Denna artikel sponsras av författare/förlag

Micael Hellberg: ”Mottot inom skolan verkar vara: Agera först, tänk sedan!”

Läraren, musikern och författaren Micael Hellberg. Foto: Privat

Ärligt talat av en lärare är en blandning mellan en debattbok och författaren och mellanstadieläraren Micael Hellbergs lärarmemoarer.

Micael Hellberg är lärare på mellanstadiet i svenska och SO. Han valde sitt yrke ganska tidigt och började jobba år 1998.

– Skolan har alltid varit en positiv upplevelse för mig, och kanske kändes också lärare som ett konkret arbete. Sedan har jag alltid varit kreativ och kommit på lösningar och idéer, så jag kände att det skulle passa mig, säger han.

De stora utmaningarna med läraryrket är enligt Micael att det är många som har åsikter om skolan, allt ifrån skolledare och politiker till föräldrar och marknadskrafter. Det finns pengar att tjäna på skolan, och många karriärmöjligheter är knutna dit.

– Som lärare är det ibland svårt att lita på det sunda förnuftet, du får hela tiden höra att du har fel och det finns alltid ny forskning. Det vi gör är så värdefullt och det gör att det är lätt att bli ängslig över de ständiga förändringar som skolan går igenom. Det finns en tystnadskultur inom skolan, och många vågar inte säga vad de tycker och tänker.

Det här började Micael och hans kollegor skoja om för runt 10 år sedan. De skämtade om att man borde göra en humorserie om skolans värld, där allt dras till sin spets.

– Mottot verkar vara: Agera först, tänk sedan! Jag och mina kollegor använde humorn för att klara av den tunga tillvaron i en bransch där alla ska tycka till, ha åsikter och bestämma över huvudet på oss. För galenskapen står inte vi lärare för. Den står alla andra för, över och omkring oss. 

Galenskapen han hänvisar till handlar delvis om olika reformer som fått konsekvenser både för personal och elever. 

Ett exempel är de – enormt tidskrävande – skriftliga omdömen som infördes för omkring 10 år sedan där lärare skulle skriva om varje ämne varje termin hur det gick för eleverna. Det var tänkt som en förberedelse inför de individuella samtalen, men det fick inte vara uppmuntrande på ett enkelt sätt utan skulle formuleras på ett högtravande språk som det visade sig att föräldrarna hade svårt att förstå.

– Digitaliseringen rör jag inte så mycket, den är vi inne i precis nu. Men Ärligt talat-uppropet syftar till att vi ska våga säga ifrån i framtiden. Boken syftar framåt, och väcker tankar om hur vi ska göra när vi ser sådana här tokigheter, säger Micael.

Ärligt talat av en lärare

Ärligt talat av en lärare

  • Förlag: Lava Förlag
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-12-16
  • ISBN: 9789189261105

Micael började samla anteckningar som exempel på ”dårskap”, och till slut insåg han att han måste göra något med det. Det kändes viktigt att få ur sig det här. Tidigare har han skrivit en del läromedel, som spel och pedagogiska produkter, men Ärligt talat av en lärare är hans första bok.

– Boken är min uppgörelse med det här. Jag har ett knepigt förhållande till mitt yrke. Jag älskar att undervisa, älskar mötet med eleverna. Men lärarrollen för med sig så mycket annat. Tänk om man bara kunde undervisa och slippa all administration och dokumentation. Jag tror att de flesta lärare känner så.

Boken är skriven i en positiv anda och är till och med en smula underhållande, utan att ta udden av allvaret.

– Den är skriven för alla, för alla har en relation till skolan. Jag kombinerar det allvarsamma med det humoristiska och skriver i en lättsam, lite berättande stil. Som att jag för ett samtal med läsaren. Min bok innehåller stort allvar, men den är ändå lätt att ta till sig, även om du arbetar utanför skolans värld, säger Micael.

– Det är häftigt att jag kan titulera mig författare nu, men framför allt är jag en vanlig enkel lärare som bara vill visa hur det är. Skolans värld är som ingen annan. Skolan är alltid högintressant. Det är dags att folk utifrån får veta hur det går till. Samtidigt önskar jag verkligen att många som kan påverka i skolan läser den.

Ärligt talat av en lärare finns både som tryckt bok och som ljudbok. I boken finns även material till en bokcirkel som kan användas på arbetsplatser.

– Med boken vill jag mana till eftertanke. Sverige måste sluta låta våra elever vara försökskaniner och brickor i politikers och andras maktspel. Reformer ska genomföras för elevernas skull, inte för andras karriärers skull, säger Micael.

Om författaren

Micael Hellberg bor i Karlstad med sin familj. Förutom att han är lärare sedan 20 år tillbaka är han också mångsysslare. Han har bland annat arbetat med musik, både som artist och låtskrivare, och som läromedelsförfattare. Dessutom har han uppfunnit trädgårdsspelet Riddarspelet som finns att köpa runt om i världen.

Ärligt talat av en lärare

Ärligt talat av en lärare
Författare
Förlag Lava Förlag
GenrePedagogik
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor168
Vikt0
Utgiven2020-12-16
ISBN 9789189261105
Välkommen in bakom kulisserna i en värld som inte liknar någon annan. Där saker drivs till sin spets – och förbi den. Välkommen till skolans värld. I denna bok får du ta del av galenskap från svensk skola. Eller vad sägs till exempel om klassrum utan väggar? Jodå, du läste rätt. Med en personlig, eftertänksam och lättläst stil beskriver läraren Micael Hellberg sina teorier om denna galenskap samt ger förslag på lösningar för framtiden. Författaren skildrar mycket allvar, men i en positiv underton och med en uppriktig önskan och tro på ett sundare samhälle. Ett samhälle där vi sätter stopp för dåliga idéer och vågar säga vad vi tycker. Det faktum att alla har en relation till skolan, som tidigare elev, vårdnadshavare, politiker eller helt enkelt skattebetalare, gör Ärligt talat av en lärare till en angelägen läsning för alla. Boken innehåller diskussionsfrågor till bokcirkel. Dessa kan användas, både innanför och utanför skolans värld, exempelvis på din arbetsplats.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se