Årets bästa kriminalroman 2020
Årets bästa kriminalroman 2020: Tove Alsterdal (foto: Annika Marklund), Bästa översatta kriminalroman: Deon Meyer (foto: Sofia Runarsdotter), Bästa deckardebut: Maria Grund (foto: Pressbild/Modernista) och Bästa barn- och ungdomsdeckare: Kalle Holmqvist (foto: Anders Härnqvist).

Årets bästa kriminalroman 2020: Rotvälta av Tove Alsterdal

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Tove Alsterdal har skrivit årets bästa kriminalroman 2020, enligt Svenska Deckarakademin. Debutpriset gick till Maria Grund, Spårhunden till Kalle Holmqvist medan Deon Meyer (översatt av Mia Gahne) blev bästa översatta kriminalroman.

Att det skulle bli en kvinna som vann Svenska Deckarakademins pris till Årets bästa svenska kriminalroman 2020 stod klart redan i oktober när listan över de nominerade presenterades. Men att det skulle bli Tove Alsterdal med Rotvälta beslutades inte förrän nu i helgen när Deckarakademin höll sitt höstmöte.


ANNONS


Akademin ansåg att Rotvälta är ”En polisroman med originellt genomfört återvändartema och Ådalen som fond” och priset går därmed till Tove Alsterdal. Hon har tidigare fått priset för Låt mig ta din hand (2014). Läs även Boktuggs intervju med Tove Alsterdal.

Med motiveringen ”En sorgesång över ett förlorat Sydafrika. Vass samhällskritik och spänning på internationell nivå” gick priset till Deon Meyers Villebråd som Bästa till svenska översatta kriminalroman 2020. Villebråd har originaltiteln Prooi och har översatts av Mia Gahne. Även Meyer har fått ”Den gyllene kofoten” tidigare: 2010 för Devils Peak.  

Debutpriset 2020, där Svenska Deckarakademin för första gången nominerade fem tävlande, togs hem av Maria Grund med Dödssynden. Motiveringen: ”En brutal och traumafylld intrig i ökänd miljö”. En bok som redan gjort internationell succé och är såld till tio länder.

Spårhunden, priset för 2020 års bästa barn- och ungdomsdeckare, gick till Kalle Holmqvist: Det går en mördare lös – en historia från 1721.”Ett originellt och spännande äventyr, berättat med god pedagogik och historisk relief”, menade Deckarakademin.

Alla nominerade till Bästa svenska kriminalroman 2020

Alla nominerade till Bästa till svenska översatta kriminalroman

Alla nominerade till Bästa debutant 2020

Alla nominerade till Spårhunden, Bästa barn- och ungdomsdeckare

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.