ANNONS

Årstopplista: Debutanten Charlie Mackesy mest sålda boken i UK 2020

Charlie Mackesy
Charlie Mackesy är illustratör och konstnär och tidigare tecknare för den klassiska brittiska veckotidningen The Spectator. Foto: David Loftus.

Den mest sålda boken i Storbritannien under förra året var The Boy, The Mole, The Fox and The Horse av Charlie Mackesy, enligt Nielsen BookScan. Succédebutanten Richard Osman var tvåa.

Det är The Bookseller som rapporterar om topplistan över 2020 års bäst säljande böcker i Storbritannien. På grund av problem med rapporteringen under året, som en följd av covid-19-pandemin och nedstängningar så finns det inga försäljningssiffror på denna lista. Annars har man, till skillnad från i Sverige, både antal sålda exemplar och försäljningsvärde på sina topplistor.

Den mest sålda titeln exempelvis är utgiven i Sverige med titeln Pojken, mullvaden, räven och hästen av debutanten Charlie Mackesy. Den släpptes i UK sent under 2019 och låg etta på topplistan första gången i februari.

Tvåa på listan är debutromanen The Thursday Murder Club av Richard Osman som släpptes i september 2020 och i december sålde hela 134 000 exemplar på en enda vecka. Torsdagsmordklubben blir den svenska titeln när den släpps på Albert Bonniers förlag i april 2021.

Här nedan hittar du topp 10 (hela listan omfattar 50 titlar) och som synes finns de flesta av dem översatta till svenska, eller är på väg – möjligen med undantag för Pinch of Nom-serien som sålt i miljonupplagor.

David Walliams och Tony Ross har inte mindre än tre titlar på topp 10.

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

De 10 mest sålda böckerna i UK 2020

  1. The Boy, The Mole, The Fox and The Horse av Charlie Mackesy
  2. The Thursday Murder Club av Richard Osman
  3. Pinch of Nom Everyday Light K Featherstone & K Allinson
  4. Code Name Bananas av David Walliams och Tony Ross
  5. Where the Crawdads Sing av Delia Owens
  6. A Promised Land av Barack Obama
  7. Girl, Woman, Other av Bernadine Evaristo
  8. Slime av David Walliams och Tony Ross
  9. The World’s Worst Parents av David Walliams och Tony Ross
  10. Guinness World Records 2021
Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL