Denna artikel sponsras av författare/förlag

Psykologen Ralph Stenbäcker släpper bok om narcissism i vår tid

Ralph Stenbäcker. Foto: Privat

Om narcissism är psykologen Ralph Stenbäckers senaste bok. Den fördjupar sig i narcissismens symptom och beteenden, bland annat utifrån exemplet Donald Trump.

Ralph Stenbäcker har arbetat som psykolog och organisationskonsult med såväl utbildning, handledning och utredningar omkring narcissism, borderlineproblem och psykopati i arbetslivet och med en del klienter privat i många år. Nu släpper han en bok på ämnet narcissism.

– Det finns, mycket förenklat, flera typer av narcissism: det lilla barnets självklara så kallade infantila omnipotens (känsla av allsmäktighet), till det lite större barnets naturligt egocentriska världsbild och så småningom i värsta fall en vuxen persons motsvarande kvarvarande drag, som då naturligtvis inte är ålderadekvata.

Han förklarar att man bör skilja på den typ av narcissistiska drag som egentligen enbart beror på kulturens påverkan mot ökad egocentricitet och självförverkligande, och den typ av narcissism som kan betraktas som en patologi. 

– Ämnet är högst aktuellt eftersom samhällsutvecklingen bland annat bidragit till människors individualisering, vilket inte behöver vara fel i sig, men solidaritet, gemenskap och ansvar har tonats ner i takt med den ökade individualiseringen, den ekonomiska friheten och samtidens fokus på den enskildes lycka och framgång. I vissa fall har sådana egocentriska och nödtorftigt dolda narcissistiska och psykopatiska drag som hölls i schack i det äldre och strängare samhället tillåtits blomma ut.

Ren narcissism hos vuxna är enligt Ralph per definition destruktiv på ett eller annat sätt eftersom det innebär avund, egocentricitet, oförmåga att se nyanser, tendens att alltid se i fasta termer av gott-ont, rätt-fel, det vill säga ”splitting”. 

– Det är inte ovanligt att personer med starka entreprenöriella drag har någon grad av denna typ av personlighet, och de har ofta bidragit till samhällets utveckling, även om det ofta också finns ett pris för deras framgångar, säger Ralph.

Om narcissism

Om narcissism

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-05-22
  • ISBN: 9789189179592

– Boken belyser såväl symptom och vardagsbeteenden hos personer med starka narcissistiska drag som genomgång av symptom hos personer med narcissistisk personlighetsstörning, som verkar ha tillåtits blomma ut hos många statsledare för närvarande med Donald Trump i spetsen. Att en del individer kommer till toppen – inte trots sin störning, utan på grund av den – är väl känt, men än mer allvarligt är att så många människor duperas och låter sig manipuleras av narcissister.

Boken går igenom inre dynamik och psykiska försvar hos narcissister, med många exempel för att underlätta förståelsen. I ett kapitel beskrivs Donald Trumps patologi med hjälp av utdrag från den uppmärksammade boken The dangerous case of Donald Trump.

– Trump har enligt min och de flesta andra sakkunnigas mening de flesta eller samtliga symptom som framgår av amerikanska psykiaterförbundets kriterielista för narcissistisk personlighetsstörning. Det som är fascinerande är att narcissister som Trump har en förmåga att dupera många i sin omgivning så att de ”förförs” av både det grandiosa och det hänsynslösa, säger han och fortsätter:

– Den välkända och mycket spridda bok jag hänvisar till i kapitlet, The dangerous case of Donald Trump, är skriven av 37 psykiatrer och psykologer och beskriver Trump både kompetent och ingående. Hans brorsdotters nyligen utkomna bok beskriver samma sak, men mer ingående eftersom hon har ”inside information” inom familjen.

I ett annat kapitel berörs förhållningssätt och behandling, samt lite tips om praktiska övningar om man själv känner att man har lite för mycket egocentriska och narcissistiska drag.

Om narcissism är tänkt att användas som kurslitteratur på universitet, socialhögskolor, polishögskolor och så vidare.

– Men också av alla de som är intresserade av ämnet eller alternativt har råkat ut för – drabbats – av en narcissist. Vidare är kunskapen bra, för att inte säga nödvändig, för chefer och medarbetare i olika organisationer, både vid rekrytering och för att inte senare bli duperade, säger Ralph.

Behöver läsaren några särskilda förkunskaper?
– Nej, egentligen inte, säger Ralph. Tanken är att boken ska gå bra att läsa både för ”proffs” och för alla som har behov av att förstå fenomenet. Det är därför det finns många vardagsexempel med i boken. 

LÄS OCKSÅ: Sigtunas idyll förvandlas till den perfekta mordplatsen i Ralph Stenbäckers deckardebut

Om författaren 

Ralph Stenbäcker, leg. psykolog, organisationskonsult, författare och dipl. terapeut, har innehaft olika chefspositioner i mer än 25 år och varit organisationskonsult lika länge, samt föreläser om både personlighetsstörningar och organisationsfrågor, m.m. Han har tidigare givit ut psykologisk facklitteratur i Det psykiska arvet samt två delar i en serie actionromaner: Morden i Sigtuna – bortom svart eller vitt, och Kontraktet. Tredje delen i serien beräknas komma ut under kommande vinter.

Om narcissism

Om narcissism
Författare
Förlag Vulkan
GenrePsykologi
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor200
Vikt250 gr
Utgiven2020-05-22
SABDoc
ISBN 9789189179592
Boken belyser narcissism i olika former, både naturlig, frisk narcissism, kulturellt betingad narcissism (en kantring i våra personligheter utifrån det västerländska samhällets fokus på individualism, egoism och självförverkligande, på bekostnad av gemenskap och solidaritet), samt Narcissistisk personlighetsstörning (patologisk narcissism).Förutom en gedigen genomgång av narcissismbegreppet och symptom och beteenden avhandlas narcissistens psykiska försvar- och anpassningsmekanismer. Vidare belyses samhällsutvecklingens betydelse för utveckling av narcissism behandling, samt behandling och andra åtgärder. Boken innehåller också ett belysande (och skrämmande) kapitel omDonald Trump, som har väl så många symptom på narcissism som finns i amerikanska psykiaterförbundets kriterielista för narcissism (DSM V). FörfattarbeskrivningRalph Stenbäcker. psykolog och organisationskonsult, tidigare chef och rektor, m.m. har tidigare givit ut psykologisk facklitteratur (Det psykiska arvet, Nya Doxa, m.fl. 4 uppl. / slutsåld), som beskriver bl.a. förändring av personligheter från neuros till jagsvaghet i det moderna samhället, och belyser såväl symtom, inre dynamik som behandling och andra åtgärder.Förutom facklitteratur har författaren hittills givit två spänningsromaner/deckare: Morden i Sigtuna – bortom svart eller vitt och Kontraktet. ralph.stenbäcker@telia.com, 070-5565242, eller www.ralphstenbacker.se
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se