TikToks ägare ByteDance investerar 1,44 miljarder kronor i e- och ljudboksapp

Den kinesiska marknaden för eböcker är gigantisk och beräknas ha över 500 miljoner användare i slutet av 2020. Foto: iStock.

Den globala kampen om eböcker och ljudböcker hårdnar. ByteDance som äger TikTok investerar nu motsvarande 1,44 miljarder kronor i Zhangyue vars app har 170 miljoner användare.

Det är Techcrunch som rapporterat om affären. Kanske har du hört talas om ByteDance i samband med att USA och framför allt Donald Trump velat tvångssälja musik- och kortvideoappen TikTok – som ägs av ByteDance – till ett amerikanskt bolag.

TikTok är dock inte det enda bolag som ägs av kinesiska ByteDance. Och Zhangyue är förstås helt okänt här i Sverige trots att 170 miljoner användare via deras app läser böcker, magasin, ser på animefilmer och – lyssnar på ljudböcker.

ByteDance köper nu 11 procent av Zhangyue för 1,1 miljarder yuan (motsvarande 1,44 miljarder kronor).

Boktugg har tidigare skrivit om en annan kinesisk app/tjänst för digitala böcker, China Literature, som börsnoterats av Tencent (som ju även är delägare i Spotify). Enligt artikeln i Techcrunch har China Literature nu 217 miljoner aktiva användare i genomsnitt per månad under det första halvåret 2020.

Enligt iResearch kan marknaden för digital läsning i Kina komma att generera så mycket som 20,6 miljarder yuan (motsvarande 27 miljarder kronor) i intäkter (via prenumerationer och rättighetslicenser) under 2020, och antalet användare öka till totalt 510 miljoner i år.

Det är svindlande siffror ur ett svenskt eller europeiskt perspektiv. Till skillnad från spel, film och musik är böcker fortfarande en mer lokal marknad. Men detta är en nyttig påminnelse om att det finns fler stora aktörer i världen än Amazon och Spotify. Och att till och med Storytel fortfarande är ett litet bolag i jämförelse.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Den här artikeln är möjlig tack vare

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Vill du bidra med mindre belopp går det bra att swisha på 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.