Johanna Hedmans debutroman såld till sju språk i budgivningar före utgivning

Debuterande författaren Johanna Hedman. Foto: Elvira Glänte

Romanen Trion av debutanten Johanna Hedman som ges ut av Norstedts sommaren 2021 har hittills sålts till sju språk – för rekordsummor.

Rättigheter till Johanna Hedmans debutroman Trion (släpps den 23 juli på Norstedts) har sålts till sju språk långt innan den utkommit i Sverige. Förläggare i Danmark, Finland, Island, Polen, Spanien (spanska och katalanska), Tyskland och England har deltagit i auktioner och med sina bud visat ett rekordstort intresse.

Från det tyska förlaget landade Norstedts Agency efter auktion ett förskott på rekordnivå för skönlitterär debut och även i Storbritannien blev det en auktion mellan tre av de mest etablerade litterära förlagen där Hamish Hamilton (Penguin Random House-gruppen) gick vinnande ur striden om de engelska världsrättigheterna. Trion kommer att ges ut på samma förlag som ger ut bland annat Ali Smith, Zadie Smith, Deborah Levy, Ta-Nehisi Coates, Lydia Davis och Bernardine Evaristo. Johanna Hedman kommer att bli den första svenska författaren på Hamish Hamiltons lista på drygt tre decennier.  

– Redan när vi på Norstedts Agency hösten 2020 läste manuset till Trion förstod vi vilket stort intresse denna debutroman skulle väcka hos våra internationella förlagskontakter, säger Sofia Odsberg, Norstedts Agency, i ett pressmeddelande. Trion är helt enkelt inget annat än en så kallad good read med potential att bli en modern klassiker. Det som gör den unik är att den är samtida utan tidstypiska referenser som snabbt kan göra en roman daterad. De tre huvudpersonerna Thora, August och Hugo är komplexa och igenkänningsfaktorn hos alla tre är möjlig både för unga och gamla läsare och dessutom är miljöskildringarna – både från Stockholm, Paris, New York och Berlin – skrivna utan en enda kliché.

 – Jag har aldrig förr läst ett debutantmanus som känts så moget och självklart. Johanna Hedman har skrivit en bitterljuv roman som knockat både medarbetare på förlaget och utländska förläggare och jag ser fram emot att följa Trions resa ut i världen, säger bokens förläggare Elin Sennerö Kaunitz.

Fakta om Johanna Hedman

Johanna Hedman är född 1993 och kommer från Stockholm. Hon har en masterexamen i freds- och konfliktstudier från Uppsala universitet och kandidatexamen i litteraturvetenskap och internationella relationer. Hon har studerat på Stockholms universitet, New York University och Försvarshögskolan och praktiserat i säkerhetspolitiska gruppen på svenska FN-representationen i New York. Hon har också studerat franska i Paris och jobbat på människorättsorganisationer i Sverige och i Indien.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Debutromanen Trion

Trion

Trion

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-07-23
  • ISBN: 9789113114125
Handla böcker där du är – hitta närmsta bokhandel
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL