Danska författarinnan Tove Ditlevsen (1918-1976) debuterade 1939 med diktsamlingen "Pigesind". Foto: Skånereportage

Danska författaren Tove Ditlevsens liv blir tv-serie

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

40 år efter hennes död har den danska författaren Tove Ditlevsens självbiografiska Köpenhamnstrilogi väckt nytt intresse både i hemlandet och utomlands. Nu ska författarens stormiga liv också bli en ny tv-serie.

På engelska har trilogin givits ut av Penguin Classics och fått fina recensioner både i The Guardian och The New York Times. I Sverige kom Gift i nyöversättning för ett par år sedan, och i höst ges även trilogins två tidigare böcker, Barndom och Ungdom, ut i ny översättning av Vanja Lantz.

Nu ska romanen Gift dramatiseras av May el-Toukhy och Maren Louise Käehne, uppger Danmarks Radio. Duon gjorde tidigare den uppmärksammade filmen ”Hjärter dam” om en medelålders kvinna som inleder en sexuell relation med sin 17-årige styvson. Den här gången tar de sig an den danska författaren och enligt Maren Louise Käehne är just Gift Ditlevsens viktigaste verk.

– Det är en extremt osentimental bok, den går rakt på och hårt. Därför passar den så bra för att bli filmatiserad, säger Maren Louise Käehne som beskriver Ditlevsen som ”mycket modern” i den splittring som hon upplever som människa.

– Hon vill ha allt: kärlek, frihet, karriär och barn. Men varje gång hon får det är det en brist hos henne som gör att hon dras mot att ödelägga allt.

Text: TT

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Ny poesi utforskar mäns våld mot kvinnor

Diktsamlingen Hennes uppgång och fall beskriver en kärleksrelation som inleds med intensiv förälskelse men sedan övergår i våld. Det är Marie Strömbergs debut som författare men flera av dikterna skrev hon redan för 20 år sedan.

– De är inspirerade från samtal jag hade med kvinnor när jag jobbade natt inom psykiatrin. Många hade blivit utsatta för övergrepp och jag började skriva dikter för att bearbeta det jag fick höra. Det kändes viktigt att skriva ner deras berättelser för att dokumentera dem, säger Marie Strömberg.

Några av dikterna handlar om henne själv, men även majoriteten av dem som inte gör det är skrivna i jag-form. Ett stilistiskt grepp för att komma närmare läsaren.

– Jag tycker att det blir starkare i jag-form, men ville också skriva genom betraktarens ögon, säger hon.

Att det blev just poesi beror på att hon tycker om att utforska språket och leka med ord.

– I en dikt måste man väga varje ord och om man byter ut ett ord kan texten få en helt annan betydelse. Jag gillar att man kan uttrycka så mycket med några få rader, säger hon.

Text: Evelina Hertz

(...) Läs hela artikeln »