”Svenska Akademien och de stora förlagen borde inrätta en kritikfond”

Svenska Akademien och de stora förlagen borde inrätta en kritikfond, menar GP:s kulturchef Björn Werner i en krönika. Foto: iStock.

Dagstidningarna har inte längre råd med mer litteraturkritik. Svenska Akademien och de stora förlagen borde inrätta en kritikfond. Det menar GP:s kulturchef Björn Werner i en krönika.

Många förlag och författare muttrar om att allt färre böcker recenseras på tidningarnas kultursidor. Dessutom borde de recensera även ljudböcker, inte bara pappersboken.

Men med tanke på dagspressens ekonomi så är det inte troligt att de vill utöka sin bevakning. Tvärtom är det tufft att upprätthålla ens nuvarande nivå. Göteborgs-Postens kulturchef Björn Werner utvecklar det och talar klarspråk i en krönika med titeln ”Vill ni ha mer kritik i tidningen är det dags att börja betala”.

”Det är inte en hållbar situation. De stora annonspengarna som förr kunde hålla smalare ämnen som kulturkritiken flytande utan större problem har sedan länge lämnat tidningsbranschen. När prenumerationsintäkter och klick blivit allt mer centrala för tidningens överlevnad har relativt nischade ämnen som bokrecensioner det tuffare i prioriteringsordningen än journalistik som engagerar alla”, skriver Werner.

Trots att litteraturkritiker får sämre betalt idag än för några år sedan räcker inte pengarna. Björn Werner menar att vi bör titta österut på Finland där Svenska kulturfonden 2019 beslutade att över tre år sätta av närmare fyra miljoner kronor som matchar de arvoden tidningarna betalar sina svenskspråkiga kritiker.

”Det finns inget som hindrar svenska aktörer att göra samma sak. Svenska Akademien och svenska förläggare – både av papper och ljudböcker: om ni vill skapa möjligheter till mer och bättre kritik – varför går ni inte samman och inrättar en svensk kritikfond värd namnet? Tiderna är förbi för medierna att dra lasset själva.”

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL