Louise Erdrich
Louise Erdrich, här i sin bokhandel BirchBark Books i Minneapolis, får årets Pulitzerpris för sin roman "The night watchman". Arkivbild: Dawn Villella/AP/TT.

Louise Erdrich får Pulitzer-priset för roman om USA:s urfolk

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Den amerikanska författaren Louise Erdrich får årets Pulitzerpris i kategorin fiktion för sin roman The night watchman (Nattväktaren).

Berättelsen utspelas på 1950-talet och handlar om behandlingen av USA:s ursprungsbefolkning. En av huvudpersonerna, Thomas Wazhashk, jobbar som väktare vid en fabrik nära Turtle Mountain-reservatet i North Dakota och inser att det lagförslag om ”frigörelse” som är på väg till kongressen i stället innebär att urfolken fråntas sina rättigheter.

”En majestätisk, polyfon roman om ett samhälles ansträngningar att stoppa den föreslagna förflyttningen och elimineringen av flera infödda amerikanska stammar under 1950-talet, framställd med talang och fantasi”, framhåller juryn.

Erdrich är född 1954, bor i Minnesota och har tidigare även tilldelats National Book Award. Hon är själv medlem i reservatet Turtle Mountain band of Chippewa där hennes farfar en gång var stamordförande. Hon driver också en fristående bokhandel, Birchbark Books, i Minneapolis.

Flera av hennes tidigare romaner finns översatta till svenska, bland annat ”Bingopalatset” (1994).

Boktuggs fotnot: Det är över tjugo år sedan Louise Erdrich senast gavs ut på svenska. Kanske plockar något förlag upp den nu prisbelönta romanen Night Watchman?

Andra Pulitzer-vinnare 2021 inom litteratur

Pulitzer-priset delas ut i en hel rad kategorier, de allra flesta inom journalistik. Men förutom det skönlitterära priset finns ett par till inom bokkategorin.

Biografi: The Dead Are Arising: The Life of Malcolm X av Les Payne och Tamara Payne (Liveright/Norton)

Poesi: Postcolonial Love Poem av Natalie Diaz (Graywolf Press)

Historia: Franchise: The Golden Arches in Black America av Marcia Chatelain (Liveright/Norton)

Non-fiction: Wilmington’s Lie: The Murderous Coup of 1898 and the Rise of White Supremacy av David Zucchino (Atlantic Monthly Press)

(Boktugg)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL