Kinesisk eboksjätte vill ta in miljarder i börsnotering

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

China Reading, Kinas största eboksföretag, planerar att ta in 600-800 miljoner US-dollar (motsvarande fem-sju miljarder kronor) genom en börsnotering i Hong Kong. Företaget har 600 miljoner användare.

Den kinesiska eboksmarknaden växer och för att ge lite perspektiv på vilken marknad vi talar om så har China Reading, som finansieras av Tencent (som äger Kinas största sociala nätverk och även erbjuder annan underhållning på nätet). De har runt 600 miljoner registrerade användare fördelat på nio olika eboksplattformar.


ANNONS


Månadsavgiften ligger på under 15 kr men utöver det betalar användarna en rörlig avgift på 1-5 öre per tusen ord – utifrån hur mycket de läst under månaden. Prenumerationsintäkterna utgör 60 procent av intäkterna, skriver etnet.com.

Det är ganska logiskt att den kinesiska eboksmarknaden till stor del utgörs av långa följetonger där vissa kinesiska författare tjänar mångmiljonbelopp, något som Boktugg skrivit om tidigare.

Utbudet är enormt med tio miljoner titlar av fyra miljoner författare fördelade på 200 kategorier, skriver South China Morning Post. Företaget har tidigare sagt att de långsiktigt vill samla alla böcker som någonsin getts ut i världen och göra dem tillgängliga för sina användare.

China Reading bildades genom ett samgående mellan Tencent Literature och Shanda Cloudary 2015. Därmed skapade de en dominans på marknaden som är i nivå med vad Amazon har byggt upp i USA.

ANNONS

Företaget har nu inlett en process för att förbereda en börsnotering, som troligen sker på Hong Kong-börsen. Målet för hur mycket kapital som ska tas in kan landa på 600-800 miljoner US-dollar, motsvarande 5-7 miljarder kronor.

Redan 2013 uppskattades värdet på den kinesiska marknaden för läsning på mobiltelefoner till hela 1,47 miljarder yen (1,9 miljarder kronor), enligt rapporten The Publishing Landscape in China (2015). Då var antalet aktiva användare 434 miljoner.

Antalet engelsktalande ökar med runt 20 miljoner människor i Kina varje år vilket gör att det börjar bli en väldigt intressant marknad för amerikanska och engelska förlag, inte minst eftersom många kineser har en törst efter att upptäcka västerländsk kultur.

BookBeat, Storytel – en ny marknad för er?

Bilden, foto: Jacob Lund, Fotolia.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.


Uppdateras under dagen …