Johanna Ringertz: Hoppas många vill läsa Knyckertz med sina barn inför julkalendern

Anders Sparring och Per Gustavsson är de skyldiga bakom barnboksserien. Foto: Pressbild.

Årets julkalender 2021 får författaren (och programledaren och skådespelaren) David Sundin i en huvudroll. Men den är baserad på böckerna om Familjen Knyckertz, skrivna av Anders Sparring och illustrerade av Per Gustavsson.  

Förra årets julkalender (2020, vi har knappt vant oss än) blev en framgång hos tittarna och (de flesta) kritikerna. En del att leva upp till för 2021 års Julkalender: Familjen Knyckertz.

Vad betyder en julkalender för förlaget?

Nyheten kablades ut av TT och där låg fokus på David Sundin, snarare än författaren. Illustratören Per Gustavsson nämndes inte ens. Böckerna ges ut av Natur & Kultur som i ett pressmeddelande lät författaren Anders Sparring (som också skriver manus till tv-serien) säga:

– Jag är superglad och hedrad över julkalenderuppdraget, och ser mycket fram emot familjen Knyckertz möte med svenska folket. Jag tror att kärlek kommer att uppstå, säger Anders Sparring.

Böckerna om Familjen Knyckertz började ges ut 2017, och har blivit en favoritserie hos många barn. Böckerna har översatts till 10 språk, bland annat tyska, holländska, norska, polska och italienska.

– Vi ville ta fram något som skulle locka barn som annars inte läser så mycket, något även den riktigt o-sugne inte kunde motstå! Roligt, lättläst och mindre politiskt korrekt. Att para ihop dessa två har varit så givande, Anders med sin manusbakgrund och sitt raka, självklara språk och Per som på ett klockrent sätt hakat på den djärva, aningen vågade humorn och mejslat fram karaktärerna. Ett fantastiskt roligt samarbete, säger Johanna Ringertz, förläggare på Natur & Kultur, i pressmeddelandet.

Hallå där, Johanna Ringertz.

Är julkalendern en ny berättelse eller en mix av böckerna?
– Julkalendern är en separat berättelse men baserad på den värld vi byggt upp i böckerna. Det kommer bli mycket skratt, det kan jag nog nästan lova, säger Johanna Ringertz till Boktugg.

Kommer Julkalender-Knyckertz i bokform, eller tillåter SVT inte det?
– Vi har våra böcker om den här världen och TV:s version är anpassad för ett annat medium. Sen vad som händer i framtiden vet man aldrig.

Så hur har serien sålt?
– Böckerna har sålt runt 40 000 exemplar hittills. Det är en serie vi jobbat upp från grunden. Många serier saktar ner försäljningsmässigt efter några böcker medan enstaka tar sig och växer, det är så klart det senare vi strävar efter. Det som är kul är att böckerna hittar nya läsare hela tiden.

Filmatisering av en bok – vad ger det?

Alla författare drömmer om filmatisering, en bekräftelse. Och så hoppas man på en försäljningsboost.Vad betyder den uppmärksamhet som en bok får genom en filmatisering, har ni någon erfarenhet av andra barnböcker att jämföra med?
– Ja, vi har en hel del erfarenhet av det, men det är så olika hur det slår. Några av de böcker som filmatiserats under min tid på förlaget är: Draktämjaren, Philip Pullmans Den mörka materianTsatsikiI taket lyser stjärnorna och nu även Frida Nilssons Apstjärnan som är på väg upp på biograferna. Det går inte att säga något generellt om hur en filmatisering slår, men jag tror definitivt en julkalender som denna kan ge genomslag, särskilt när det redan finns en bokserie som grund. Vi hoppas många kommer vilja läsa Knyckertz ihop med sina barn som en uppladdning inför nästa jul, att få skratta ihop, vad är bättre än det?

Fotnot: Den här artikeln är hämtad ur Boktuggs nyhetsbrev #267 som kom ut igår. Om du vill hänga med i bokbranschen, prenumerera kostnadsfritt.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL