ANNONS

Lärarscenen på Bokmässan 2018. Foto: Natalie Greppi

Tolv scener med egna program på Bokmässans hybridevent 2021

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Nu är det klart vilka scener som kommer att arrangeras på Bokmässans hybridevent 2021. Samtliga scenprogram kommer att spelas in på Svenska Mässan för en mindre studiopublik och direktsändas på Bokmässan Play.

Inför Bokmässan 2021 byggs mässhallarna i Svenska Mässan om till studior med plats för fysisk studiopublik, samtidigt som hela programmet sänds för en digital publik på Bokmässan Play. Precis som på en ”vanlig” fysisk Bokmässa kommer det också att finnas ett flertal scener där besökarna kan ta del av olika program och aktiviteter, och flera av scenernas namn klingar välbekant för den flitiga Bokmässebesökaren.

– Vi är fantastiskt glada att kunna förstärka Bokmässans eget program med scenprogram från så många olika arrangörer, även ett speciellt år som detta. De utgör ett fantastiskt forum för samtal och dialog om en mängd olika frågor och vi vet att de normalt sett är mycket uppskattade hos Bokmässans besökare och publik, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan, i ett pressmeddelande.

Scenernas program presenteras den 24 augusti i samband med Bokmässans stora programsläpp. Lärarscenen och Biblioteksscenen som direkt riktar sig mot verksamma inom skola och bibliotek kommer att offentliggöras tidigare.

Följande scener medverkar på Bokmässan 2021

Se människan

På Svenska kyrkans scen Se människan står alltid de stora livsfrågorna i centrum. Här finns plats för personliga samtal med djup och allvar men också värme och humor. Svenska kyrkan vill skapa möten mellan kyrkan och kulturlivet och med hjälp av litteraturen lyfts ämnen som människosyn, existentiella tankar och tro.

Rum för översättning

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

Rum för översättning är en plattform för samtal om översättning och arrangeras av Författarförbundets översättarsektion, HDK-Valand, Kulturrådet, Tolk- och översättarinstitutet och Översättarcentrum, i år i samarbete med Natur & Kultur.

Rum för poesi

Rum för poesi kommer under årets mässa att arrangeras under lördagen. Programmet består av uppläsningar av såväl svenska som internationella poeter, vilka inte nödvändigtvis behöver vara bokaktuella med just en diktsamling. Rum för poesi arrangeras av Rámus förlag.  

Lärarscenen

Lärarscenen ger inspiration och fortbildning till alla som jobbar i skolan och är till för dem som älskar lärande, skola och utbildning. Programmets utvecklande och tankeväckande föreläsningar, analyser, samtal och seminarier vänder sig till lärare, studie- och yrkesvägledare och den intresserade allmänheten. Lärarscenen arrangeras torsdag och fredag av Lärarnas Riksförbund.

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

Litteraturscenen

Möt författarna och översättarna på Författarförbundets och Författarcentrums egen scen i samtal om allt från pågående projekt till arbetsmetoder och tankar kring litteraturens plats i samhället. Arrangeras på torsdagen.

Ideell kulturallians scen

Ideell kulturallians är en samlad röst för den ideella kultursektorn, en samarbetsorganisation för det civila samhällets riksorganisationer på kulturområdet. Ideell kulturallians företräder 19 medlemsorganisationer som i sin tur företräder över en miljon medlemmar, där verksamheten till stor del bedrivs ideellt. Scenprogrammet bjuder på samtal om folkbildningens demokratiarbete och möjliga vägar framåt för den ideella kulturen.

Göteborgs Litteraturhus

Göteborgs Litteraturhus scen ger i år plats för samtal om barnböcker, tidskrifter och aktuella böcker från Göteborgsförlagen. Som alltid med ambitionen att blanda det etablerade med det nya – att ge plats för det oväntade bredvid det välkända.

Globala Torget (f d Internationella torget)

På torget samlas 40 organisationer som arbetar med globala utvecklingsfrågor och mänskliga rättigheter. Scenprogrammet sätter fokus på framtidens globala utmaningar. I år firar torget 20 år på Bokmässan!

Forskartorget

Forskartorget är Bokmässans största arena för populärvetenskap. Här presenterar ledande forskare de senaste forskningsrönen inom allt från samhällsvetenskap till historia, litteratur, språk, medicin, teknik och utbildningsvetenskap, ofta kopplat till en bok. Forskartorget arrangeras i samarbete med Riksbankens Jubileumsfond, Vitterhetsakademien och KB (Kungliga Biblioteket).

Folkbildningsscenen (kan komma att ändra namn innan mässan)

Folkbildningsscenen arrangeras av ABF (Arbetarnas Bildningsförbund) som arbetar året runt, i alla kommuner, med kultur och bildning. ABF arrangerar under fredagen och lördagen ett scenprogram på plats på Svenska Mässan. Här lyfts frågor som rör folkbildning, kultur och demokrati med fokus på jämlikhet och jämställdhetsperspektiv.

BonnierHoops  

BonnierHoops är ett initiativ för ökad läsförståelse och samverkan i utsatta områden som för fjärde sommaren i rad arrangeras i Biskopsgården, Göteborg. Även i år flyttar verksamheten in på Bokmässan på en egen scen. Fredag och lördag bjuds det på samtal kring läsning och läsande ur en mängd aspekter, initiativet vill visa att läsning är för alla. Välkomna att ta del av ett mångsidigt program, där du som är lärare eller bibliotekarie får nya tips och uppslag och du som är lustläsare blir inspirerad att upptäcka nya författarskap.

Biblioteksscenen

Under torsdag och fredag ansvarar Förvaltningen för kulturutveckling för programmet på Biblioteksscenen. De kommer att presentera ett varierat program som tar upp biblioteksfrågor och biblioteksutveckling ur flera olika perspektiv.  

Inför 2022 planeras en återkomst av Bokmässan så som många känner den, med fysisk utställning, scen- och monterprogram samt seminarier och samtal. 

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

George Johanssons dystopiska SF-roman Datorernas död släpps i nyutgåva

Science fiction-romanen Datorernas död, del tre i serien Universums öde, släpps i reviderad nyutgåva. En högteknologisk dystopi som har kallats för den första svenska cyberpunkromanen.

Den klassiska science fiction-serien Universums öde av George Johansson kom ursprungligen ut på 80-talet. År 2019 respektive 2020 släpptes de två första böckerna i nyutgåva, Uppbrott från Jorden och På okänd planet, och nu är det dags för den tredje boken Datorernas död att ges ut på nytt.

– Det är väldigt roligt att böckerna kommer ut igen, jag hade nästan glömt bort dem. Jag läser inte mina gamla böcker och tänker inte ofta på dem, jag tänker mycket mer på nästa bok, säger George ”Jojje” Johansson, som förutom att skriva sci-fi även är en omtyckt barnboksförfattare till böckerna om Mulle Meck.

Han har skrivit böcker i över 40 år, men intresset för sci-fi har följt honom mycket längre än så. Som barn började han läsa tidigt och han var en flitig besökare på Stockholms stadsbibliotek. Kombinerat med ett starkt teknikintresse upptäckte han snart SF-genren. Tidskrifterna Häpna! och Galaxy väckte hans nyfikenhet, och snart läste han allt han kom över.

– För mig har SF alltid haft betoning på det första ordet, ”science”. Fantasi kan väl vem som helst skriva … men fantasi som bottnar i någon form av vetenskap – då gnistrar galaxerna!

Snart tog även det egna skrivandet fart. Det var en blandning av alla möjliga berättelser: vilda västern, flygäventyr och sci-fi.

Bokserien Universums öde skrev han – på en gammal skrivmaskin han fortfarande har kvar – parallellt med sitt heltidsjobb för Teknikens värld efter att han hade fått sina två första barn.

– Min första bok hade varit historisk, men redaktören på Bonniers bad mig skriva sci-fi istället. Jag skrev första meningen och sedan rullade det på. Trodde att ingen skulle bry sig, men serien blev något utav en succé.

Serien bestod i sin ursprungliga form av fem böcker som i nyutgivningen har slagits samman till fyra. De två första delarna hänger tydligt ihop, medan Datorernas död har en ny huvudkaraktär och utspelar sig i en annan tid och på en annan plats.

(...) Läs hela artikeln »