Denna artikel sponsras av författare/förlag

Sigtunas idyll förvandlas till den perfekta mordplatsen i Ralph Stenbäckers deckardebut

Ralph Stenbäcker Foto: Privat

Efter ett intensivt yrkesliv som psykolog, chef och organisationskonsult förtöjde författaren Ralph Stenbäcker sin segelbåt i Sandhamn och började skriva på sin debutroman Morden i Sigtuna – bortom svart eller vitt. Boken är en rafflande actionhistoria om vanliga människor och med det idylliska Sigtuna som relief.

Det var under en segling till Sandhamn som Ralph Stenbäcker fick idén att skriva en thriller, som alternativ till den facklitteratur han skrivit tidigare. Anledningen till att man skriver en spänningsroman med miljö från Sigtuna medan man befinner sig i Sandhamn, handlar om likheterna mellan platserna menar Ralph, som inspirerad av miljön lät tillfället göra tjuven och började skriva:

– Jag har varit både chef och egen företagare i många år och arbetat mycket i Sverige och Norge, och dessutom skrivit facklitteratur, säger Ralph. Nu har många av mina uppdragsgivare gått i pension, och jag kände att det var dags att göra något annat. Att slå sig ner och skriva en bok var skönt efter att ha rest mycket i arbetet som organisationskonsult. Jag och min fru bor i Sigtuna men tycker om att segla, och vi har ofta lagt till i Sandhamn genom åren, berättar Ralph, och miljön i Sigtuna måste fungera lika bra som Sandhamn för en thriller. Så nere i båtens salong började jag skriva, mest på skoj, utan att ens ha ett synopsis klart.

Ralph beskriver Sigtuna som idylliskt, med sina små ställen och gamla bebyggelse – inget ställe för försupna poliser med depressiv läggning och relationsproblem med andra ord. Dessutom är Ralph trött på den generellt stereotypa bilden av en hålögd polishjälte med sömnbrist, skäggstubb och whiskeyandedräkt. Morden i Sigtuna – bortom svart eller vitt handlar om vanliga människor, nyfikna Sigtunabor som dras in i en virvel av händelser när en ung invandrarkvinna uppenbarar sig på orten i samband med ett mord en julaftonsnatt.

– Det är två helt vanliga, medelålders män som börjar rota i mordet och det för dem till en flyktingförläggning där de möter en ung invandrarkvinna, säger Ralph. Jag vill inte avslöja för mycket, men det som börjar lite lugnt triggas allt mer med jakter och spänningsmoment.

Från en del av läsarna har Ralph fått frågan om invandrarkvinnans karaktär är ett medvetet PK-drag för storyn. Men som resten av Ralphs karaktärer kom hon av sig själv och fanns plötsligt bara där:

– Hon bara dök upp, jag hade inte en tanke på att det skulle vara PK, säger Ralph och fortsätter: Jag har dessutom fått rådet att inte brodera så mycket kring romanpersonernas karaktärer, utan låta folk få fantisera lite själva. Det är sådana saker som jag lärt mig efter hand. Tidigare har jag skrivit facklitteratur i psykologi, så det tar tid att vänja sig vid hur man handskas med fria fantasier.

Det är i kontrasten mellan det lugna vackra i miljön och det dolda mörka som Ralph finner den spänning hans historia växt fram i.

– När man sitter på båten och tittar på alla olika typer av människor som strosar förbi är det inte svårt att fantisera utifrån det man ser, och det är både fascinerande och skrämmande att det kan pågå brottslighet i de lugnaste miljöer utan att man vet om det, säger Ralph. En idyll är en bra täckmantel om man vill gömma saker som andra inte bör se.

Ett livs samlade kunskaper om människans psykologiska aspekter och ett deckarmanus låter i teorin som den perfekta kombinationen för en thrillerförfattare. Men när Ralph satte igång med Morden i Sigtuna – bortom svart eller vitt slängde han, åtminstone för stunden, sin erfarenheter från psykologins värld över bord och bara skrev. Han ville arbeta helt fritt, utan att ha sina egna schabloner om hur människor enligt skolboken beter sig hängande över sig.

– Jag var lite trött på psykologiska aspekter när jag skrev boken, säger Ralph. I mina facklitterära böcker har jag bland annat skrivit om samhällsutvecklingens påverkan på våra personligheter – från äldre tider, då människor i större utsträckning präglades av stränga samvetsfunktioner, till de mer narcissistiska drag vi ser hos många idag, inte minst hos demagogiska, auktoritära ledare, som verkar poppa upp som svampar på många ställen i världen just nu. Flera personer har påpekat att jag borde använda den psykologiska fackkunskapen i mitt fiktiva skrivande, och eftersom jag avser att skriva en serie böcker med i stort sett samma huvudpersoner, funderar jag på att göra det till nästa bok. Men i denna första var det skönt att slippa yrkeskopplingar till psykologin och bara skriva spontant.

Morden i Sigtuna – bortom svart eller vitt hade release i maj vid Sigtuna Litteraturfestival, då Ralph i gott sällskap av bland annat Leif GW Persson och Martina Haag signerade böcker. Boken har sålt bäst lokalt hittills, men den har fått fin respons och fina recensioner, och i och med att den nu finns både i nätbokhandeln och hos en del bokhandlare, så börjar den spridas till en bredare läsekrets.

– Saker och ting får komma efter hand men det vore kul att kunna ge ut en ny bok i serien per år och jag är redan halvvägs in i manuset till bok nummer två i serien, avslutar Ralph.

Om författaren:

Ralph Stenbäcker är psykolog, organisationskonsult och rektor och har tidigare givit ut psykologisk facklitteratur om det psykiska arvet som beskriver samhällsutvecklingens påverkan på våra personligheter – från neuros till narcissism. Ralph är bosatt i Sigtuna med sin fru. Morden i Sigtuna – Bortom svart eller vitt är hans skönlitterära debut.

Om Morden i Sigtuna – Bortom svart eller vitt:

”Snön hade virvlat in och lagt sig i ett tjockt lager på kroppen som hängde i den gamla ruinen. Det var julaftonsmorgon, och ännu vilade lugnet över Sigtuna. En vecka senare sker en förödande explosion.
Och det var bara början.
Två vanliga, medelålders Sigtunabor kommer tillsamman med sina familjer och en – visar det sig – resursstark ung kvinna att både drabbas av, och med risk för sina liv, att jaga en mycket större och farligare organiserad liga än de någonsin kunnat drömma om.”

Morden i Sigtuna : bortom svart eller vitt

Morden i Sigtuna : bortom svart eller vitt
Serie Sigtunaserien
Författare
Förlag Type and Tell
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor375
Vikt548 gr
Utgiven2018-04-27
SABHc
ISBN 9789177397854
Snön hade virvlat in och lagt sig i ett tjockt lager på kroppen som hängde i den gamla ruinen. Det var julaftonsmorgon, och ännu vilade lugnet över Sigtuna. En vecka senare sker en förödande explosion. Och det var bara början. Två vanliga, medelålders Sigtunabor kommer tillsamman med sina familjer och en - visar det sig - resursstark ung kvinna att både drabbas av, och med risk för sina liv, att jaga en mycket större och farligare organiserad liga än de någonsin kunnat drömma om.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se