Louise Erdrich får Pulitzer-priset för roman om USA:s urfolk

Louise Erdrich
Louise Erdrich, här i sin bokhandel BirchBark Books i Minneapolis, får årets Pulitzerpris för sin roman "The night watchman". Arkivbild: Dawn Villella/AP/TT.

Den amerikanska författaren Louise Erdrich får årets Pulitzerpris i kategorin fiktion för sin roman The night watchman (Nattväktaren).

Berättelsen utspelas på 1950-talet och handlar om behandlingen av USA:s ursprungsbefolkning. En av huvudpersonerna, Thomas Wazhashk, jobbar som väktare vid en fabrik nära Turtle Mountain-reservatet i North Dakota och inser att det lagförslag om ”frigörelse” som är på väg till kongressen i stället innebär att urfolken fråntas sina rättigheter.

”En majestätisk, polyfon roman om ett samhälles ansträngningar att stoppa den föreslagna förflyttningen och elimineringen av flera infödda amerikanska stammar under 1950-talet, framställd med talang och fantasi”, framhåller juryn.

Erdrich är född 1954, bor i Minnesota och har tidigare även tilldelats National Book Award. Hon är själv medlem i reservatet Turtle Mountain band of Chippewa där hennes farfar en gång var stamordförande. Hon driver också en fristående bokhandel, Birchbark Books, i Minneapolis.

Flera av hennes tidigare romaner finns översatta till svenska, bland annat ”Bingopalatset” (1994).

Boktuggs fotnot: Det är över tjugo år sedan Louise Erdrich senast gavs ut på svenska. Kanske plockar något förlag upp den nu prisbelönta romanen Night Watchman?

Andra Pulitzer-vinnare 2021 inom litteratur

Pulitzer-priset delas ut i en hel rad kategorier, de allra flesta inom journalistik. Men förutom det skönlitterära priset finns ett par till inom bokkategorin.

Biografi: The Dead Are Arising: The Life of Malcolm X av Les Payne och Tamara Payne (Liveright/Norton)

Poesi: Postcolonial Love Poem av Natalie Diaz (Graywolf Press)

Historia: Franchise: The Golden Arches in Black America av Marcia Chatelain (Liveright/Norton)

Non-fiction: Wilmington’s Lie: The Murderous Coup of 1898 and the Rise of White Supremacy av David Zucchino (Atlantic Monthly Press)

(Boktugg)

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL