Brev från Simone de Beauvoir sålda för 600 000 kr

Simone de Beauvoirs brev har sålts. Arkivbild: AP/TT.

Den franska feministiska författaren Simone de Beauvoirs brev till författaren Violette Leduc har sålts på en Sothebys-auktion för över 600 000 kronor, skriver The Guardian.

Sammanlagt rör det sig om nästan 300 brev, som har skickats mellan 1942 och 1972, en månad före Leducs död.

Brevväxlingen berättar om en nära vänskap mellan de två kvinnorna, men också om Leducs kärlek och passion för sin väninna. I ett brev från 1945 avvisar de Beauvoir dock alla romantiska närmanden, men uttrycker sin djupa respekt för Leduc.

Simone de Beauvoir uppmuntrar också väninnans arbete med boken ”Ravages”, som hon kallar en ”vacker, och modig bok”. Den skildrar en lesbisk sexscen, som de manliga förläggarna på förlaget Gallimard blev förskräckta inför och stämplade som ”obscen”. de Beauvoir försöker att ingjuta mod i Leduc och skriver att både hon och Sartre ska försvara henne.

De två kvinnornas vänskap skildras också i filmen ”Violette”.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL