Barnbokstips av författaren Sanna Juhlin. Foto: iStock/Privat.

5 bra böcker för barn – författaren Sanna Juhlin tipsar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Barnboksförfattaren Sanna Juhlin berättar om några av de barnböcker som har gjort intryck på henne som stora läsupplevelser.

Sanna Juhlin har arbetat som författare i 13 års tid och skrivit nära 30 barnböcker. Nu är hon aktuell med en serie av feelgood-deckarböcker för barn, illustrerade av Katarina Vintrafors. Den första boken i serien Södervikens mysterier heter Emma amatördetektiv.

– Pusseldeckare och mysterier har blivit något av min grej. Jag älskar att få skriva om udda karaktärer som hamnar i knasiga händelser som är både mystiska och underhållande, säger Sanna Juhlin.

Tidigare har hon skrivit den populära deckarserien Hemliga trean och har under åren gjort hundratals författarbesök på både skolor och bibliotek landet runt. I många år recenserade hon också barnböcker på bloggen Barnboksprat men fick sluta då hon blev sjuk i utmattning, däremot lånar hon fortfarande barnböcker på biblioteket. 

Här tipsar hon om de barnböcker som stannat hos henne:

1. Herr Kattzon och Lilla Morrhår av Sam Lloyd

”Alltså jag älskar sura katter som blir omvända och deras goda hjärtan skiner igenom. Jag fick mycket inspiration av denna bok samt mina egna katter då jag senare skrev mina egna böcker om katten Morrison som illustrerades av Mimmi Tollerup.”

2. Hjälp!-böckerna av Jo Salmson

”Jag minns att jag tyckte väldigt mycket om de här böckerna som illustrerades av Veronica Isaksson. Jag vet att man bytte illustratör några gånger men de tre första läste jag i serien och det jag föll för är att det är lättlästa böcker men rymmer så mycket. En fin balans i nerven för dramatik och kusligheter i en vardaglig miljö. Och väldigt snygga och tuffa bilder. Jättebra böcker för de som börjat läsa smått. Jag tycker inte det är alla som lyckas skriva bra lättlästa böcker så de blir intressanta.”

3. Sanningen om Dixie av Martin Svensson

”Sista boken jag högläste för sonen minns jag var Sanningen om Dixie. ”Bästa bok jag hört”, sa min 9-åriga son då. Den var riktigt underhållande. Jag har så otroligt många fler böcker jag velat hinna läsa för sonen innan han gick in i tonåren men det blev inte så. Jag går till biblioteket själv ibland och lånar böcker men vissa böcker passar så bra för just högläsning så det är lite synd. Jag får väl barnbarn någon gång kanske.

Sanningen om Dixie. Del 1

Sanningen om Dixie. Del 1

  • Förlag: B Wahlströms
  • Format: Kartonnage
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2016-09-28
  • ISBN: 9789132168741

4. Serietidningar

”Jag vill slå ett slag för serietidningar också. Det finns så många barn och ungdomar som har svårt för läsningen. De kan vara intresserade när man högläser men tappar fokus när de själva läser. Jag älskar ju bilderböcker så det tycker jag aldrig att man blir stor för men serietidningar har ett bra bildberättande och texten tar inte lika mycket fokus. Det kan vara lättare att visualisera handlingen då. Många bokförlag idag har gett ut klassiker i serietidningsformat. Kanske lite för avancerat för den som är less på att läsa men annars finns det ju andra klassiker som står sig ännu idag, som Kalle Anka, Bamse och Fantomen. Det finns läsning åt alla. Det gäller bara att finna en väg in i det.”

5. Vart ska systrarna? av Bo R Holmberg

Sista boken jag vill tipsa om är en ny bok, släppt 2021. Det är viktigt för oss författare att få rätt illustratör till våra texter och när det blir en perfekt matchning så blir en bok levande och så tilltalande. Jag gillade verkligen Katarina Strömgårds verklighetstrogna bilder i mjuka och varma färger. Jag tror minsann det är gult på varje bild. Bo R Holmbergs historia om Alma som är minstingen i familjen och hennes längtan efter halvsystrarna då de är hos sin pappa varannan vecka är väldigt finstämt skildrat med mycket värme och kärlek. Den är på Almas nivå. Små scener när hon pratar med sin fröken på förskolan, när hon myser med pappan framför teven, äter middag med mormor och morfar och hela tiden närvaron av längtan efter sina systrar. Jag känner verkligen med Alma när systrarna äntligen kommer hem. En jättefin bok! Man blir varm om hjärtat av att läsa den.”

Vart ska systrarna?

Vart ska systrarna?

  • Förlag: Rabén & Sjögren
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-04-09
  • ISBN: 9789129728026
Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.