ANNONS

Dagbok för alla våra läsare (Julkalender 2020) – dag 4

Dagbok för alla våra läsare, kallar vi 2020 års julkalender. Bilder: iStock. Montage: Boktugg.

Innan det blir fredagsmys måste redaktionen få ut fredagens nyhetsbrev, en ständig utmaning. Idag var det dessutom utgivning av Magasinet #6.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Det är väldigt skiftande hur långt vi hunnit på nyhetsbrevet på fredag morgon. Ibland är 90 procent av brevet färdigt redan på torsdag kväll – ibland börjar jag från noll på fredag morgon. Så var det idag.

Därför blev det en hektisk morgon. Skriva texter till nyhetsbrevet, lägga in lite notiser, bilder, länkar och allt annat som fyller fredagsutgåvan. Jag försöker verkligen anstränga mig för att göra nyhetsbrevet till en läsupplevelse, med små bildanimationer.

ANNONS

Veckans bild blev till och med bokstavligt bok(till)tugg. Du har väl fått nyhetsbrev #258 i mejlen? Annars kan du läsa det här.

Lusseringar donut style. Bok(till)tugg, med viss risk för chokladiga fingrar. Foto: Boktugg.

Dessutom dök det som vanligt upp nyheter och pressmeddelanden. Southside Stories lanserade en fysisk limited edition (pappersbok) av en bok som de annars kör enbart som ljudbok (och ebok). Det intressanta var just att de begränsar upplagan och säljer den direkt till konsument. Det är många författare som vill ha pappersversioner av sina ljudböcker, och en del läsare.

Kulturrådet har fördelat massor av miljoner till olika aktörer som förlorat pengar på grund av corona. Vi letade i listorna efter dem med koppling till bokbranschen och hittade bland annat barnbokhandeln Läslusen i Uppsala som fick 75 000 kr. Dessutom fick stora arrangörer som Astrid Lindgrens Värld och Bokmässan miljonbelopp – men det är ändå bara en bråkdel av deras intäktstapp för 2020. Flera förlag tvingades ställa in arrangemang och får lite pengar för det.

ANNONS

I nyhetsbrevet skrev jag också om detta, hur ser framtiden för de stora bokmässorna ut egentligen? Och arrangemang rent allmänt – kommer vi att ha tiotusentals besökare.

På eftermiddagen gjorde vi en rewrite på några författare som får pengar från fonder som förvaltas av Svenska Akademien: Tre författare får dela på 510 000 kr i priser och stipendier.

Vi la också upp ett par TT-texter: Brittiska filmstjärnor vill köpa Tolkien-hem i Oxford och bygga hobbit-hus och Svensk tv-serie planeras om coronapandemin.

Tyvärr hanns det inte med att skriva så mycket egna notiser idag. Annars hade jag velat skriva om att Paula Hawkins kommer med en ny thriller, A Slow Fire Burning, hösten 2021 (The Bookseller).

Under dagen har det dessutom blivit ett par telefonsamtal, otaliga mejl och några chattkonversationer. Jag har fått flera lunchinbjudningar, till Stockholm, som får vänta till en bra bit in på 2021 gissar jag. Men Feelgoodfestivalen i Waxholm verkar bli av – i augusti. Där har ni en till nyhet som inte hanns med.

Just det, nytt nummer ute av Magasinet Boktugg. Det är nummer 6 i ordningen och vi gjorde det till ett dubbelnummer för november och december efter att vi haft lite strul med import av titeldata. Januarinumret ska komma ut före jul är planen. Läs intervjun med Agnes och Elias Våhlund som ligger bakom succén Handbok för superhjältar.

Det är ett digitalt magasin, därför kan jag bädda in det här i dagboken:

Nej, nu håller vi nog helg, jag menar kväll.

Just det, mitt författarjag jublade över ett oväntat tillskott i kassan när Alis meddelade utfallet av talboksersättningen idag. Som författare är man tacksam för varje tusenlapp som ramlar in, trevligt när man kan tjäna pengar på böcker som skrevs för över tio år sedan också. Det sporrar när man ska ge sig i kast med att gå igenom korrekturet på den senaste boken, vilket blir ett av helgens projekt.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL