ANNONS

Integritet krävs när Svenska Akademien ska välja in två nya ledamöter

Från vänster Per Wästberg, numera bortgångna Kristina Lugn och Kjell Espmark vid Svenska Akademiens årliga högtidssammankomst i Stora börssalen i Börshuset i Stockholm 2017. Arkivbild: Jonas Ekströmer/TT.

När Svenska Akademien återupptar sitt arbete efter sommaren står valet av två nya ledamöter högst upp på dagordningen.

Knappt hade Svenska Akademien blivit fulltalig igen efter de många avhoppen till följd av krisen, innan två stolar återigen gapade tomma.

I höstas gick den mångårige ledamoten Göran Malmqvist bort och i våras var det Kristina Lugn som gick ur tiden. Två stolar ska fyllas, men av vilka? Författaren Ola Larsmo menar att mycket av Akademiens arbete fortsatt handlar om att komma på fötter och att välja människor med stor integritet.

– Vad man än tycker om hur de agerat hittills – alla är väl kritiska – så behöver vi den här institutionen. Den måste fungera, den måste vara seriös. ”They have to get their shit together” som man säger på engelska, säger Ola Larsmo.

”Noll procent korrupta”

Patrik Lundberg, författare, journalist och vice ordförande i Sveriges Författarförbund, föreslår en översättare på den ena stolen och en akademiker på den andra, närmare bestämt översättaren John Swedenmark och litteraturprofessorn Annelie Brännström-Öhman.

– De är uppstyrda, genomlitterära och superkompetenta. Det är ordning och reda på de här personerna och de är noll procent korrupta. Annelie Brännström-Öhman är verksam vid Umeå universitet och bosatt i Umeå, och det finns inte så många norrlänningar i Akademien.

ANNONS

Sara Abdollahi, kritiker och kulturskribent samt tidigare chefredaktör för tidningen Författaren, vill gärna se att poeten Anna Hallberg tar över Kristina Lugns plats.

– Jag skulle inte säga att hon diktar i samma tradition men hon har också lite det här sättet att blanda ironi med allvar, och ett sätt att trixa med språket. Hon har också en bildningstyngd och i sin kritikergärning har hon alltid försvarat poesin, säger Sara Abdollahi och påpekar att det vore lämpligt med någon som behärskar kinesiska för att fylla tomrummet efter Göran Malmqvist och hoppas i så fall på författaren Chen Maiping.

Ingela Strandberg tror hon också kan komma på tal för någon av stolarna.

– Hon skriver i modernistisk tradition i samma anda som Werner Aspenström, mycket om naturen. En sentida romantiker. Att hon inte är Stockholmsbaserad tror jag också är en fördel.

”Tusenwattsblick och hjärna”

Kulturjournalisten och kritikern Gunilla Kindstrand skulle gärna se författarna Torbjörn Elensky och Lena Andersson som nya ledamöter i Akademien:

– De är i ordets rätta bemärkelse intellektuella författare med orädd blick på omvärlden. De har båda en imponerande beläsenhet och en stor och omvittnad integritet.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

Ingemar Fasth, konstnärlig ledare för Litteraturscenen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm föreslår den finlandssvenska författaren och kritikern Johanna Koljonen.

– Hon är intressant tycker jag. Hon är en bred intellektuell som har studerat i Oxford och Cambridge men som också är kunnig i populärkultur. Hon har en tusenwattsblick och en lika upplyst hjärna.

Madelaine Levy, litteraturredaktör på Svenska Dagbladet, har flera förslag. Jonas Hassen Khemiri, Alejandro Leiva Wenger och Lotta Olsson är några av namnen hon hoppas på, men roligast tycker hon att det vore om Akademien tar in författaren och krönikören Linda Skugge.

– Hon är den som verkligen skulle skaka om allting. Jag vet få människor som läser så enormt mycket och som dessutom själv gör något alldeles eget med det svenska språket, säger Madelaine Levy.

Text: Viktor Andersson/TT, Erika Josefsson/TT, Kristoffer Viita/TT

Fakta: Svenska Akademien

Svenska Akademiens 18 platser refereras till som ”de aderton”. Här är de som sitter på stolarna idag.

Stol nr 1: Eric M Runesson, jurist.

Stol nr 2: Bo Ralph, språkvetare.

Stol nr 3: Sture Allén, språkvetare.

Stol nr 4: Anders Olsson, litteraturhistoriker och författare.

Stol nr 5: Vakant.

Stol nr 6: Thomas Riad, språkvetare.

Stol nr 7: Åsa Wikforss, filosof.

Stol nr 8: Jesper Svenbro, poet och litteraturforskare.

Stol nr 9: Ellen Mattson, författare.

Stol nr 10: Peter Englund, historiker.

Stol nr 11: Mats Malm, litteraturhistoriker och översättare.

Stol nr 12: Per Wästberg, författare.

Stol nr 13: Anne Swärd, författare.

Stol nr 14: Vakant.

Stol nr 15: Jila Mossaed, poet.

Stol nr 16: Kjell Espmark, författare och litteraturforskare.

Stol nr 17: Horace Engdahl, litteraturhistoriker och författare.

Stol nr 18: Tua Forsström, poet.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6400 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se