ANNONS

Debuterande författaren Johanna Hedman. Foto: Elvira Glänte

Johanna Hedmans debutroman såld till sju språk i budgivningar före utgivning

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Romanen Trion av debutanten Johanna Hedman som ges ut av Norstedts sommaren 2021 har hittills sålts till sju språk – för rekordsummor.

Rättigheter till Johanna Hedmans debutroman Trion (släpps den 23 juli på Norstedts) har sålts till sju språk långt innan den utkommit i Sverige. Förläggare i Danmark, Finland, Island, Polen, Spanien (spanska och katalanska), Tyskland och England har deltagit i auktioner och med sina bud visat ett rekordstort intresse.


ANNONS


Från det tyska förlaget landade Norstedts Agency efter auktion ett förskott på rekordnivå för skönlitterär debut och även i Storbritannien blev det en auktion mellan tre av de mest etablerade litterära förlagen där Hamish Hamilton (Penguin Random House-gruppen) gick vinnande ur striden om de engelska världsrättigheterna. Trion kommer att ges ut på samma förlag som ger ut bland annat Ali Smith, Zadie Smith, Deborah Levy, Ta-Nehisi Coates, Lydia Davis och Bernardine Evaristo. Johanna Hedman kommer att bli den första svenska författaren på Hamish Hamiltons lista på drygt tre decennier.  


ANNONS


– Redan när vi på Norstedts Agency hösten 2020 läste manuset till Trion förstod vi vilket stort intresse denna debutroman skulle väcka hos våra internationella förlagskontakter, säger Sofia Odsberg, Norstedts Agency, i ett pressmeddelande. Trion är helt enkelt inget annat än en så kallad good read med potential att bli en modern klassiker. Det som gör den unik är att den är samtida utan tidstypiska referenser som snabbt kan göra en roman daterad. De tre huvudpersonerna Thora, August och Hugo är komplexa och igenkänningsfaktorn hos alla tre är möjlig både för unga och gamla läsare och dessutom är miljöskildringarna – både från Stockholm, Paris, New York och Berlin – skrivna utan en enda kliché.

 – Jag har aldrig förr läst ett debutantmanus som känts så moget och självklart. Johanna Hedman har skrivit en bitterljuv roman som knockat både medarbetare på förlaget och utländska förläggare och jag ser fram emot att följa Trions resa ut i världen, säger bokens förläggare Elin Sennerö Kaunitz.

Fakta om Johanna Hedman

Johanna Hedman är född 1993 och kommer från Stockholm. Hon har en masterexamen i freds- och konfliktstudier från Uppsala universitet och kandidatexamen i litteraturvetenskap och internationella relationer. Hon har studerat på Stockholms universitet, New York University och Försvarshögskolan och praktiserat i säkerhetspolitiska gruppen på svenska FN-representationen i New York. Hon har också studerat franska i Paris och jobbat på människorättsorganisationer i Sverige och i Indien.

Debutromanen Trion

Trion

Trion

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-07-23
  • ISBN: 9789113114125
Handla böcker där du är – hitta närmsta bokhandel

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL