En lyckad tv-serie kan innebära en stor försäljningsökning av boken bakom. Foto: Akademibokhandeln

Populära tv-serier boostar bokförsäljningen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Akademibokhandeln och Bokus ser tydligt hur tv-serier ger en ökad bokförsäljning, senast med Julia Quinns familjen Bridgerton.

Historiskt sett har populära böcker ofta blivit filmer och tv-serier. De senaste åren har trenden också omvänts – populära filmer och tv-serier ökar populariteten hos de böcker som serierna bygger på och boostar försäljningen, skriver Akademibokhandeln och Bokus.

Den 25 mars hade den nya säsongen av Bridgerton premiär på Netflix. Omedelbart kunde Akademibokhandeln och Bokus notera en ökning i försäljning av böckerna, skrivna av Julia Quinn. På drygt en vecka mer än fördubblades försäljningen. (I serien finns bland annat titlarna En oväntad förälskelse och En annorlunda allians.)

Trenden har blivit starkare de senaste åren och ses på serier i olika genrer. The Witcher, som hade premiär första gången 2019, har lett till flera bokförsäljningstoppar både vid seriesläpp och när trailers släppts. Vid lanseringen av andra säsongen julen 2021 tredubblades försäljningen av The Witcher-böckerna av Andrzej Sapkowski (som finns översatta till svenska, bland annat Ovädrens tid och Damen i sjön).

Den danska serien Kastanjemannen ledde även den till en tredubblad försäljning av boken som serien tv-serien bygger på (Kastanjemannen av Søren Sveistrup) mellan september och oktober förra året. Och serien Shadow and Bone resulterade i en 500-procentig ökning i försäljningen av de böckerna från att serien lanserades (I ljusets makt och Högt spel av Leigh Bardugo).

– Det är otroligt spännande att olika medier förstärker varandra på det här sättet. Det verkar som att många vill ta del av berättelser – till och med samma berättelse – på flera olika sätt, eftersom det är olika upplevelser att se en serie eller läsa en bok, säger Anna Austin, kategorichef böcker, Bokusgruppen, i ett pressmeddelande.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar, däribland 30 månader av författaren Jannice Eklöf vars dotter drabbades av leukemi och under två och ett halvt år kastas familjen mellan hopp och förtvivlan. Bättre med åren av Katarina Steding Ehrenborg handlar bland annat om att bromsa åldrandet. Augustvinnaren Marit Kapla (Osebol) är tillbaka med ny bok: Kärlek på svenska. Och så en uppföljare: Mera saker som (nästan) ingen vet av Bengt Fredrikson och Andreas Palmaer med oväntade fakta.

🎂 Födelsedagar: Brian Aldiss (1925-2017) föddes den 18 augusti, men det är nästan trettio år sedan hans böcker (främst science fiction) gavs ut på svenska. Hans sista bok, Finches of mars, kom 2014. Dagboksförfattaren Agneta Horn (1629-1672) var också född denna dag och hon skildras i boken Agneta Horn : ett liv i trettioåriga krigets skugga av Karin Milles. Fyller år idag gör amerikanske historikern och författaren Timothy Snyder vars bok Om tyranni : tjugo lärdomar från det tjugonde århundradet (grafisk utgåva) nyligen kom ut på svenska i nytt lättillgängligt format.

🥙 Den 18 augusti firas Fajita-dagen. Hur långt har den svenska TexMex-kulturen utvecklats, vet vi skillnaden på burritos, fajitas och tacos? Läs ¡Taco loco! : Mexikansk gatumat från grunden av Jonas Cramby eller Tacos! : äkta mexikanska recept av Cruz Felipe Fuentes och Ben Fordham. Dessutom ”firas” idag i vissa länder Dålig Poesi-dagen. Vilket innebär att detta är dagen då ingen ska skämmas utan dela med sig av haikus och andra diktformer. Men det kan också vara dagen då du vill utveckla din inneboende poet och läsa Skriva poesi : om diktandets hantverk av Mats Söderlund eller Guide till att läsa och skriva poesi av Jenny Edvardsson.🎪 Jättemässa. Bokmässan i Frankfurt tänker efter några svåra coronaår åter bli bokbranschens mittpunkt. Med två månader kvar har 4 000 utställare från 80 länder bokat plats inklusive världens största förlag, skriver Publishing Perspectives. Alla 456 bord i Literary Agents & Scouts Center är bokade.

Fysisk butik = fysisk bokhandel + dagligvaruhandel. Ehandel = internetbokhandel + bokklubbar. Grafik av Boktugg.

📉 Trend. Bokförsäljningsstatistiken för jan-jun 2022 visar att bokhandeln vann tillbaka marknadsandelar från internetbokhandeln. Men försäljningen i Sverige av fysiska böcker sjönk samtidigt som tillväxten för digitala saktar in. Totalt (alla format och kanaler) minskade bokförsäljningen 1,8 procent jämfört med samma tid förra året.

Verkstopplistorna för andra kvartalet visar vilka böcker som drog in mest pengar i kronor och ören – fördelat på olika kanaler och format. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

🤑 Kvartalstopplista. Den mest lönsamma boken under andra kvartalet 2022? Kult av Camilla Läckberg och Henrik Fexeus sålde mest i kronor, alla format sammanräknade. Här är topplistorna på böckerna som drog in mest pengar under Q2-2022. Ett par författare (däribland) Läckberg & Fexeus lyckades få med två titlar på topp 20. Här hittar du alla topplistorna för apr-juni 2022.

Uppdateras under dagen …