Därför försvann Bazars böcker från Storytel – ska vara tillbaka idag

"Denna boken finns tyvärr inte längre hos Storytel" var beskedet till dem som lyssnade på Lucinda Riley och andra ljudböcker från Bazar förlag. På söndagen försvann de efter ett tekniskt problem. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Bazar förlag skulle flytta över sina digitala titlar till Bonniers distributionskälla, vilket trots förberedelser ledde till att titlarna försvann tillfälligt från Storytel.

Igår söndag kom larmrapporterna från Storytelanvändare, framför allt de som lyssnat på Lucinda Riley men plötsligt fick besked att boken inte längre fanns på Storytel.

Samtidigt fanns de kvar hos Nextory och Bookbeat. Men vad var det egentligen som hände?

Man kan misstänka att det fanns ett samband mellan det faktum att Bazar (tidigare Strawberry) numera tillhör Bonnierkoncernen och att alla digitala titlar därför skulle flyttas. Vi ställer frågan till Rebecka Leffler på Bazar som var snabbt ute på sociala medier igår för att lugna läsare och lyssnare.

– Det stämmer att vi i och med Bazar Förlags flytt över till Bonnierförlagen behöver byta distributörskälla för de digitala böckerna. Vi stängde därför ned distributionen igår, enligt plan och efter att ha informerat alla prenumerationstjänsterna i god tid inför flytten. Vi fick veta att detta inte skulle påverka prenumerationstjänsterna och tillgängligheten av våra titlar, men trots det fick framförallt Storytel problem under gårdagen, säger Rebecka Leffler.

Det blev en svettig söndag för henne och flera andra då oroliga läsare skrev på sociala medier och undrade vad som hänt.

– Alla våra böcker blev otillgängliga under några timmar, men sedan var Storytel snabba med att manuellt lägga upp böckerna igen och under dagen idag ska allt fungera igen. Vi är i kontakt med alla tre prenumerationstjänster och jobbar aktivt för att lösa det så fort som möjligt.

Lucinda Riley var den tredje mest lyssnade författaren på Storytel under 2020 efter JK Rowling (Harry Potter) och norska långserieförfattaren Laila Brenden. Så man kan lätt räkna ut att Storytels support fick en del frågor …

En nyttig påminnelse om att digitala böcker precis som fysiska böcker kräver en pålitlig distribution.

Fotnot: I skrivande stund (lunchtid måndag) hittar man fortfarande inte Lucinda Rileys svenska ljudböcker hos Storytel utan endast två eböcker, men det är de lättlästa utgåvorna från Bokförlaget Hedvig.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL