ANNONS

Kulturrådet satsar 23,2 Mkr extra på litteraturstöd i olika former under 2021

Ökad budget till inköpsstöd folk- och skolbibliotek: 10 miljoner kronor är en del i Kulturrådets extra satsningar på litteratur. Fotograf: Susanne Kronholm.

Krisstöden för inställda kulturevenemang har bara i viss omfattning mött de behov som uppstått inom litteraturområdet. Därför förstärker Kulturrådet stöden av litteratur med sammanlagt 23,2 miljoner kronor.

– Vi gör dessa satsningar för att även i fortsättningen ha kvalitet, bredd och mångfald i utgivningen och utbudet, säger Lotta Brilioth Biörnstad, enhetschef för Litteratur och bibliotek på Kulturrådet, i ett pressmeddelande.

Satsningarna innebär:

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!
  • Höjt stöd till litteratur: 9,5 miljoner kronor, och till kulturtidskrifter: 2,2 miljoner kronor
    Pandemin har påskyndat den kraftiga digitalisering och marknadsanpassning som sedan länge pågår inom litteraturområdet och vi ser tydliga behov av att förstärka stöden till litteratur och kulturtidskrifter. Den 10-procentiga höjningen av sidersättningen inom litteraturstödet, som infördes våren 2020, kvarstår. Kulturrådet betalar fortsättningsvis 75 procent av F-priset vid inköp av distributionsstödda titlar.
  • Höjt stöd till översättningar av svensk litteratur och dramatik: 1,5 miljoner kronor
    Det internationella intresset för svensk litteratur är större än någonsin. Under 2020 ökade antalet ansökningar om översättningsstöd med 30% jämfört med året innan. För att möta den ökade efterfrågan höjer vi budgeten för bidraget till översättning av svensk litteratur och dramatik med 1,5 miljoner kronor .
  • Ökad budget till inköpsstöd folk- och skolbibliotek: 10 miljoner kronor
    Inköpsstödet infördes 1997 för att öka barns och ungas tillgång till litteratur. Stödbeloppet var 25 miljoner kronor årligen och nivån har inte höjts sedan dess. Det har hittills främst sökts av folkbiblioteken samtidigt som det finns stora behov av stöd för inköp av medier till skolbiblioteken. Mot bakgrund av Kulturrådets pågående uppföljning av inköpsstödet och den pågående skolbiblioteksutredningen höjer vi stödet, för att kunna göra skillnad för fler bibliotek.

”Vi har tidigare meddelat att Kulturrådet i regleringsbrevet för 2021 fått ytterligare 20 miljoner kronor i ökning av anslaget för bidrag till litteratur, kulturtidskrifter och läsfrämjande insatser. 15 miljoner kronor av dessa är avsedda för Bokstart och 5 miljoner kronor för läsfrämjande. Dessutom fortsätter satsningen på bidraget Stärkta bibliotek”, skriver Kulturrådet.

Svenska Förläggareföreningen har länge krävt rejäla höjningar av Littersturstödet eftersom det halkat efter i flera år. Inte minst med tanke på digitaliseringen som väntas påverka den smalare litteraturen negativt, som en ny forskarrapport bekräftade häromdagen: alla böcker funkar inte som ljud.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL