Stine Pilgaard tilldelas danska litteraturpriset De Gyldne Laurbær

Stine Pilgaard, dansk författare. Foto: Alexander Banck Petersen

De danska bokhandlarnas hederspris De Gyldne Laurbær går 2021 till Stine Pilgaard för romanen Meter i sekunden, Gutkind Forlags första utgivning. 

Den danska författaren Stine Pilgaard är årets mottagare av det danska litteraturpriset De Gyldne Laurbær. Hon får priset för romanen Meter i sekunden (originaltitel Meter i sekundet) som är utgiven av Bonnierägda förlaget Gutkind. Förlaget startade i början av förra året och gav som första bok ut Stine Pilgaards roman i maj 2020.

Meter i sekunden beskrivs som en humoristisk och kärleksfull roman om en ungt föräldrapar som flyttar till en by på Västjylland. Boken har legat på topplistorna i Danmark sedan utgivningen och bland annat tilldelats Weekendavisens Litteraturpris och nominerats till DR Romanprisen, Martha Prisen, Politikens Litteraturpris, Kritikerprisen och Læsernes Bogpris.

I augusti ges boken ut på svenska av Modernista, vilket blir första gången Stine Pilgaard översätts till svenska. Romanen är även såld till bland annat engelska, norska, tyska och franska.

De Gyldne Laurbær är ett av Danmarks mest prestigefyllda litterära priser. Det delas ut årligen av Foreningen De Gyldne Laurbær och är baserat på röstning av samtliga danska bokhandlare. Priset har delats ut sedan 1949 och tidigare pristagare är bland annat Karen Blixen, Tove Ditlevsen, Klaus Rifbjerg, Leif Panduro, Vita Andersen och Helle Helle. Prisutdelningen väntas ske vid en ceremoni nästa år.

Stine Pilgaard (f. 1984) är utbildad vid Forfatterskolen och Köpenhamns universitet. Hon slog igenom i Danmark 2012 med debutromanen Min mor siger, för vilken hon mottog Bodil og Jørgen Munch-Christensens KulturlegatMeter i sekunden har fått lysande kritik och sålt i över 80 000 exemplar i Danmark. Nästa år släpper Stine Pilgaard De korte sætningers land som innehåller alla sånger från Meter i sekunden, tonsatta av kompositören Katrine Muff Enevoldsen.

Meter i sekunden

Meter i sekunden

»En riktigt rolig, välskriven roman som får läsaren att sitta som trollbunden. En fullständig fröjd att ta del av.« Frida Jönsson, BTJ

»Årets bok. En fullkomligt sagolik roman.« Jyllands-Posten

»En klok och underhållande roman.« Betyg: 5 av 5 - Politiken

En ung kvinna flyttar till Västjylland och frågorna hopar sig. Läs mer »

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.