Denna artikel sponsras av författare/förlag

Johan Rantala Bonnier utforskar det mänskliga psyket i sin andra diktsamling

Johan Rantala Bonnier. Foto: Privat

Själv beskriver Johan sitt senaste verk som en konstbok. Jag, du, vi är ett litterärt collage och en triptyk med illustrationer av tre olika konstnärer.

Johan Rantala Bonnier debuterade hösten 2020 med diktsamlingen Ak(c)ne. Nu, knappt ett år senare, släpper han ännu en bok.

Jag, du, vi är utbruten ur en kortroman som jag skrev när jag var runt 24 år gammal. Manuset var bristfälligt till bristningsgränsen. Under 2017 fick jag ändå för mig att läsa igenom manuset och var inte bara förfärad över uselheten, utan kunde samtidigt finna värdefulla och kvalitativa nyckelord och meningar, sporadiska bildliga uttryck och texturer som jag uppfattade kunde användas på ett helt annat sätt, i ett helt annat syfte, säger Johan.

Han började bryta ut textmassa från manuset som han ansåg att han kunde arbeta vidare med och började under arbetets gång att skönja ett tydligt mönster med texten han valde att behålla. 

– Egentligen var det flera mönster. För det första människan i relation med den omedelbara men även distanserade naturen, för det andra två människor i relation till varandra ofta i väldigt utsatta situationer och för det tredje triptyk som konstform. Med dessa tre huvudmönster började jag laborera med den textmassa jag brutit ut. Jag inser nu att det jag arbetade med var ett litterärt collage. Förvisso en diktsamling, men där det visuella både genom textsammansättning och innebörd närmade sig bildkonst. 

Det tredelade är ständigt närvarande i Jag, du, vi. Avsnitten är tre, texterna är treradiga, illustrationerna tre till antal per avsnitt. 

– Att presentera textsamlingen på detta sätt lyfter, enligt mig, diktsamlingens innehåll och andemening på ett tydligt och finkänsligt sätt samt att det sårbara och utlämnade får utrymme att nästintill suckas ut. Syftet med att minimalisera och koncentrera texterna har även varit att skriva en motsats till min första diktsamling Ak(c)ne där snårigheten och komplexiteten hos det mänskliga psyket porträtterades. 

[Book: ISBN hittades ej]

Med Jag, du, vi ville han fortfarande utforska det mänskliga psyket, men porträttera det ur en helt annan vinkel. Jag, du, vi kan betraktas som en konstbok där gestaltningen av två mänskliga psyken som dansar runt varandra visas upp på ett förädlat och ärligt sätt.

– Så långt jag förmår har jag försökt skriva könsneutralt eftersom jag vill att texterna ska inkludera, inte exkludera på grund av ett bundet perspektiv (läs relation mellan man och kvinna), säger Johan.

Han berättar att han är för förfining av det svenska språket och samtidigt vidareutveckling av det, och säger att han vill tänja på språket så mycket som möjligt och samtidigt låta sina texter vila i en större tradition av litteratur. Att det har blivit poesi som form har mycket att göra med poesins ”fria tyglar”.

I den andra diktsamlingen spelar havet en särskild roll.

– Jag ville iscensätta samtliga texter i ett så ödsligt sammanhang som möjligt och då fick havet en stor plats. Alla har vi olika relationer till hav och vatten. Min relation till hav är allt annat än fridfull. Jag finner havet ödsligt, livlöst och farligt. Givetvis stämmer inte detta – hav är såklart liv – men min inställning är att jag som människa inte kan få ro vid eller på havet eftersom jag finner det bortom det mänskliga livets allra sista utpost. Vi har inte på havet att göra om inte allt är till ända. Och hur tar det sig i uttryck i Jag, du, vi? Brända tritontrumpeter, flådd korall, tuktade vågor, kustband, vågfölje är bara några av orden jag har med i texterna.

Efter att han hade sammanställt bokens text insåg han att han ville tillföra ytterligare ett element: riktig bildkonst. Han eftersökte illustratörer på sociala medier och fick många svar. 

– Att det sedan blev Helen Silvander (som jag är bekant med sedan tidigare), Elise Mattisson Chue och Lovisa Axellie var för att de inte bara är ohyggligt talangfulla alla tre utan då jag även ansåg att de tre stod väldigt långt ifrån varandra i hur de uttrycker sig i sitt konstnärskap. Och frågar du mig, har deras illustrationer fått diktsamlingen att klättra ur sitt skal och närma sig att bli ett visuellt konstverk. 

De tre illustratörerna har på helt olika sätt tolkat och illustrerat tre texter var, men de har alla använt sig av det gemensamma verktyget kol.

– Konstnörd som jag är älskar jag vad det smutsiga kolet kan göra. Och jag instruerade samtliga illustratörer om att jag ville ha helt fria tolkningar av de texter de tilldelades. Ju mer abstrakt och skissartat desto bättre. Varför? För att illustrationerna på det sättet kunde korrelera med de väldigt minimalistiska texterna. 

Om författaren

Johan Rantala Bonnier är född 1982 i Norrköping, Östergötlands län, men bor nu med fru och två barn i Gamla Enskede, Stockholm. Arbetar till vardags som statstjänsteperson på en stor statlig myndighet. Sedan sen ungdom skriver Johan främst lyrik och debuterade hösten 2020 med sin första diktsamling Ak(c)ne på bokförlaget Ekström & Garay.

[Book: ISBN hittades ej]
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se