Opublicerad roman av Simone de Beauvoir ges ut

Boken "Les inséparables" av Simone de Beauvoir ges ut 24 år efter författarens död. Arkivbild: AP/TT/Arkiv.

En tidigare opublicerad roman skriven av den franska författaren Simone de Beauvoir kommer att ges ut i höst, skriver The Guardian.
Boken skrevs 1954 men publicerades inte eftersom förlaget ansåg att den var ”för intim”.

Romanen Les inséparables, på svenska ”De oskiljaktiga”, är verklighetsbaserad och handlar om de Beauvoirs nära vänskap med klasskamraten Elisabeth ”Zaza” Lacoin, som dog av hjärninflammation vid 21 års ålder.

Den berättas ur Simone de Beauvoirs perspektiv, men hon har i romanen givit sig själv namnet Sylvie och Lacoin kallas Andrée. Förlaget tyckte på 1950-talet att boken innehöll för intima detaljer för att kunna publiceras under de Beauvoirs livstid. Dottern Sylvie Le Bon-de Beauvoir återupptäckte texten i författarens efterlämnade papper och tanken väcktes om att ge ut den, 24 år efter de Beauvoirs bortgång.

– När hon skrev den hade hon redan funnit sitt kall som författare. Hon förstörde vissa av sina verk som hon var missnöjd med, men hon förstörde aldrig Les inséparables. Hon sa till mig att jag fick göra ”vad jag själv tyckte kändes rätt” med hennes kvarlåtenskap, säger Sylvie Le Bon-de Beauvoir.

”Les inséparables” kommer att ges ut i Frankrike i oktober och i engelsk översättning 2021.

Några böcker av Simone de Beauvoir på svenska

Den brutna kvinnan (Ellerströms), En familjeflickas memoarer (Modernista), För en tvetydighetens moral (Daidalos), Misstag i Moskva (Bucket List Books/A Nice noise), Marcelle (Novellix) och Mandarinerna (Norstedts).

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL