Forskare i ny studie: Deckare slår Nobelpristagare som ljudböcker

ljudbok
Deckare är den genre som går överlägset bäst i ljudboksform. Nobelpristagare har det lite svårare. Foto: Istock

Populärlitteratur och deckare dominerar digitalt, konstaterar forskaren Karl Berglund i en ny studie. Det är långt ifrån lika många som läser Nobelpristagare i digital form.

Karl Berglund, forskare i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, har analyserat data från Storytel och jämfört med listor över bästsäljande fysiska böcker. Kulturnytt i P1 rapporterar om Berglunds studie, som inte bara har mätt de ljudböcker som lyssnats mest utan även de som lyssnats färdigt. 

Slutsatsen är att deckare dominerar starkt i digitalt format, särskilt vad gäller så kallad slutförandegrad. Nobelpristagare har det svårare i ljudboksformat trots att de ofta finns med på topplistor över fysiska böcker, vilket kan vara en indikation på att ljudboksformatet passar bättre för viss sorts litteratur med exempelvis mycket dialog.

Studien sätter alltså fingret på det faktum att termen ”bästsäljare” innebär något annat när det gäller streaming. Många fysiska böcker som köps blir aldrig lästa, medan titlar som hamnar på streamingtopplistor är de som faktiskt har blivit lästa från början till slut.

– Det finns det en misstanke om att det finns en prestige i att köpa litteratur av Augustprisvinnare och Nobelpristagare, som man sedan kanske faktiskt inte läser. Och omvänt är det ganska ovanligt att man läser deckare av något prestigeskäl, om man köper populärlitteratur gör man det i regel för att man faktiskt vill läsa den, säger Karl Berglund till Sveriges Radio.

Berglund konstaterar också – vilket vi har skrivit om många gånger på Boktugg – att vad gäller streaming är bästsäljare aktuella under lång tid. Boken Den sista akten av Mari Jungstedt från 2012 var den allra mest lyssnade ljudboken (högst genomsnittlig slutförandegrad) på Storytel under perioden oktober 2018 till februari 2020.

Studien ingår i ett större forskningsprojekt om bästsäljare som heter ”Framgångens mönster” och ska publiceras i antologin Från Strindberg till Storytel – korskopplingar mellan ljud och litteratur under våren.

Vill du testa en app för ljudböcker och eböcker i mobilen? Kolla in vårt stora test av streamingtjänster.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,