Natur & Kultur satsar på litteraturhistoria för en ny generation av lärare, studenter och elever. Foto: Istock

Två nya standardverk i litteraturhistoria från Natur & Kultur

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Natur & Kultur ger ut två nya standardverk för att bredda och fördjupa kunskapen om världens litteraturhistoria.

Först ut är Natur & Kulturs litteraturhistoria som kommer den 6 maj 2021. Det är det första, omfattande standardverket i sitt slag på 30 år, skriven av några av Sveriges främsta ämnesexperter. På tusen sidor berättas världens litteraturhistoria utifrån den senaste forskningen, från de första skriftsystemen till den senaste medieutvecklingen. Huvudredaktörer är Carin Franzén och Håkan Möller, professorer i litteraturvetenskap vid Stockholms respektive Göteborgs universitet.

– Ständigt ser vi litteraturen och dess roll debatteras i media – tunga, centrala frågor om vad som är litteratur, vilka den tillhör, hur den konsumeras och belönas. I det läget är det angeläget för Sverige att samtalet utgår från den senaste historiska forskningen. Med det här verket vill vi bidra till ett sådant samtal, säger förläggare Anders Bergman i ett pressmeddelande.

Natur & Kulturs litteraturhistoria

Natur & Kulturs litteraturhistoria

Den 15 juni släpps Punkt Litteraturhistoria, ett läromedel för gymnasiet. Här förklarar Cecilia Düringer, gymnasielärare i svenska och historia samt programledare för P3 Historia, hur samhälle och litteratur speglar varandra och låter läsaren förstå vad som gör litteraturen allmängiltig och odödlig.

– Att läsa litteraturhistoria är att få möjligheten att knyta an till våra eviga idéer, lära känna människor från det förflutna och växa i både bildning och tanke. Litteraturhistorien är en självklar del av svenskämnet och att få tillgång till vår litteraturskatt och se hur de långa linjerna i vår historia vävs samman i det litterära berättandet är en rättighet för varje gymnasieelev, säger Cecilia Düringer i samma pressmeddelande.

Punkt Litteraturhistoria

Punkt Litteraturhistoria

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.


Uppdateras under dagen …