ANNONS

Johanna Bäckström Lerneby får Stora Journalistpriset för boken Familjen

Johanna Bäckström Lerneby skrev Familjen som legat etta på topplistan i tre månader.
Under mer än ett decennium har den prisbelönta journalisten Johanna Bäckström Lerneby följt familjen från Angered utanför Göteborg. Foto: Pressbild.

Bästsäljande (över 100 000 exemplar) reportageboken Familjen ger Johanna Bäckström Lerneby Stora Journalistpriset 2020 i kategorin Årets röst. Ännu ett pris till förlaget Mondial.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 29,16 kr/mån.

– I början av 2000-talet, när jag var krimreporter på GP, hörde vi rykten om att det fanns en mäktig äldre man som bestämde i Angered, nästan som en gud. Det var som fantasier, men sen träffade jag en ur familjen 2006 och kopplade senare ihop det med de där ryktena. Då förstod jag att det finns maktsfärer som är nog så starka i våra förorter, och som styr och ställer, men som vi inte har en jävla aning om. Och som ställer till det för människorna som bor i de här områdena, säger Johanna Bäckström Lerneby i ett pressmeddelande.

”Med mod och integritet har hon fått oss alla att föra ett nödvändigt samtal om släktbandens roll i den grova kriminaliteten.” Så löd juryns motivering när det stod klart att Johanna Bäckström Lerneby kunde vinna årets upplaga av Stora Journalistpriset i kategorin Årets röst. Under tio års tid har hon följt den familj som styr Göteborgsförorten Angered, och träffat såväl familjemedlemmar som de privatpersoner och företagare som utsatts för dem och myndigheter som försöker sätta stopp för dem. Resultatet blev boken Familjen.

ANNONS

– Helt plötsligt så seglade den klanbaserade kriminaliteten upp som ett av årets hetaste ämnen och det hade aldrig hänt utan Johannas initierade bok. Utan hennes insatser så hade diskussionen sett helt annorlunda ut, säger juryledamot Rakel Chukri.

Boken Familjen har sålt bra ända sedan den släpptes och var under tre månader den bäst säljande fackboken i Sverige (pappersböcker), men boken har även gått bra i digitala format och fortsätter säkerligen sälja i julhandeln. Den är även en av de nominerade titlar som kan vinna Augustpriset 2020 (vinnarna presenteras på måndag 23 november).

För förlaget Mondial innebar det ytterligare ett fint pris till en av förlagets böcker. Tidigare i år fick Anna Gustafsson och Lisa Röstlund Natur & Kulturs debattbokspris 2020 för boken Konsulterna – kampen om Karolinska.

ANNONS

Hur säker var du på att den här boken skulle bli en bästsäljare och att den skulle uppmärksammas i Stora Journalistpriset och Augustpriset?
– Jag hade höga förhoppningar och låga förväntningar, men utfallet har faktiskt överträffat de högt ställda förhoppningarna. Med råge. Familjen har varit en av de titlar som fått absolut mest energi från hela förlaget, någonsin, så det är faktiskt lite extra tillfredsställande att det är just denna bok som går så bra, säger Simon Brouwers, förläggare och VD på Mondial.

Hur mycket har den sålt och hur många gånger har ni tryckt om?
– Snart 100 000 exemplar, nio omtryckningar – hittills har den bara varit slut en gång, några svettiga veckor i juli då den ändå blev mest sålda fackbok. Drygt hälften av konsumtionen är digital, hittills, men över tid lär den digitala konsumtionen stå för merparten av alla läsningar.

Om vi tittar framåt, höstens utgivning – har ni några andra titlar du hoppas på kan få samma skjuts?
Katrine Marcals Att uppfinna världen har börjat riktigt starkt (två nytryck på fyra veckor), och vi tror att Jeff Bezos självbiografi (Uppfinna och drömma) som vi ger ut i början av december kan bli en raket rakt in i julhandeln.

Ni omsatte 18,3 Mkr 2019 (resultat +1,2 Mkr), fortsätter tillväxten under 2020 eller hur har det här året varit?
– Ja, den siffran har vi redan passerat med råge, så vi kommer att ha en fin tillväxt och även en ökad lönsamhet 2020 mot 2019. Sedan återstår det att se exakt hur bra 2020 blir för oss, en hel del hänger ju på hur det går nästa vecka …

Ett Augustpris till Familjen hade förstås gett ännu mer uppmärksamhet, utöver vad boken och författaren redan fått.

Årets pristagare i Stora Journalistpriset har inte kunnat ta emot sina priser under lika festliga former som vanligt utan istället presenteras de under dagliga webbsändningar den 16-20 november, ledda av årets programvärd Anders Holmberg.

Tidigare under veckan har det avslöjats att Emelie Rosén och Ylva Lindgren vinner i kategorin Årets berättare för radiodokumentärserien Gamer och Emanuel Karlsten i kategorin Årets förnyare, för sin coronarapportering. Imorgon kl 11.00 avslöjas nästa pristagare på sjp.se. 

Stora Journalistpriset till boken Familjen

Familjen

Familjen

  • Förlag: Mondial
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-05-20
  • ISBN: 9789189061156
Handla böcker där du är – hitta närmsta bokhandel
Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL