Denna artikel sponsras av författare/förlag

Shemal Samuelson: Gamla traditionella normer måste moderniseras

Shemal Samuelson, läkare och författare. Foto: Privat

I boken Min far och min ryggsäck berättar Shemal Samuelson om det hon har lärt och upplevt i sitt liv som kvinna i olika kulturer, samhällen och länder.

Shemal Samuelson kom till Sverige på 90-talet via Norge som politisk flykting från Kurdistan. Här arbetar hon som läkare och har engagerat sig i olika föreningar och organisationer som har mänskliga rättigheter samt en kvinnofrämjande agenda som mål. Hon är känd för sina insatser på individnivå för att hjälpa människor i nöd, framför allt kvinnor med invandrarbakgrund. Dessutom har hon ett stort intresse för debatt och diskussion kring kulturella, politiska frågor och då särskilt kring invandring, integration och jämställdhet.

På sistone har Shemal också börjat skriva berättelser om sitt eget och andra kvinnors liv i de kulturer som inte har en jämställd kvinnosyn. Med sina böcker vill hon upplysa om de hinder och förtryck dessa förlegade normer skapar för människor, framför allt kvinnor, att utvecklas och uppnå sina drömmar och mål. 

– Genom berättelser ur verkligheten som sätter ljuset på och har en granskande syn på slentrianmässiga normer i vår kultur och religion, kan vi öppna vägen för diskussion kring reformering och förbättringar, menar Shemal.  

Hon berättar att hon länge har velat skriva, men det som triggade henne att börja var när hon fick veta att hennes far hade gått bort. 

– Han var mitt livs symbol för styrka, kamp och kärlek. Jag föddes som flicka i en kvinnoförtryckande kultur, den kurdiska kulturen. Om det inte vore för min far som med sitt liberala tänk ville kämpa med mig och för mina rättigheter som flicka i kulturen hade jag idag kanske varit en gift, outbildad hemmafru med många barn och helt beroende av min man i Kurdistan, säger hon och fortsätter:

– Den styrka han renodlade hos mig var att aldrig acceptera saker som jag ser inte är rätt för mig. Att tro på mig själv som människa, inte bara som kvinna, och att kämpa för mina mål och drömmar har varit mitt vapen i min kamp i livets olika faser.

Min far och min ryggsäck heter Shemals första bok. Den är en sann berättelse över vad hon har upplevt i sitt liv. 

– Huvudtemat är hur jag som kvinna behövt kämpa för att kunna övervinna kulturella hinder på vägen till mina mål. Hur jag behövt kämpa för min frihet, lämna familjelivet och ansluta till politisk krigande opposition vid sjutton års ålder. Hur jag kom ensam till ett främmande land, hur jag utbildade mig, bildade familj och skiljde mig. Får starta om, drömma stort, följa drömmarnas väg, lyckas först men krossas sedan. Hur jag blir diskriminerad som kvinna med invandrarbakgrund, blir lurad på grund av tillit till människor jag jobbar med. Hur jag inte ger upp, reser mig, bygger nytt, hittar kärleken igen. Följer drömmen. Min resa, det är vad jag berättar om i boken. 

Förutom sitt eget liv har hon också vävt in andra människoöden från sin närhet och plockat en del viktigt ur kvinnligt perspektiv att berätta.

– Jag vill med mitt skrivande berätta att gamla kulturella eller religiösa normer inte ska påverka och styra våra liv, vilket de tyvärr gör inte minst i min kurdiska kultur. Gamla traditionella normer måste också som allt annat moderniseras, reformeras och anpassas till sin tid för att ge glädje till alla människor. Jag kan inte acceptera och forma mitt liv efter kulturella eller religiösa normer och regelverk som har skapats för tusen år sedan.

Genom sina berättelser vill hon upplysa läsaren om hur dåliga dessa gamla kulturella eller religiösa normer är för människor i allmänhet och särskilt för kvinnors och barns rättigheter.

– Jag förespråkar humanism och rättvisa. Det är min tro i livet och jag fortsätter att kämpa trots att jag har fått många smällar på grund av min övertygelse. Med min profession som läkare utövar jag dagligen min tro på humanism. Men jag vill också med mitt skrivande kunna bidra med mina erfarenheter och det jag har lärt och upplevt i mitt liv som kvinna i olika kulturer, samhällen och länder, säger hon och avslutar:

– Jag har känt av smärtan att bli förtryckt som kvinna, att bli felbehandlad på grund av min bakgrund, att bli lurad eller bedragen på grund av att jag varit ärlig. Genom att skriva om mina smärtor vill jag ge andra, framför allt kvinnor, styrka.

Om författaren

Shemal Samuelson är en gift kvinna med kurdisk bakgrund från Iran. Shemal kom som politisk flykting till Norge på 80-talet och till Sverige på 90-talet. Här utbildade hon sig som läkare vid Uppsala universitet år 2000 och blev specialist i ÖNH-sjukdomar. Hon bor och jobbar sedan många år tillbaka i Västerås och har tre vuxna barn. Shemals nästa bok blir en roman som släpps före jul 2021.

Min far och min ryggsäck : en kurdisk kvinnas berättelse

Min far och min ryggsäck : en kurdisk kvinnas berättelse
Författare
Förlag Vulkan
GenreMemoarer och biografier
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor153
Vikt296 gr
Utgiven2021-04-13
SABLz Samuelson, Shemal
ISBN 9789189335004
Shemal Samuelson, född Kamrani, är kurd, liberalt uppfostrad och uppvuxen i den iranska delen av Kurdistan.Shemal kom till Norge som politisk flykting på 80-talet och flyttade till Sverige pga giftermål i början på 90-talet. Hon tog sin läkarexamen vid Uppsala universitet 2000 och vidareutbildade sig till specialistläkare inom ÖNH-sjukdomar. Shemal har under sitt innehållsrika liv alltid varit aktivt engagerad i kampen för frihet, jämställdhet och humanism.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se