ANNONS

Jämtlandsserien av Ingrid Elfberg först ut i Southside Stories satsning på ljudboksserier

Författaren Ingrid Elfberg skriver ljudboksserie för Southside Stories som nu gör en rejäl satsning på ljudböcker. Foto: Hans-Olov Öberg.

För spänningsromaner har ljudboken kommit att bli det stora formatet. Southside Stories satsar nu på serier skrivna direkt för ljudbok. Först ut är Ingrid Elfberg med Dagbrottet – den första delen i Jämtlandsserien.

– Vi ser nu oerhört tydligt hur marknaden för berättelser i olika format förändras och växer. Eftersom det nu går att tala om ljudspänning som en egen genre vill vi förstås vara med, som det deckarförlag vi är. Och vi är verkligen stolta över att Ingrid väljer att jobba med oss, säger Hans-Olov Öberg, förlagschef och grundare av Southside Stories, i ett pressmeddelande.

De senaste åren har Southside sakta byggt upp en katalog av ljudböcker, nu är det dags för nästa steg. De närmaste månaderna lanseras flera serier som skrivits för att publiceras direkt i ljudboksformat.

Först ut är den välkända deckarförfattaren Ingrid Elfberg med Dagbrottet – den första delen i Jämtlandsserien med skådespelaren Cecilia Ljung som uppläsare. Inom kort läggs tre spänningstitlar till katalogen och ytterligare en handfull titlar är under utveckling.

ANNONS

– Det är med spänning och förväntan jag ser fram emot den nya satsningen på Southside Stories, mitt nya bok-hem. Jag hoppas att lyssnarna ska ta emot min berättelse med öppna öron, säger Ingrid Elfberg som tidigare gett ut flera spänningsromaner på Bokfabriken.

Vad är det som gör att en bok passar som ljudbok?
– Egentligen tänker jag inte annorlunda än när jag skriver en bok för tryck. Jag tycker att samma ingredienser ska vara med för att det ska bli spännande och engagerande. Nämligen starka och tydliga karaktärer, det är trots allt dem som fångar läsaren och som gör hela berättelsen. Ett bra framåtdriv hela tiden så att det inte dräller av scener där det inte händer något, där inga nya frågetecken uppkommer eller löses upp, säger Ingrid Elfberg till Boktugg.

Är det något som du tänker extra på i en ljudbok?
– Det viktigaste är att tänka scener. Men jag skriver ändå med bilder i huvudet, som en film. Inte allt för långa kapitel eller scener, men gärna en blandning där det blir några lugnare avsnitt mot mer action. Bara action blir också långtråkigt till slut, säger Ingrid och tillägger:

– Sedan får man så klart tänka på att allt ska läsas upp så att det inte lätt blir missförstånd eller att exempelvis karaktärer blandas ihop. Att vara tydlig med vilken POV (point of view, eller berättarperspektiv) som är den berättande i varje scen. Men allt det här gäller för alla bra skrivna berättelser. Så jag tycker ärligt inte att man behöver tänka specifikt ljud. Utan skriv en väl genomarbetad story, med tydliga karaktärer, bra driv, vändningar och cliffhangers, precis som vilken god bok eller film som helst.

ANNONS

Ingrid Elfberg deckardebuterade 2009 med hyllade romanen Gud som haver (Kabusa). Hon är född och uppvuxen i Östersund, och efter fem thrillers i Göteborgsmiljö återvänder Ingrid i Dagbrottet till sitt ursprung i Norrlands inland.

– Jag är väldigt spänd på hur den nya serien om mina hemtrakter i Jämtland ska tas emot. Det är alltid extra krävande att beskriva landskapet och människorna som man växt upp med, men samtidigt kan så lite om. Ämnet jag valt för den första delen i Jämtlandsserien är tyvärr mycket aktuellt, och jag hoppas att min thriller ska leda till diskussioner om miljö, om vår framtid och hur vi ska få både stad och glesbygd att leva, säger Ingrid.

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

Dagbrottet möter lyssnaren undercover-operatören Zara, som i sista stund räddats ur knarkkartellens klor och placerats med ny identitet i Östersund. Hon ska få tid att läka, men verkligheten blir den motsatta: strax innan midsommar hittas en ung miljöaktivist mördad. Hennes död rör upp starka känslor i bygden och mordutredningen avslöjar djupa konflikter, korruption och girighet i gärningsmannens spår.

Dagbrottet släpps som ljudbok 27 november och som e-bok 15 december.

Fotnot: Ingrid Elfberg skriver även artiklar för Skrivtugg (Boktuggs premiumprenumeration för författare) med tips om skrivande. En framtida artikel kommer förmodligen att ta upp hur man skriver ljudboksserier.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL