Denna artikel sponsras av författare/förlag

Jenny Aktander Navab debuterar som författare med politisk thriller

Jenny Aktander Navab. Foto: Peter Knutsson

I thrillern Den svenske legionären dras före detta elitsoldaten Daniel Granat in i en härva av hämnd och girighet. Författaren Jenny Aktander Navab har Stieg Larsson som förebild i sitt skrivande.

Jenny Aktander Navabs stora samhällsintresse förde in henne i politiken, och hon har jobbat på bland annat Regeringskansliet. Men det var inte förrän hon var föräldraledig som hon skrev en bucketlist och insåg att hon faktiskt ville bli författare. 

– Så då gällde det ju att hitta någonting intressant att skriva om. Det kändes rätt omöjligt, som om allt redan gjorts. Men så en dag läste jag en notis i tidningen. Utan att avslöja för mycket så handlade den om någonting som hände för flera decennier sedan, men som fortfarande var ouppklarat. Där och då började min fantasi ta över, berättar Jenny.

Hon tog reda på så mycket fakta som möjligt och fyllde sedan i luckorna med sådant som drev berättelsen framåt. 

– Det som var svårast var att få till slutet. Det är ett komplicerat händelseförlopp och jag ville göra det så realistiskt som möjligt. Så det tog stopp. Jag skrev inte ett ord på flera år faktiskt. Inte förrän min pappa hade dött, för bland det sista han sa var att jag skulle se till att bli klar med boken. Han gillade den och han har alltid varit mitt största stöd. Jag har pappa att tacka för så mycket, säger Jenny.

En stor inspirationskälla i skrivandet har varit Stieg Larsson, som även han började som faktaskribent innan han skrev Millenniumserien. 

– Jag kände Stieg, han hade ett sånt brinnande engagemang som smittade av sig, säger Jenny. Så jag har tänkt att ”kunde han så kan jag”. Det hade han gillat. Hans böcker är helt fantastiska, och jag insåg nyligen att jag faktiskt har byggt min berättelse på liknande sätt som han gjorde – genom att ha kopplingar mellan olika tidsepoker. Men jag har ett annat språk och det lyser så klart igenom.

Den svenske legionären är första delen i en historia om bestialiska mord, girighet och hämnd. Om internationella relationer och politiska ambitioner. Men det är också en berättelse om vänskap, kärlek och lojalitet. Och om en svensk kille som tillsammans med sina vänner blir hjälte. 

Den svenske legionären

Den svenske legionären

  • Förlag: Lava Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-04-27
  • ISBN: 9789189261365

Läsaren får följa den före detta legosoldaten Daniel Granats desperata men smarta kamp för att undanröja och avslöja de mörka krafter som hotar inte bara honom, utan miljontals oskyldiga människors liv.

– Daniel Granat är inte en person som tänker tillbaka speciellt mycket, men han bär på en svärta inom sig som yttrar sig på olika sätt. Som före detta elitsoldat så har han också förmågan att snabbt ställa om och kan tänka kallt även i de mest pressade situationer, säger Jenny, som redan har utkast klara till ytterligare två böcker i serien.

– Men Daniel Granats roll kommer att vara något mindre i uppföljarna, istället kommer de andra figurerna Massimo Latanza och Caroline Svedin Gyllensvärd få spela huvudrollerna i varsin bok.

Hur har du använt dig av egna erfarenheter från ditt jobb i skrivandet?
– I de delar som handlar om politik har jag absolut tagit med mig mina erfarenheter från Regeringskansliet. Jag tror att det är svårt att göra just den miljön trovärdig annars. Det är i de små detaljerna som man märker det. Som i sättet att prata med varandra, underliggande strukturer och hierarkier, säger Jenny och fortsätter:

– Sedan så utspelar sig en stor del av boken i Italien och jag har förlagt handlingen till platser som jag känner väl igen då familjen har haft hus i Umbrien i flera år. Det är enklare att beskriva saker man har upplevt själv, helt enkelt.

Men boken handlar också om franska främlingslegionen, och där har hon behövt samla in information genom att läsa mycket, titta på dokumentärer och ta hjälp med faktagranskningen så att det ska kännas realistiskt även för inbitna militärhistoriker.

Två frågor som tas upp i Den svenske legionären är kapitalismens egenintresse och miljöfrågan. 

– Sedan försöker jag beskriva hur människor faktiskt förändras genom åren, att man inte är samma person som man var för tjugo år sedan, och att olika händelser kan påverka oss alla på ett djupt plan.

Hon beskriver själv sin stil som författare som ”faktabaserad, samhällsorienterad med lagom mycket lull-lull”. 

– För mig är den övergripande handlingen den viktigaste, jag vill ha en bra story och jag tänker mig ofta handlingen i filmsekvenser. Det ska vara realistiskt men lite skruvat.

Vad tycker du är viktigt i en bra bok?
– Samma sak som är viktigt när man tittar på film. Det ska variera i tempo, man ska bli nyfiken på huvudpersonerna och storyn måste kittla nyfikenheten. Fast jag gillar också romantiska komedier och böcker som får mig att skratta.

Om författaren

Jenny Aktander Navab har alltid varit samhällsengagerad. Redan på universitetet blev hon headhuntad till sitt första jobb som politisk samordnare. Och sedan har det fortsatt, via jobb på Regeringskansliet vidare till PR-branschen och som partner på en av Sveriges största PA-byråer. Det senaste året har hon alltmer skiftat fokus och satsar nu på författarskapet. Den svenske legionären är hennes debutroman.

Den svenske legionären

Den svenske legionären
Författare
Medverkande
Förlag Lava Förlag
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor351
Vikt775 gr
Utgiven2021-04-27
SABHc
ISBN 9789189261365

Daniel Granat från Sollentuna har lämnat Sverige för att börja om. Han har köpt sin italienska drömgård bland Umbriens böljande kullar och här ska han och hans vackra fästmö Laura livnära sig på att producera olivolja samt bilda familj. Men det förflutna kommer helt oväntat och abrupt ikapp Daniel.

Han åker till Florens för att gå på en fotbollsmatch med sin ungdomsvän, den glamouröse toppolitikern Massimo Latanza som har ordnat platser på arenans VIP-läktare. Men under matchen får Daniel ett samtal Laura är kidnappad. Han ställs inför ett grymt ultimatum: villkoret för att släppa henne är att Daniel mördar sin vän. Annars dödar kidnapparna Laura.

Kan kidnappningen ha något med ungdomsåren i Franska främlingslegionen att göra? En tjänstgöring som slutade i Rwanda i april 1994, samtidigt som det grymma folkmordet i landet inleddes. Allt pekar på att kidnappningen bara är början på ett spel med extrema insatser.

Caroline Svedin Gyllensvärd från Stockholmspolisen blir, tack vare sin koppling till Interpol, en av nyckelpersonerna för att förstå vilka mörka krafter som står bakom den stora konspirationen.

Den svenske legionären är en gastkramande thriller av Jenny Aktander Navab.

Jenny Aktander Navab är statsvetare med mångårig erfarenhet av politiskt arbete i bland annat Regeringskansliet. Hon har även varit partner i flera olika PR- och public affairsbyråer. Hon bor på Lidingö.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se