Årets bästa kriminalroman 2020: Rotvälta av Tove Alsterdal

Årets bästa kriminalroman 2020
Årets bästa kriminalroman 2020: Tove Alsterdal (foto: Annika Marklund), Bästa översatta kriminalroman: Deon Meyer (foto: Sofia Runarsdotter), Bästa deckardebut: Maria Grund (foto: Pressbild/Modernista) och Bästa barn- och ungdomsdeckare: Kalle Holmqvist (foto: Anders Härnqvist).

Tove Alsterdal har skrivit årets bästa kriminalroman 2020, enligt Svenska Deckarakademin. Debutpriset gick till Maria Grund, Spårhunden till Kalle Holmqvist medan Deon Meyer (översatt av Mia Gahne) blev bästa översatta kriminalroman.

Att det skulle bli en kvinna som vann Svenska Deckarakademins pris till Årets bästa svenska kriminalroman 2020 stod klart redan i oktober när listan över de nominerade presenterades. Men att det skulle bli Tove Alsterdal med Rotvälta beslutades inte förrän nu i helgen när Deckarakademin höll sitt höstmöte.

Akademin ansåg att Rotvälta är ”En polisroman med originellt genomfört återvändartema och Ådalen som fond” och priset går därmed till Tove Alsterdal. Hon har tidigare fått priset för Låt mig ta din hand (2014). Läs även Boktuggs intervju med Tove Alsterdal.

Med motiveringen ”En sorgesång över ett förlorat Sydafrika. Vass samhällskritik och spänning på internationell nivå” gick priset till Deon Meyers Villebråd som Bästa till svenska översatta kriminalroman 2020. Villebråd har originaltiteln Prooi och har översatts av Mia Gahne. Även Meyer har fått ”Den gyllene kofoten” tidigare: 2010 för Devils Peak.  

Debutpriset 2020, där Svenska Deckarakademin för första gången nominerade fem tävlande, togs hem av Maria Grund med Dödssynden. Motiveringen: ”En brutal och traumafylld intrig i ökänd miljö”. En bok som redan gjort internationell succé och är såld till tio länder.

Spårhunden, priset för 2020 års bästa barn- och ungdomsdeckare, gick till Kalle Holmqvist: Det går en mördare lös – en historia från 1721.”Ett originellt och spännande äventyr, berättat med god pedagogik och historisk relief”, menade Deckarakademin.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Alla nominerade till Bästa svenska kriminalroman 2020

Alla nominerade till Bästa till svenska översatta kriminalroman

Alla nominerade till Bästa debutant 2020

Alla nominerade till Spårhunden, Bästa barn- och ungdomsdeckare

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.