ANNONS

Borde Författarförbundet i Sverige ha 35 000 medlemmar?

schack författare
Skriva bok vs spela schack. Båda kan vara yrke eller hobby. Foto: iStock.

Kanske är det ett vägval: ska Författarförbundet vara ett fackförbund eller en folkrörelseorganisation? Just nu: mittemellan.

Det var ett samtal med en vän utanför författarbubblan och bokbranschen som började fråga lite om hur det fungerar och om det är svårt att leva på att vara författare.

Jag berättade om att det fanns ett förbund där de flesta författare är medlemmar, men där en del av dem som faktiskt kan leva på sitt författarskap inte är det. Och där inträdeskravet är att du ska ha gett ut två böcker.
 

Är förbundet för stort – eller för litet?

Min vän såg fundersam ut. Hela det där med att stänga ute dem som vill bli medlemmar.

ANNONS

– Är inte det som att de leker advokatsamfund trots att vem som helst kan kalla sig författare? Och det finns ingen obligatorisk utbildning heller utan jag kan bli författare imorgon, sa min vän.

Och precis så är det ju. En och annan som nekats inträde i förbundet har upprört protesterat mot vad de upplever som godtycklig refusering av deras verk.

”Man kan inte jämföra med idrotten”

Eftersom jag har varit med i flera olika föreningar, inte minst inom idrotten, så jämför jag ibland författares och idrottares villkor. Det finns fler fotbollsspelare som lever på att sparka boll än det finns författare som lever på att skriva böcker. Tänk på det.

Men det finns också hundratusentals svenskar som spelar fotboll helt utan att förvänta sig lön. Även de som lägger ner tjugo timmar i veckan.

– Du kan inte jämföra idrott och kultur. Det där är motion, litteratur är något helt annat. En pelare som bär upp samhället, säger en annan vän som befinner sig i samma bubbla som alla vi andra i bokbranschen. 

Om schackspel och bokskrivande

Kanske vill författare inte bli jämförda med fotbolls- eller hockeyspelare? Inte ens simmare (som för övrigt lägger ner fler timmar på sin idrott än dem som jagar bollar och puckar).

Men om vi jämför med något mer intellektuellt, som verkligen kräver tankearbete och många års träning för att bemästra. Som dessutom är hetare i bokhandel än på många år.

Svenska schackförbundet har 40 000 medlemmar och uppskattar att 2,7 miljoner svenskar kan spela schack. Enligt chess.com spelade en halv miljon svenskar på den plattformen 2019. 

Fler skriver än spelar schack

Vi vet att fler svenskar än så kan skriva berättelser. Eftersom vi alla gjort det i skolan. Hur många skriver även som vuxna? Hundratusentals sannolikt.

Författarförbundet har många medlemmar som inte gett ut en bok på flera år (jag vet för jag var medlem under de tre år som passerade innan jag åter fick ett manus klart).

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

Därför låter jag frågan hänga: borde Författarförbundet enbart ha medlemmar som är heltidsförfattare eller nästintill? Det är troligen färre än 500 personer. Eller borde de öppna sina armar och ha 35 000 medlemmar?

Fotnot: Denna artikel är hämtad ur Boktuggs nyhetsbrev #284 som kom ut igår. För att inte missa allt annat i vår ”tvådagarstidning” via mejl – prenumerera (gratis). Och om du gillar det vi gör – bli supporter.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL