ljudbok
Deckare är den genre som går överlägset bäst i ljudboksform. Nobelpristagare har det lite svårare. Foto: Istock

Forskare i ny studie: Deckare slår Nobelpristagare som ljudböcker

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Populärlitteratur och deckare dominerar digitalt, konstaterar forskaren Karl Berglund i en ny studie. Det är långt ifrån lika många som läser Nobelpristagare i digital form.

Karl Berglund, forskare i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, har analyserat data från Storytel och jämfört med listor över bästsäljande fysiska böcker. Kulturnytt i P1 rapporterar om Berglunds studie, som inte bara har mätt de ljudböcker som lyssnats mest utan även de som lyssnats färdigt. 


ANNONS


Slutsatsen är att deckare dominerar starkt i digitalt format, särskilt vad gäller så kallad slutförandegrad. Nobelpristagare har det svårare i ljudboksformat trots att de ofta finns med på topplistor över fysiska böcker, vilket kan vara en indikation på att ljudboksformatet passar bättre för viss sorts litteratur med exempelvis mycket dialog.

Studien sätter alltså fingret på det faktum att termen ”bästsäljare” innebär något annat när det gäller streaming. Många fysiska böcker som köps blir aldrig lästa, medan titlar som hamnar på streamingtopplistor är de som faktiskt har blivit lästa från början till slut.

ANNONS

– Det finns det en misstanke om att det finns en prestige i att köpa litteratur av Augustprisvinnare och Nobelpristagare, som man sedan kanske faktiskt inte läser. Och omvänt är det ganska ovanligt att man läser deckare av något prestigeskäl, om man köper populärlitteratur gör man det i regel för att man faktiskt vill läsa den, säger Karl Berglund till Sveriges Radio.

Berglund konstaterar också – vilket vi har skrivit om många gånger på Boktugg – att vad gäller streaming är bästsäljare aktuella under lång tid. Boken Den sista akten av Mari Jungstedt från 2012 var den allra mest lyssnade ljudboken (högst genomsnittlig slutförandegrad) på Storytel under perioden oktober 2018 till februari 2020.

Studien ingår i ett större forskningsprojekt om bästsäljare som heter ”Framgångens mönster” och ska publiceras i antologin Från Strindberg till Storytel – korskopplingar mellan ljud och litteratur under våren.

Vill du testa en app för ljudböcker och eböcker i mobilen? Kolla in vårt stora test av streamingtjänster.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL