ANNONS

Brittiska filmstjärnor vill köpa Tolkien-hem i Oxford och bygga hobbit-hus

Sir Ian McKellen är en av de brittiska filmstjärnor bakom insamlingen för att köpa JRR Tolkiens hem i Oxford. Arkivbild: Joel C Ryan/AP/TT.

”Sagan om ringen”-stjärnorna Martin Freeman, John Rhys-Davies och Ian McKellen är några av de skådespelare, forskare och författare som dragit i gång en insamling för att köpa den brittiske fantasy-författaren JRR Tolkiens hem i Oxford.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Den kultförklarade författaren och universitetsläraren JRR Tolkien flyttade in på Northmoor Road i Oxford 1930 och bodde därefter i huset under 17 år tillsammans med sin familj, skriver Guardian.

Här skrev Tolkien såväl debuten Bilbo – En hobbits äventyr, en historia som började som en godnattsaga för författarens barn, som succéromanen Sagan om ringen, som blev hans stora genombrott.

ANNONS

De nuvarande ägarna vill nu sälja det rappade stenhuset, vilket fått Bilbo Baggins-skådespelaren Martin Freeman att tillsammans med bland andra Ian McKellen, som i ”Sagan om ringen”-trilogin spelar trollkarlen Gandalf, att dra i gång insamlingen Project Northmoor för att köpa byggnaden – och förvandla den till ett Tolkien-center.

I ett filmklipp på projektets hemsida berättar de, tillsammans med bland andra artisten Annie Lennox och skådespelaren Derek Jacobi – vars inläsningar av Tolkiens verk är legendariska i Storbritannien – om sin vision för huset som en litterär samlingsplats för älskare av den brittiske författarens verk.

Initiativtagarna till insamlingen aviserar även att de, utöver att renovera byggnaden, planerar att bygga ett hobbit-hus i den stora trädgården, där hugade piprökare kan ta sig ett bloss.

Om tre månader läggs huset ut till försäljning om man inte lyckats samla in de 4,5 miljoner pund som krävs för att köpa det – vilket förvisso är en utmaning, enligt författaren Emma Golding, en av projektets grundare.

– Men tittar vi på Frodos och Sams resa från Vattnadal till Domedagsberget, som tog lika lång tid, känner vi att vi också kan klara det, säger hon till den brittiska tidningen.

Text: Anna Grönberg/TT

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL