ANNONS

Brev från Simone de Beauvoir sålda för 600 000 kr

Simone de Beauvoirs brev har sålts. Arkivbild: AP/TT.

Den franska feministiska författaren Simone de Beauvoirs brev till författaren Violette Leduc har sålts på en Sothebys-auktion för över 600 000 kronor, skriver The Guardian.

Sammanlagt rör det sig om nästan 300 brev, som har skickats mellan 1942 och 1972, en månad före Leducs död.

Brevväxlingen berättar om en nära vänskap mellan de två kvinnorna, men också om Leducs kärlek och passion för sin väninna. I ett brev från 1945 avvisar de Beauvoir dock alla romantiska närmanden, men uttrycker sin djupa respekt för Leduc.

Simone de Beauvoir uppmuntrar också väninnans arbete med boken ”Ravages”, som hon kallar en ”vacker, och modig bok”. Den skildrar en lesbisk sexscen, som de manliga förläggarna på förlaget Gallimard blev förskräckta inför och stämplade som ”obscen”. de Beauvoir försöker att ingjuta mod i Leduc och skriver att både hon och Sartre ska försvara henne.

De två kvinnornas vänskap skildras också i filmen ”Violette”.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL