ANNONS

Icke-binär författare kritiserar litteraturpris

Akwaeke Emezi blev nominerad till Womens prize for fiction, för debutromanen "Sötvatten". Arkivbild: Texas Isaiah.

Författaren Akwaeke Emezi från Nigeria var den första icke-binära författaren som nominerades till det brittiska litteraturpriset Womens prize for fiction, förra året, för sin debutroman ”Sötvatten”. Men hen tänker inte anmäla fler böcker dit – eftersom organisationen ska ha efterfrågat författarens ”juridiska kön”.

Kravet ska ha framförts när förläggaren Faber ville anmäla Emezis andra bok: The death of Vivek Oji, skriver The Guardian.

”Deras ursprungsberättelse är att Booker-priset exkluderade dem, så när ’Sötvatten’ hamnade på den långa uttagningslistan hoppades jag att det var ett tecken på att de funderade över vilka *de* exkluderade”, skrev författaren på Twitter.

Emezi anser att begreppet ”juridiskt kön” ofta används som ett vapen mot transförfattare och icke binära. Organisatörerna tillbakavisar anklagelserna om diskriminering, och svarar att de definierar ”kvinna” som ”en cis-kvinna, en transkvinna eller vem som helst som juridiskt definieras som en kvinna eller av kvinnligt kön”.

Akwaeke Emezi föddes 1987 och växte upp i sydöstra Nigeria med en far från igbofolket och en mor från Malaysia. Sötvatten är en internationellt uppmärksammad uppväxtskildring som berör queerliv och onda andar i Nigeria.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL