ANNONS

Barnboksförfattaren Cilla Jackert om succén med SVT-serien ”Tunna blå linjen”

Cilla Jackert "Tunna blå linjen"
Cilla Jackert ligger bakom idé och manus till SVT-serien "Tunna blå linjen". Arkivbild: Simon Rehnström/SvD/TT.

Den nya SVT-serien ”Tunna blå linjen” lockar miljonpublik och hyllas av kritikerna. Uppmärksamheten får manusförfattaren Cilla Jackert att känna sig som Julia Roberts.
Man kan inte önska sig en bättre start, säger hon.

”Tunna blå linjen”, som hade premiär den 17 januari, har jämförts med polisklassikern ”Spanarna på Hill Street” och tagits emot väl av kritikerna. TT:s recensent beskriver serien som ”en av de bästa svenska tv-serierna på många år” medan DN:s kritiker kallar den för ”en smått oemotståndlig kombination av fasa och feel good”.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Cilla Jackert har tidigare skrivit manus till tv-serierna Spung (som även blivit bok Spung : tio år senare) och Vår tid är nu och filmer som Min pappa Marianne och Känn ingen sorg. Men den här gången överraskades hon av mediernas intresse inför premiären.

ANNONS

– Även om jag tycker att manusförfattare får för lite uppmärksamhet i våra yrkesroller, så har det varit väldigt mycket fokus på huvudförfattaren, det vill säga mig. Det är jag inte riktigt van vid. Jag har valt mitt yrke, eller yrket har valt mig, för att jag tycker om att sitta ensam på min kammare och skriva, säger hon och tillägger:

– Man känner sig som Julia Roberts, det är omtumlande faktiskt.

Polisbild i förändring

Tv-serien följer flera fiktiva Malmöpolisers vardag med ambition att skildra yrket så autentiskt som möjligt. Sex och ett halvt år tog det från en idé till färdig serie, och under den tiden har bilden av polisen förändrats flera gånger, enligt Jackert.

– Det har svajat hit och dit mellan att det är synd om dem, att de är hjältar, till att alla är fascister, säger Cilla Jackert.

ANNONS

Att det finns så starka åsikter om poliskåren tror hon är bra för seriens tajmning. Att vara huvudförfattare till tio timmar tv-dramatik liknar hon vid att styra ett hangarfartyg över Stilla havet.

– Det gäller att sikta på att komma i hamn och att inte börja gunga i varje storm som blåser upp. Det är en dramaserie som vi har valt att göra väldigt autentisk, men det är lika mycket fiktion som Bron eller Sagan om ringen, säger hon.

TT: Kan man själv känna på förhand om en serie kommer att gå bra eller inte?
– Det är jättesvårt, publiken är rutinerade tv-tittare och det handlar så mycket om tajmning, säger hon och fortsätter:

– Det hade kunnat hända någonting förra veckan som helt tog död på den, eller det hade kunnat komma någon serie från ett annat land som var snarlik. Tajmning är en av de viktigaste bitarna och det är svårt att förutsäga när man har så långa cykler.

Ännu är ingenting klart med en andra säsong, men enligt Cilla Jackert finns det en outtömlig källa idéer för en fortsatt handling.

– Möjligheten att fortsätta den här serien i oändlighet finns verkligen. Det är inga problem.

Text: Sofia Sundström/TT

Fakta: Cilla Jackert

Cilla Jackert är född 1968 i Stockholm.

Hon har skrivit manus till flera tv-serier, bland andra ”Spung”, ”Tre kronor”, Nya tider”, ”Lite som du” och ”Vår tid är nu”. Hon har även skrivit manus till filmer som ”Min pappa Marianne” och ”Känn ingen sorg”.

Cilla Jackert har även skrivit barnböcker, bland andra F som i sämst och Dagens katastrofer.

Nu är hon aktuell som manusförfattare i SVT-serien ”Tunna blå linjen”.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL