Craig Alanson
Två av de Podium-författare som Egmont Saga ska hjälpa till att sprida i Europa är Craig Alanson och J.N. Chaney.

Saga Egmont skriver stort avtal om fem språk med amerikanska förlaget Podium Audio

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Saga Egmont har skrivit ett avtal med amerikanska ljudboksförlaget Podium som omfattar utgivning på spanska, franska, tyska, italienska och polska av en rad bästsäljande sci fi- och fantasytitlar. Men Norden hoppar man över.

– Det jag är särskilt stolt över i detta samarbete är att vi nu lyckats med att bli ett internationellt förlag. Vi skriver inte bara avtal om utgivning på de små nordiska marknaderna utan kan licensiera stora namn som Jeffrey Archer och nu detta jättesamarbete där vi lanserar titlar direkt i utlandet till den digitala marknaden, säger Lasse Korsemann Horne, Publishing Director på Egmont Saga, till Boktugg. Han fortsätter:


ANNONS


– Äntligen kan vi hitta samarbetspartners som har förstått att den digitala marknaden är en genväg till succé. De flesta agenturer pratar fortfarande bara om att få ut tryckta böcker på marknaden. Men hos Podium är det ljudboken och eboken som är i fokus. Innehållet hos Podium är skräddarsytt för den digitala målgruppen.

Det finns en del likheter mellan Egmont Saga och Podium Audio. Båda är fokuserade på digital utgivning och båda har letat en hel del bland egenutgivare vilket på amerikanska innebär indieförfattare.

– Vi är glada att kunna presentera detta partnerskap och ser väldigt mycket fram emot att lansera Podiums katalog av sci-fi i världsklass på fem språk och leverera ljudböcker till läsare runtom i världen, säger Marie Noack, Programme Manager på Egmont Saga, i ett pressmeddelande.

Så vad är det för titlar och författare? Ett namn känner svenska läsare igen. Podium fick något av ett internationellt genombrott när de lanserade den då okände författaren Andy Weir och förvandlade hans ebok The Martian till en av de mest framgångsrika ljudböckerna. Podium är idag det åttonde största ljudboksförlaget i USA och fokuserar på just sci-fi och fantasy.

ANNONS

Craig Alanson – en bästsäljande ljudboksförfattare

Craig Alanson har legat etta på Audible med sin roman Breakaway och hela hans Expeditionary Force-serie har sålt 2,3 miljoner exemplar för otroliga 35 miljoner dollar (motsvarande 300 Mkr) på den engelska marknaden på bara fem år. Han var den sjätte mest sålda författaren i segmentet ljudböcker i USA 2020. Före honom fanns J.K. Rowling, Stephen King, Brandon Sanderson, Malcolm Gladwell och Barack Obama. På sjunde-tionde plats hittar vi John Grisham, Neil Gaiman, Delia Owens och Andrzej Sapkowski.

Förutom Alanson tänker Egmont Saga lansera författare som J.N. Chaney, Christopher Hopper, Shirtaloon, Glynn James, Michael Stephen Fuchs, Christopher G. Nuttall, Lindsay Buroker, John Bierce, Keith C. Blackmore, Chris Fox, Edward W. Robertson, Apollos Thorne, James Rosone, Jason Anspach, K.A. Knight, och Sarah Lyons Fleming.

Återigen namn som framför allt är välkända bland sci fi-läsare.

– Våra författare är glada över att få den här möjligheten att utöka sin fanbase internationellt, säger Victoria Gerken, förläggare på Podium, i samma pressmeddelande.

Inga översättningar till svenska

Saga Egmont har redan påbörjat arbetet med att leta upp lämpliga översättare och redaktörer för spanska, franska, tyska, italienska och polska. De första titlarna släpps redan under fjärde kvartalet 2021. Däremot kommer man inte att översätta och ge ut dessa titlar på svenska eller något av de andra nordiska språken. Anledningen? De flesta nordbor som är intresserade läser redan engelsk sci-fi på originalspråk.

– Podiums extraordinärt talangfulla författare når sina engelskspråkiga läsare via Amazon och Audibles digitala plattformar och skapar passionerade fanbaser. Nu adderar Saga sin globala distribution och lokala marknadskunskap vilket gör detta till en berättelse om hur två digitalt fokuserade förlag kan hjälpa författare att nå en global publik. Digital utgivning är en brunn av möjligheter för författarna och förlagsbranschen, säger Lasse Korsemann Horne.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.