Danska författaren Tove Ditlevsens liv blir tv-serie

Danska författarinnan Tove Ditlevsen (1918-1976) debuterade 1939 med diktsamlingen "Pigesind". Foto: Skånereportage

40 år efter hennes död har den danska författaren Tove Ditlevsens självbiografiska Köpenhamnstrilogi väckt nytt intresse både i hemlandet och utomlands. Nu ska författarens stormiga liv också bli en ny tv-serie.

På engelska har trilogin givits ut av Penguin Classics och fått fina recensioner både i The Guardian och The New York Times. I Sverige kom Gift i nyöversättning för ett par år sedan, och i höst ges även trilogins två tidigare böcker, Barndom och Ungdom, ut i ny översättning av Vanja Lantz.

Nu ska romanen Gift dramatiseras av May el-Toukhy och Maren Louise Käehne, uppger Danmarks Radio. Duon gjorde tidigare den uppmärksammade filmen ”Hjärter dam” om en medelålders kvinna som inleder en sexuell relation med sin 17-årige styvson. Den här gången tar de sig an den danska författaren och enligt Maren Louise Käehne är just Gift Ditlevsens viktigaste verk.

– Det är en extremt osentimental bok, den går rakt på och hårt. Därför passar den så bra för att bli filmatiserad, säger Maren Louise Käehne som beskriver Ditlevsen som ”mycket modern” i den splittring som hon upplever som människa.

– Hon vill ha allt: kärlek, frihet, karriär och barn. Men varje gång hon får det är det en brist hos henne som gör att hon dras mot att ödelägga allt.

Text: TT

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.