Litteraturfestivalen Höganäs Summer Book Festival får premiär i september 2021

Ewa Fröling (foto: Malin Nerby) och Julia Ravanis (foto: Frida Winter) är två av författarna som gästar Höganäs Summer Book Festival 2021.

En ny litteraturfestival ser dagens ljus den 17–18 september 2021 i skånska Höganäs. Det blir en blandning av lokalt, nationellt och internationellt.

Södra Sverige får ett nytt litteraturevenemang i sommar när det är premiär för Höganäs Summer Book Festival i kuststaden Höganäs i nordvästra Skåne.

Varför är Höganäs en passande ort för en litteraturfestival?
– Höganäs har en lång litterär historia. 1967 flyttade Bokförlaget Bra Böcker till Höganäs och under de decennier som förlaget låg här kom en strid ström av författare på besök. Då var det helt naturligt att springa på internationellt kända författare som Norman Mailer och Isaac Bashevis Singer på Höganäs gator, men också många kända svenska författare som Barbro Alving, Alf Henriksson och Rune Moberg. Nu ska Höganäs åter bli centrum för den litterära världen, säger Liselotte Fritz, projektledare.

Festivalen var egentligen planerad till augusti, men arrangörerna bestämde sig för att flytta fram till september. Det blir alltså en very late Summer Book Festival.

– Vi gör bedömningen att vi har betydligt större möjlighet att genomföra arrangemanget i september än i augusti med tanke på restriktionerna kring publika evenemang, säger Liselotte.

Medverkar gör bland annat skådespelaren Ewa Fröling som är aktuell med Moder Liv. Klar är också Julia Ravanis, civilingenjör i teknisk fysik, född och uppvuxen i Höganäs, som 23 juni gör litterär fackboksdebut med Skönheten i kaos. Andra medverkande är Klas Östergren, Kjell Westö, Åsa Moberg, Anna-Karin Palm och Conny Palmkvist.

Hur viktigt är det lokala perspektivet för er och hur kommer det synas i programmet?
– Det är mycket viktigt. Vi kommer att ha många lokala författare i programmet och en lokal scen som ska heta Rolf Janson efter Bra Böckers grundare. De lokala författarna kommer att kunna synas med sina böcker och träffa sina läsare. Vi tror starkt på kombinationen av det lokala, det nationella och det internationella. I år har vi flera isländska författare i programmet.

Höganäs Summer Book Festival håller till i Blå Hallen i Höganäs, 3 000 m2 varsamt renoverad fabrikslokal från 1919, invigd 100 år senare som eventlokal och under 17–18 september alltså även plats för utställare från bok- och kulturbranschen. 

Biljetter till festivalen kommer att kunna förköpas online på hsbookfest.se men också på plats den 17–18 september. Fullständigt program och biljetter väntas släppas i mitten av juli.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL