ANNONS

Uppsägningar på Adlibris – elva tjänster ska bort från kundtjänst

Adlibris hade ett rekordår 2020 och ökade försäljningen kraftigt. Foto: Pressbild.

Trots ett rekordår försäljningsmässigt 2020 varslade Adlibris förra veckan om uppsägningar vid kundtjänsten i Morgongåva. Det kom som en chock, menar anställda.

Det är Sala Allehanda som rapporterar om hur beskedet kom på ett möte förra veckan. Flera i personalen på kundservice kommer förlora sitt jobb med hänvisning till arbetsbrist och omorganisation. Enligt tidningen finns idag 34 anställda på kundservice i Morgongåva, varav 26 stycken i den arbetsgrupp som berörs av uppsägningarna. Totalt är det elva tjänster som ska bort.

Tidningen har inte fått någon kommentar från facket, men har pratat med flera anställda som säger sig vara chockade av beskedet efter att Adlibris precis slagit rekord i julhandeln.

– Det är otroligt dåligt hanterat av Adlibris. Det var vi inte beredda på, vi jobbar på en e-handel och har fullt upp hela tiden. Det är först nu vi har en rimlig arbetssituation, säger en anställd som vill vara anonym, till Sala Allehanda.

ANNONS

Adlibris bekräftar uppsägningarna för tidningen. En del hänger ihop med den omstrukturering som Adlibris gjort med större fokus på böcker och att vissa andra ehandelssajter har avvecklats eller sålts, vilket VD Jonas Karlén berättade om i en intervju.

– Vi har renodlat vårat kunderbjudande. Vi har också jobbat med att förbättra leveranserna och kvalitén. Det sammantaget har gjort att arbetsuppgifterna på kundservice minskat. Det vi gör nu är att anpassa bemanningen efter det nya behovet, säger Linnea Wiklund, HR-chef på Adlibris, till Sala Allehanda.

Personalen menar att det beror på att Adlibris redan outsourcat delar av kundtjänst till ett bolag i Manilla.

– Vi jobbar med konsulter i Manilla för att ha en flexibilitet, exempelvis om det är en ökad sjukfrånvaro eller om vi får ett tillfälligt ökat behov. Men vi har grundbemanningen på kundservice i Morgongåva, och det planerar vi att ha framåt också, säger Wiklund till Sala Allehanda.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL