5 bra böcker som utspelar sig i Norrbotten – Sofia Rutbäck Eriksson tipsar

Sofia Rutbäck Eriksson. Foto: Patrik Öhman

Luleå-författaren Sofia Rutbäck Eriksson bjuder på fem boktips för olika åldrar och smaker som utspelar sig i Sveriges nordligaste län.

Författaren Sofia Rutbäck Eriksson är född och uppvuxen i Luleå och har skrivit flera barnböcker, däribland Änglabrorsan som givits ut på flera språk. I juni 2021 släppte hon sin första vuxenroman på LB Förlag: Som i ett vykort, en feelgoodroman om familjerelationer i norrbottnisk idyll.

Hon önskar Boktuggs läsare en fin boksommar med fem tips på böcker som utspelar sig i Norrbotten – där hon dessutom har jobbat som turistguide.

Populärmusik från Vittula av Mikael Niemi

”En fantastiskt underhållande bok om rock n’ roll och machomentalitet i 60- och 70-talets Tornedalen. Själv har jag läst den flera gånger och uppskattar den lika mycket varenda gång. Får inte missas!”

Minns oss som nu av Anna Lönnqvist

”En feelgoodroman med verkliga karaktärer och en story som är så fängslande att du knappt kan lägga ner boken. Den handlar om floristen Thea och utspelar sig både i den påhittade byn Sunnanäng och i Luleå.”

Minns oss som nu

Minns oss som nu

Tant Gredelin på turné av Anna-Lena Stålnacke

”Andra boken om Vivi Svensson som drivit butiken Tant Gredelins Vintage men i uppföljaren tvingas ut i en gammal turnébuss för att fortsätta sin verksamhet. I den här trivsamma feelgoodboken får vi resa runt en del och de befinner sig bland annat i Luleå och Kiruna. Båda böckerna om Vivi rekommenderas om du söker något som är både tänkvärt och mysigt.”

Tant Gredelin på turné

Tant Gredelin på turné

 • Förlag: Bokfabriken
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2021-04-22
 • ISBN: 9789178356577

Kyla av Therese Henriksson

”Det här är en otroligt spännande ungdomsroman där bladen vänds av sig själva. Den utspelar sig i fiktiva Aleå och Innaniträsk i Norrbotten och är egentligen tänkt för barn 12–15 år, men jag är övertygad om att även äldre kommer att gilla den, precis som jag. Vad händer egentligen med vårt samhälle när strömmen försvinner mitt i den värsta vinterkylan?”

Kyla

Kyla

 • Förlag: Opal
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2019-01-22
 • ISBN: 9789172261495

Vedtjuven av Kent Lundholm

”Jag vet, nu gör jag en kupp, för den här boken utspelar sig i det påhittade Baklandet i Västerbottens inland. Men jag kan inte hålla mig från att tipsa om den, för när jag läser den infinner sig den där bekanta känslan som säger att det lika väl skulle kunna vara Norrbotten. Här får vi följa en bittert underhållande uppgörelse mellan två grannar, allt på grund av den där attans veden. Läs den om du vill få nicka instämmande och skratta högt om vartannat!”

Vedtjuven

Vedtjuven

 • Förlag: Ord&visor Förlag
 • Format: Danskt band
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2013-04-27
 • ISBN: 9789186621575
Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Den här artikeln är möjlig tack vare

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Vill du bidra med mindre belopp går det bra att swisha på 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.