2019

Pristagare Augustpriset 2019. Från vänster: Emma-Karin Rehnman (vinnare i Lilla Augustpriset), Patrik Svensson (fackbok), Oskar Kroon (barnbok), Marit Kapla (skönlitteratur). Foto: Sören Andersson.

På måndagskvällen var det dags för Augustgalan och utdelningen av Augustpriset 2019. Marit Kapla, Patrik Svensson och Oskar Kroon heter vinnarna. Samt Emma-Karin Rehnman (Lilla Augustpriset) och Jan Stolpe (Hederspriset).

Spekulationerna om vilka böcker som skulle vinna det prestigefyllda Augustpriset har varit många. Favoriter eller skrällar? Svaret blev en blandning. Att Patrik Svenssons Ålevangeliet skulle vinna var ingen högoddsare, däremot var vinnarna betydligt mer överraskande i barnboksklassen och den skönlitterära. Här hittar du alla de nominerade böckerna till Augustpriset 2019.

Augustpriset 2019 – Årets svenska skönlitterära bok 

Osebol, Marit Kapla, Teg Publishing
Juryns motivering: ”Med osviklig känsla och respekt skapar Marit Kapla ett helt universum av sitt litterära reportage om Osebol. Enskildas vittnesmål blir till lyriska sånger där olika röster varvas. Talet om platsen speglar både smärtsam förändring och oviss framtid. Glesbygdens och världens öden gestaltas genom livet i en värmländsk by.”

Augustpriset 2019 – Årets svenska fackbok 

Ålevangeliet. Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk, Patrik Svensson, Albert Bonniers Förlag
Juryns motivering: ”En svindlande historia med filosofiska och existentiella förtecken om den utrotningshotade ålens ursprung och plats bland människan och myter som för läsaren ut på djupt vatten, både bokstavligt och bildligt. Patrik Svensson låter oss följa ålen från Sargassohavet, via smörgåsbord ända in i hans själ där den, tack vare hans pappa, har fått en alldeles speciell plats. För det är också en historia om en far och son, och hur kärleken till ålen knöt dem samman i en ofta ordlös relation.” 

Augustpriset 2019 – Årets svenska barn- och ungdomsbok 

Vänta på vind, Oskar Kroon, Brombergs
Juryns motivering: ”Det finns mycket att älska med Vänta på vind. Främst kanske den språkliga lättheten, den poetiska tätheten och tonträffen. Men också den fina gestaltningen av huvudpersonen Vinga och hennes morfar, två egensinniga solitärer, skildrade med en värme fjärran från allt stereotypiserande. Stark men ensam växer Vinga i arbetet med att reparera och sjösätta en båt, och i den djupnande vän- och kärleksrelationen till jämnåriga Rut.” 

Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor. Pristagarna får även en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare. Ikväll har också Lilla Augustpriset delats ut. Vinnaren får 15 000 kronor.

Lilla Augustpriset  2019

En ospelad fiol, Emma-Karin Rehnman, Lidingö
Juryns motivering: ”Ett samtal om ved blir till en episk saga när två vänner försöker att roa varandra vid lägerelden. Några få sidor senare har trehundra år av längtan byggts upp, skildrats och förlösts. Formmässigt briljant berättande.” 

Svenska Förläggareföreningens Hederspris 2019

Jan Stolpe
Juryns motivering: ” Det finns få översättare i Sverige som kan mäta sig med Jan Stolpe, när det gäller bredd och precision. Hans klassikeröversättningar har blivit klassiker i sig: Platon, Aristoteles, Montaigne. Liksom Montaigne är Stolpe en man i rörelse, på färd mellan det antika och nuet, en utforskare med fördomsfri och nyfiken blick. De översättningar han gjort av samtida författare präglas av samma noggrannhet, lätta handlag och språkliga fantasirikedom.
Det har sagts att först när en bok blir överförd till ett annat språk når den sin fulla mognad. Bättre kan Jan Stolpes gärning inte sammanfattas.”

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,