ANNONS

Simone de Beauvoir
Till vänster: Simone de Beauvoir 1973. Foto: TT. Till höger: Zaza, Élisabeth Lacoin blev bara 21 år. 1954 skriver Simone de Beauvoir den nu publicerade romanen om deras vänskap. Foto: Privat.

Roman av Simone de Beauvoir ”Hon blev avrättad av sin miljö”

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

De träffades som nioåringar och utvecklade en livsavgörande vänskap. I den tidigare outgivna romanen De oskiljaktiga återuppväcker Simone de Beauvoir den unga kvinna som 21 år gammal gick under i en sträng katolsk borgerlighet.

Den som har läst Simone de Beauvoirs självbiografi En familjeflickas memoarer minns kanske vänskapen med Zaza och hur den slutade i en känsla av skuld över att ha överlevt sin väninna. Romanen bygger på samma historia och handlar om Sylvie och Andrée. De går i en sträng katolsk skola vars fröknar är jesuiter. Sylvie och Andrée älskar visserligen Jesus men också ”Don Quijote”, de blir alltmer ifrågasättande och tänjer gränser.

I romanen skildras en kärleksfull och danande vänskap. När den publicerades i Frankrike i höstas uppfattades den av en skribent i franska Libération som en berättelse om lesbisk kärlek, en läsning som upprör Sylvie Le Bon de Beauvoir, filosofilärare och förläggare, därtill adopterad av Simone de Beauvoir främst för att förvalta hennes verk.

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

– Vilken fattig föreställningsförmåga! Som om det inte skulle finnas många sorters kärlek. Vänskapen mellan två flickor kan vara på det här sättet, väldigt intensiv och väldigt rik. Den har en enorm betydelse för livet. Simone de Beauvoir beundrade Zaza, hon kände lycka i den här kärleken. Hon fick energi av hennes vitalitet och talanger, säger hon på telefon från Paris.

Stod tillbaka

En roman är inte en självbiografi tillstår Sylvie Le Bon, som dock framhåller att romanens händelser ligger mycket nära verklighetens. Den stora skillnaden jämfört med självbiografin är att Simone de Beauvoir ger större delen av utrymmet åt Andrée/Zaza i stället för åt sitt eget alter ego. Att hon inte publicerade den själv berodde på att hon då, för 67 år sedan, egentligen ville skriva memoarboken om sin barn- och ungdom, vilket hon också gjorde – sedan, berättar Sylvie Le Bon.

– Det är mycket underligt, hon var tvungen att göra en omväg för att kunna prata om sig själv, romanen var ett sätt att ge Zaza hennes rätta värde.

– Hon fick henne att återuppstå genom litteraturens magi. Jag tror det var ett slags katharsis, och att hon blev mer befriad från den tragedi som Zazas död var, och från ilskan och revolten som skapades i henne.

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

Inledningsvis är Sylvie beroende av den rikt begåvade och lika livfulla Andrée som har det som Sylvie tycker sig sakna: personlighet. Som ung kvinna mister Andrée barndomens frihet och blir alltmer påpassad och indragen i ett krävande socialt familjeliv, i synnerhet under sommarvistelserna på familjens slott, där hon till slut med flit hugger sig i foten med en yxa för att få vara i fred och tänka.

Andrée, vars familj är både rik och strängt katolsk, vet att hon måste gifta sig när hon fyller 22. De inre konflikter och djupa skuldkänslor som drabbar henne när hon förälskar sig slutar i katastrof.

Avmystifiera kvinnan

Sylvie Le Bon beskriver Zazas död som ”den första stora chocken” som bekräftade Simone de Beauvoir i hennes syn på kvinnan som det historiskt förtryckta könet vilket ledde till en livslång vilja att avmystifiera henne.

– I sin barndom och ungdom upptäckte Simone de Beauvoir mycket tidigt att dumheten och lögnen kunde döda och den tragiska historien om Zaza stärkte henne i den uppfattningen. I grunden var det just det som hon såg i Zazas död, den var ett brott! Hon blev avrättad av sin miljö, säger Sylvie Le Bon och framhåller att Simone de Beauvoir såg myten om kvinnan som minst lika dödlig som den katolska borgerligheten.

Nästan på dagen 35 år efter Simone de Beauvoirs död beskriver Sylvie Le Bon henne som mer levande än någonsin. Hennes verk ges ut och diskuteras i stora delar av världen – Sylvie Le Bon beskriver sitt utgivningsarbete som en ära och ett sätt att fortsätta umgås med Simone de Beauvoir.

Drabbas då dagens unga franska kvinnor av motsvarande kvävningsmekanismer som i De oskiljaktiga även om de får styra över sitt kärleksliv själva?

– Dagens begränsningar har en annan form men de är lika starka. Inte heller i dag är unga kvinnor helt fria i sina val. Det finns krafter i samhället som betungar dem, representationen av kvinnan och det feminina trycker fortfarande ner dem, säger Sylvie Le Bon som först spjärnar emot lite inför frågan om hur hon tror att Simone de Beauvoir skulle ha reagerat på metoo-rörelsen.

– Man ska inte tala utifrån de döda, det ska man inte. Men eftersom vi stod varandra mycket nära tror jag att hon skulle ha reagerat som jag. Man måste se sanningen i de här rörelserna och att det även här finns dumhet och lögn som dödat. Just därför var det helt nödvändigt att sanningen exploderade. Personligen gläds jag åt att man lyfte på dessa lock. Det är ganska revolutionerande, eller hur!

Text: Erika Josefsson/TT

Fakta: Simone de Beauvoir och Sylvie Le Bon de Beauvoir

TT/Nationalencyklopedin

Levde 1908 till 1986. Var en fransk författare, filosof och tillsammans med sin livskamrat Jean-Paul Sartre en av den franska existentialismens viktigaste företrädare. I sitt mest kända verk, Det andra könet, formulerar hon sin syn på kvinnans situation. Boken är i dag en klassiker, som rymmer Simone de Beauvoirs mest kända mening: ”Man föds inte till kvinna, man blir det”. Boken publicerades 1949 på franska. Den gavs ut på svenska 1973 men i sin helhet först 2002.

1954 skrev Simone de Beauvoir den nu publicerade romanen baserad på sin vänskap med Zaza, eller Élisabeth Lacoin. Fyra år senare gav hon ut memoarboken om sin barn- och ungdom, ”En familjeflickas memoarer”.

Sylvie Le Bon, född 1941, lärde känna Simone de Beauvoir på 1960-talet då Le Bon studerade till filosofilärare. Före sin död 1965 valde Simone de Beauvoir att adoptera Sylvie Le Bon.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL