ANNONS

Kinesisk eboksjätte vill ta in miljarder i börsnotering

China Reading, Kinas största eboksföretag, planerar att ta in 600-800 miljoner US-dollar (motsvarande fem-sju miljarder kronor) genom en börsnotering i Hong Kong. Företaget har 600 miljoner användare.

Den kinesiska eboksmarknaden växer och för att ge lite perspektiv på vilken marknad vi talar om så har China Reading, som finansieras av Tencent (som äger Kinas största sociala nätverk och även erbjuder annan underhållning på nätet). De har runt 600 miljoner registrerade användare fördelat på nio olika eboksplattformar.

Månadsavgiften ligger på under 15 kr men utöver det betalar användarna en rörlig avgift på 1-5 öre per tusen ord – utifrån hur mycket de läst under månaden. Prenumerationsintäkterna utgör 60 procent av intäkterna, skriver etnet.com.

Det är ganska logiskt att den kinesiska eboksmarknaden till stor del utgörs av långa följetonger där vissa kinesiska författare tjänar mångmiljonbelopp, något som Boktugg skrivit om tidigare.

ANNONS

Utbudet är enormt med tio miljoner titlar av fyra miljoner författare fördelade på 200 kategorier, skriver South China Morning Post. Företaget har tidigare sagt att de långsiktigt vill samla alla böcker som någonsin getts ut i världen och göra dem tillgängliga för sina användare.

China Reading bildades genom ett samgående mellan Tencent Literature och Shanda Cloudary 2015. Därmed skapade de en dominans på marknaden som är i nivå med vad Amazon har byggt upp i USA.

Företaget har nu inlett en process för att förbereda en börsnotering, som troligen sker på Hong Kong-börsen. Målet för hur mycket kapital som ska tas in kan landa på 600-800 miljoner US-dollar, motsvarande 5-7 miljarder kronor.

Redan 2013 uppskattades värdet på den kinesiska marknaden för läsning på mobiltelefoner till hela 1,47 miljarder yen (1,9 miljarder kronor), enligt rapporten The Publishing Landscape in China (2015). Då var antalet aktiva användare 434 miljoner.

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

Antalet engelsktalande ökar med runt 20 miljoner människor i Kina varje år vilket gör att det börjar bli en väldigt intressant marknad för amerikanska och engelska förlag, inte minst eftersom många kineser har en törst efter att upptäcka västerländsk kultur.

BookBeat, Storytel – en ny marknad för er?

Bilden, foto: Jacob Lund, Fotolia.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL