Amazon öppnar för svenska tredjepartssäljare – oro i UK för nya köpknappen

Nu kan företag registrera sig som säljare på Amazons svenska plattform. Ytterligare ett steg mot lansering. Foto: iStock.

Nu kan svenska bokhandlar och antikvariat registrera sig som säljare på svenska Amazon inför lanseringen. Samtidigt växer oron i UK då Amazon ändrar sin policy för köpknappen.

Idag kom ett pressmeddelande från Amazon som refereras av flera svenska medier, bland andra ehandel.se som skriver om att Amazon nu öppnat upp sell.amazon.se där den som vill sälja på Amazons plattform kan registrera sig.

– Utbud, pris och bekvämlighet kommer att vara de viktigaste drivkrafterna för användarupplevelsen på Amazon.se och här spelar svenska företag en nyckelroll. Vi är glada över att kunna erbjuda den här möjligheten för svenska företag, stora som små, att sälja på Amazon.se och nå en större målgrupp – både lokalt och utomlands – samtidigt som vi ökar utbudet för våra svenska kunder, säger Alex Ootes, Vice President för EU Expansion på Amazon, i ett pressmeddelande.

Vad innebär det för bokbranschen? Ja, i princip kan förlag, bokhandlar och antikvariat registrera sig och sälja sina böcker (eller andra produkter) på Amazons marknadsplats och därmed konkurrera med Amazon själva.

Just det här sistnämnda är något som det bråkats om i USA, vilket Boktugg berättade om för tre år sedan. I korthet gav Amazon tredjepartssäljare möjlighet att konkurrera om placeringen av köpknappen även på nya böcker.

Så vad är problemet? Jo, nya böcker kan givetvis vara helt legitima. Antag exempelvis att en oberoende bokhandel i Sverige vill sälja böckerna de har i lager på Amazon så kan de göra det, parallellt med sin fysiska butik och (eller istället för) en egen webbshop.

Men det kan också vara det som bokförlag och författarförbund i USA och nu UK anser vara icke legitima. Exempelvis böcker som faktiskt inte är nya utan begagnade, eller recensionsexemplar som medarbetare på dagstidningar, bloggare eller bokhandelspersonal lagt upp till försäljning. Eller böcker som folk köpt i en bokhandel och sålt till ett antikvariat utan att ha läst dem. De är nya men ändå begagnade.

Dessutom cirkulerar stora mängder böcker som sålts billigt av förlagen på kampanj, exempelvis till bokklubbar eller i olika samarbeten med företag etc. Kritikerna menar att om dessa böcker dyker upp igen och säljs till lägre pris än en ny bok som Amazon tar hem via distributören så drabbar det förlag och författare. Men samtidigt är ju boken såld en gång av förlaget.

The Bookseller rapporterar nu att Amazon kommer att införa samma system i Storbritannien från januari 2021. Om det kommer att införas på den svenska marknaden återstår att se. Det kan vara så att Amazon undviker en sådan konflikt inledningsvis.

En annan oro i UK som kommer från erfarenheterna i USA är förekomsten av piratkopierade böcker där blufförlag helt enkelt lagt upp böcker de inte äger rättigheterna till som print-on-demand-utgåvor via Amazons plattform.

Oavsett blir det en ny utmaning för svenska nätbokhandlare då Amazon sannolikt kommer att exponera begagnade utgåvor av sina böcker parallellt med de nya. När det gäller tryckta böcker. Enligt alla domar hittills är det inte tillåtet att sälja begagnade digitala böcker.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL