ANNONS

Women’s Prize for Fiction fördömer transattack

Det öppna brevet har skickats av en sammanslutning som kallar sig Wild Women Writing Club. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Organisationen bakom det brittiska litteraturpriset Women’s Prize for Fiction fördömer kraftfullt försöken att ”skada eller mobba” dem som nominerats till priset. Enligt tidningen The Guardian är uttalandet ett svar på det öppna brev där valet av författaren och transpersonen Torrey Peters kritiserades.

Den amerikanska författaren, som är nominerad för boken ”Detransition, baby”, står i skottgluggen i det öppna brevet som skickats av en sammanslutning som kallar sig Wild Women Writing Club. Brevet var undertecknat med flera döda kvinnliga författares signaturer, bland annat Emily Dickinson och Daphne du Mauriers, ”på grund av risken för trakasserier från transextremister och/eller avbokningar från bokindustrin”.

Personerna som skrivit brevet argumenterade för att beslutet att nominera Peters till priset sänder budskapet att kvinnliga författare ”inte är värda sitt eget pris” och att det är okej att låta män ”appropriera våra hedersbetygelser”.

Brevet har väckt upprörda reaktioner och i uttalandet från Women’s Prize for Fiction understryker talespersonerna att alla författare som ses som kvinnor ”i lagens mening” kan nomineras till priset.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL