Eboksjätten China Literature noterades på Hongkong-börsen den 8 november. Foto: Fotolia

Kinesisk eboksjätte värderas till 97 miljarder kronor efter börsnotering

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Den kinesiska eboksjätten China Literature har börsnoterats på Hongkong-börsen och tog in 8,9 miljarder i nytt kapital. Börskursen rusade och bolaget värderas nu till över 97 miljarder kronor.

Boktugg har tidigare skrivit om den kinesiska eboksmarknaden som är en av världens absolut största även om priserna är betydligt lägre än hemma i Sverige och affärsmodellerna ser lite annorlunda ut.

En av Asiens största börsnoteringar bland techbolag i år är faktiskt China Literature, ett dotterbolag till sociala medie- och gamingjätten Tencent, som fick ett varmt mottagande av investerarna när företaget öppnades för aktiehandel på Hong Kong Stock Exchange den 8 november, skriver Quartz.


ANNONS


I själva börsnoteringen tog China Literature in hela 8,3 miljarder HKD (motsvarande 8,9 miljarder kronor). Intresset var dock stort, enligt Bloomberg var efterfrågan på aktier 600 gånger (!) större än det antal som släpptes. Efter att ha introducerats på morgonen till ett aktiepris på 55 HKD (motsvarande 59 kronor per aktie) rusade aktien med hela 86 procent under den första börsdagen.

Tencent äger efter noteringen fortfarande 62 procent av bolaget via olika koncernbolag medan Carlyle Group äger 12 procent. Börsvärdet på hela bolaget är nu hela 91 miljarder HKD eller 97,7 miljarder kronor.

China Literature har en katalog bestående av 9,6 miljoner verk av 6.4 miljoner författare. Dessa konsumeras främst genom de två mest kända apparna, QQ Reading och Qudian, men de har även flera nischade varianter, till exempel Readnovel.com som fokuserar på berättelser om högskoleliv och nutida romance.

Användarna köper sina böcker via apparna, ser vad deras kompisar läser, betygsätter och recenserar böcker, samt får rekommendationer baserat på vad de läst och gillat. Förutom böcker från etablerade förlag kan författare själva publicera sina böcker direkt på China Literatures appar.

ANNONS

China Literatures appar gör mer än säljer böcker och ger rekommendationer, de erbjuder flera verktyg som låter läsarna interagera med författare och ger författarna möjligheter att bättre lära känna sina läsare. Med appen QQ Reading kan användarna delta i frågestunder med författare de följer och även skicka mikroöverföringar till författare för att tacka dem för deras arbete.

China Literature tjänar främst pengar genom eboksförsäljning. De första kapitlen är gratis att läsa men för att fortsätta behöver användarna betala 5 yuan/1 000 tecken. Företaget har även en prenumerationstjänst med full access till utvalda titlar. Bokförsäljning är dock bara en del av ekvationen. China Literature tänker också generera inkomster genom att utveckla en del av de publicerade verken på plattformen till film, tv-serier och andra typer av underhållning.

– Efterfrågan växer, speciellt för originalmaterial. Vår katalog kan enkelt bli konverterad till filmer och spel för att maximera räckvidden, berättar co-CEO Liang Xiangdong för Bloomberg.

Den populära nätpubliceringen i Kina har etablerat många nya litterära stjärnor som blivit kända och rika efter att ha publicerat sina tidigaste böcker direkt på nätet. Zhang Wei, en fantasyförfattare som skriver under pseudonymen Tangjiasanshao tjänade motsvarande 16,8 miljoner USD 2015.

Inkomsterna kom främst från licensierat innehåll på betalsajter, främst olika betalläsappar. Marknaden för nätpublicering i Kina har växt med ungefär 20 procent per år sedan 2012, enligt PR-departementet på Pekings Kommunala Kommitté (Publicity Department of the Beijing Municipal Committee).

Företaget China Literature har redan tidigare lanserat en tjänst på engelska och har uttalat att en del av de pengar som kommit in i samband med börsnoteringen ska användas för en internationell expansion.

Tjänar China Literature pengar? Enligt Bloomberg gjorde företaget en vinst på 213,5 miljoner yuan (motsvarande 269 Mkr) första halvåret 2017. Det ska jämföras med en förlust på 2,4 miljoner yuan (3 Mkr) samma period 2016.


ANNONS


För att ge lite perspektiv på ägaren Tencent så ligger de bakom mobiltjänsten WeChat som är mer än bara en meddelandeapp. Den används även för mobila betalningar och ehandel och har över 963 miljoner aktiva användare varje månad. Mer än hälften av användarna spenderar mer än 90 minuter per dag i appen, enligt företaget själva. Hela Tencent har ett marknadsvärde långt över tio cent, faktiskt 3,7 triljoner HKD vilket är nästan 4 triljoner kronor.

Man kan förmoda att WeChat är en rätt hyfsad marknadsföringskanal för eböcker dessutom.

Medförfattare till artikeln: Tina Back.

 

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: En av drygt trettio titlar som släpps idag är Templet i öknen : så köpte Qatar världens största sport av Olof Lundh som granskar det smutsiga spelet bakom fotbolls-VM. Mysigare läsning är då Teddybjörnen Fredriksson och tomten som satt fast av Lasse Berghagen. En något udda titel är Den häpnadsväckande historien om Georg von Ingenting av Cilla Börjlind och Rolf Börjlind kända sina samtidsdeckare visar prov på en helt annan sida av författarskapet som bär större likheter med tidigare filmmanus som Morrhår & Ärtor, Yrrol, Papphammar, Jönssonligan.

🎂 Födelsedagar: Den brittiska författaren Elizabeth Gaskell (Mrs Gaskell) föddes denna dag år 1810. Hon blev känd för sina romaner, biografier och noveller. Hennes mest kända verk är Nord och syd, Småstadsliv i Cranford och Hustrur och döttrar : en vardagsberättelse. Elizabeth kände Charlotte Brontë och skrev den första biografin om henne år 1857.

☕ Den 29 september är Kaffets dag. Dagens boktips blir därför Från kaffe till drink av Lisen Gren, Kaffeologi: Myter och forskning om en älskad dryck av Bertil Fredholm och Kaffe med mjölk av Ella-Maria Nutti.🎦 Tom Hanks gav ut en novellsamling 2017. Nästa år (9 maj 2023) kommer hans debutroman The Making of Another Major Motion Picture Masterpiece. Förlaget Knopf (imprint på Penguin Random House) beskriver den som en ambitiös berättelse om skapandet av en kolossal, stjärnspäckad, storbudge-superhjältefilm och den ödmjuka tecknade serie som inspirerade filmen. Annars är ju Tom aktuell som Ove.

🧸 På nytt jobb. I mitten av oktober 2022 tillträder Olivia Demant som förläggande redaktör på Lilla Piratförlaget. Hon kommer närmast från Bonnier Carlsen.

⚖️ Förtalsstämning. Författaren Pia Johansson släppte 2019 boken För ditt eget bästa där hon beskriver hur hon blivit fysiskt och psykiskt misshandlad och utsatts för sexuellt våld under flera år. Personerna i boken har gjorts anonyma för att inte peka ut någon. Men nu har hon stämts vid tingsrätten i Jönköping av sin exman för grovt förtal, skriver SVT. Han menar att hon hängt ut honom på ett sätt som gjort att han kunnat identifieras och att det kostat honom jobbet.

🎪 Bokmässa. Imorgon börjar Finlands äldsta litterära mässa, Åbo bokmässa, som fyller 32 år i år och pågår 30 sept-2 okt. Temat för 2022 är bildkonst. Runt 120 utställare och 600 medverkande deltar, bland dem svenska deckarförfattaren Tove Alsterdal. Åbo mat- och vinmässa arrangeras samtidigt och kan besökas med samma biljett.

💰 PEN-donation. Författaren James Patterson har gjort en rejäl donation till amerikanska PEN – 2 miljoner dollar (motsvarande 22,5 Mkr med dagens usla dollarkurs). Pengarna ska stärka PEN i arbetet med att försvara yttrandefriheten i USA och resten av världen. Patterson Family Foundation har nu skänkt över 100 miljoner dollar till läsfrämjande i olika former. Patterson har haft 260 böcker på NY Times bestseller-listorna och sålt över 400 miljoner exemplar.


Uppdateras under dagen …