Valentine Crime-vinnare utsedd av algoritmer och människor i samspel

Linda Elmborg ljudnovell Felicia Takman
Linda Elmborg kammade hem första pris för sin novell Dunka, dunka, dumma hjärta. Som nu blivit inläst av popstjärnan Felicia Takman (Foto: Johanna Pettersson).

Novelltävlingen Valentine Crime är avgjord och vinnarnovellen Dunka, dunka, dumma hjärta av Linda Elmborg är inläst – av popstjärnan Felicia Takman. Förlaget A Nice Noise och Betareader är nöjda med både resultatet och processen bakom med ”robotjuryn”.

– Jag ville gärna delta i novelltävlingen Valentine Crime men hade svårt att komma på vad jag skulle skriva, eftersom jag är mer av en valentine-skribent än crime-skribent. Först hade jag en annan idé i huvudet som jag inte riktigt tyckte flög ordentligt. Men så var jag ute och gick och jag lyssnade på Felicia Takmans låt Dunka dumma hjärta dunka på repeat – för jag hade precis upptäckt den och älskade den så mycket. När jag lyssnade på texten kom en karaktär upp i mitt huvud, en tjej som har nått sina drömmar men ändå inte känner sig nöjd, utan väldigt uttråkad, och därför söker hon adrenalinkickar, säger vinnaren Linda Elmborg i ett pressmeddelande.

Vi ska återkomma till Felicia Takman. Boktugg har tidigare berättat om Betareader som förenklat är en plattform där förlag och författare kan beta-testa sina texter. Det kan vara hela eller delar av böcker – eller som i fallet med Valentine Crime-tävlingen: noveller.

Berätta lite om nuläget för Beta Reader, hur många användare och projekt har ni igång? 
– Vi har strax över 7000 användare, varav cirka 35 % är från USA, 25 % från Sverige och resterande 40 % från hela världen. 55 % är författare och 45 % är rena läsare. Alla är inte aktiva hela tiden, utan det beror lite på när de kör ett projekt eller testläser åt någon. Men mellan 1000 och 2000 aktiva i snitt per månad, säger Jonas Frid, VD och grundare av Betareader.

Novelltävlingen körde igång i höstas och vi ber Jonas beskriva processen. Slussarna öppnade den 1 oktober och tävlingen var uppdelad i tre faser, eller fyra delar.

  • Ladda upp novellen och börja samla in feedback (pågick till den 31 december).
  • Iterera och förbättra novellen utifrån insamlad feedback (kontinuerligt från inlämning fram till den 5 januari)
  • När slussarna stängdes i januari sorterade en algoritm alla bidragen efter viktat snittbetyg utifrån läsarnas trovärdighet och relevans, dvs betyg från läsare som bara gick in för att rösta på en kompis bidrag viktades ner, medan betyg från läsare som gett relevant feedback på många olika bidrag viktades upp. En annan variant av samma algoritm sorterade fram de två läsare som bidragit mest till tävlingen.
  • En fysisk jury bestående av tre professionella lektörer, samt representanter från A Nice Noise och BetaReader.io tittade på en kortlista bestående av de av algoritmen 5 högst rankade bidragen och valde ut de tre bästa bidragen.

För att locka inte bara författare utan även läsare att medverka i tävlingen såg prisbordet ut så här:
1: Förstapris: 4000 kr + ljudboksutgivning via A Nice Noise Förlag
2-3: Delat andrapris: författarsamtal och feedback på den inskickade novellen eller valfri novell- eller romantext på upp till 3500 ord. 
4-5: Två st läsarpriser om 500 kr vardera till de läsare som bidragit mest till tävlingen (dvs varit mest aktiva och lämnat mest relevant feedback).

Vilka utmaningar såg ni och upplevde under tävlingen?
– Det vi var mest nervösa inför var om det skulle visa sig att tävlingsförfarandet och algoritmen inte bidrog till att vaska fram bra bidrag för juryn att bedöma, men även om vi hittat småsaker som vi kanske justerar inför nästa gång så är vi väldigt nöjda med utfallet. Den största vinsten för A Nice Noise och juryn har varit tidsbesparingen. Vi fick in totalt 60 stycken bidrag, och skulle aldrig ha hunnit bedöma allihop på den korta tid vi hade utsatt för det manuella juryarbetet. Plattformen och de underbara läsarna bidrog till att vi på ett bra sätt kunde begränsa det manuella bedömningsarbetet till de fem kortlistade bidragen, säger Jonas Frid.

Om andra förlag vill göra något liknande tillsammans med er, har ni ett färdigt koncept för det eller hur ser det ut?
– Ja, det går bra. Det vi har gjort här är att vi har byggt en manusinbox som kan sortera de inkommande manusen efter valfria parametrar, och sedan ställt in den på det som vi ville titta på i den här specifika tävlingen. Vi kan ganska lätt öppna upp liknande manusinboxar åt andra förlag, säger Jonas Frid och tillägger:

– Manusinboxen behöver inte nödvändigtvis användas för novelltävlingar, utan kan lika gärna hjälpa förlagen att snabbare hitta de mest välpolerade manusen som de får. Kanske är det extra intressant med den stora manusflod som Coronan bidragit till.

Själva tävlingen då? Anna von Scheele, grundare och förläggare och VD på A Nice Noise är positivt överraskad över hur bra det faktiskt har fungerat. Och dessutom blev det en del oväntade vändningar kring det vinnande manuset när det visade sig att det delvis var baserat på en svensk popsång som spelats flitigt på P3 och nästan en miljon gånger på Spotify: Dunka dumma hjärta dunka med en snarlik titel.

– Vi blev tvungna att kontakta skivbolaget för att kolla så att det var okej och sen fick vi prata med artisten som gillade idén och novellen. Det slutade med att sångerskan Felicia Takman blev den som läste in vinnarnovellen, säger Anna.

– Det känns otroligt kul och en stor ära för mig att Linda Elmborg har fått inspiration till en hel novell av att bara lyssna på min låt ”Dunka Dumma Hjärta Dunka”. Det är superfint att kreativitet kan skapa mer kreativitet på andra sätt. Det var kul att få möjligheten att läsa in novellen som ljudbok, speciellt eftersom jag aldrig gjort något liknande förut. Är väldigt tacksam över att förlaget och Linda Elmborg ville att jag skulle göra det, säger Felicia Takman i pressmeddelandet.

Det kan låta avancerat med en teknisk plattform som skakar fram finalisterna i en novelltävling, men faktum är att det varit nästan lika knepigt att publicera ljudnovellen på alla plattformar.

– Vi hade ju tänkt presentera vinnaren och släppa novellen samma dag, den 14 februari. Men eftersom det är en söndag visade det sig att inte alla klarade att lägga upp nytt material på helgen så vi fick välja fredagen. Sen är det ändå fördröjningar i systemen så det går inte att garantera att den publiceras vid samma klockslag överallt, säger Anna.

Men om all teknik fungerar så ska man nu kunna lyssna på vinnarnovellen Dunka, dunka, dumma hjärta skriven av Linda Elmborg och inläst av Felicia Takman på Storytel, Nextory, Bookbeat, Bokus Play eller som download hos nätbokhandlarna. Så nu återstår att se hur många lyssningar den genererar.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,