Alla restauranger har kanske inte en så här fin scen, men det kan vara så att samarbeten mellan krögare och bokhandlare kan vara bästa sättet att arrangera författarkvällar i höst. Författarmiddagar där boken finns med på menyn kanske? Foto: iStock.

Författarkväll på restaurang eller biograf – höstens melodi för förlag och bokhandlare?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Nya lättnader för idrotts- och kulturevenemang samt restauranger öppnar för författarkvällar med fler än femtio deltagare i höst. Kanske bokhandlare ska satsa på samarbete med biografer eller restauranger?

Regeringen meddelade på fredagen att 50-gränsen består, men att de ska ge lättnader och undantagsregler för vissa typer av evenemang med sittande publik.

Först och främst blev det orimligt märkligt med sittande publik på restauranger vid musikframträdanden. En lokal okänd trubadur kunde få spela inför 200 sittande restauranggäster men om artisten var för känd (tala om subjektivt mått) så förbjöds tillställningen.

Nu föreslår regeringen att alla restauranger som kan ordna säker sittning med tillräckligt avstånd mellan sittande gäster får ta emot dessa oavsett vem som står på scen. 

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

Mer diffust blir andra undantag från 50-gränsen som utlovas för idrott och kultur. Fotbollen har drabbats hårt av att tvingas spela utan publik och flera klubbar hotas av konkurs. Hockeyn och inomhusidrotterna står redo att inleda sina säsonger och hoppas förstås få ha publik i arenorna.

Även teatrar vill förstås kunna släppa in publik på åtminstone varannan stol och stolsrad, likt biograferna. Regeringen poängterade att det rör sig om sittande publik vilket lär utesluta bokmässor. Men hur kommer bokhandlares Författarkvällar att kunna hanteras?

Kanske är det mot restauranger och biografer (eller teatrar?) som förlag och bokhandlare ska rikta sina blickar. Höstens författarkvällar kanske får bli en middagsbjudning. Eller om man kan samarbeta med den lokala biografen och sälja biljetter till deras salong och nyttja deras omprogrammerade biljettsystem som sinnrikt skapar tomma rader och tomma stolar mellan sällskap.

Med tanke på att biograferna lär gå en tuff framtid till mötes i konkurrens med streaming är det kanske bara en tidsfråga innan de stöps om till multiarenor där man kan välja mellan att visa film och presentationer och ha livesamtal eller föreläsare på scen. Kanske döpa om Filmstaden till Kulturstaden?

Vi befinner oss i en ny verklighet. Jag har tidigare räknat kallt med att 50-gränsen skulle bestå året ut eller längre, men dörren till författarsamtal med lite fler åskådare har öppnats idag. 

Dessutom utlovas 1,5 miljarder ytterligare i stöd till kultursektorn. Återstår att se hur mycket utav det som kan landa i bokbranschen. Om inte annat är det många författare som oavsett dagens besked inte lär vara välkomna ut till skolorna i höst och därmed tappar en stor del av sin inkomst.

Fotnot: Denna text är hämtad ur fredagens utgåva av Boktuggs nyhetsbrev.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Nästan 200 nya titlar idag, en av dem är Offervilja, den tredje och avslutande delen i mysdeckarserien Värnamord av Ewa Klingberg. En annan som ligger i tiden är Influencer marketing i praktiken av Johannes Gustavsson. Även i höst lär vi se många böcker om Ryssland, idag släpps Tsaren : Den sanna historien om pengatvätt, mord och att överleva Putins vrede av Bill Browder.

🎂 Födelsedagar: Edith Nesbit (1858-1924) föddes den 15 augusti och skrev över sextio barnböcker varav ett tiotal finns översatta till svenska, bland andra Huset Ardens gåta och Den sista draken. Stieg Larsson (1954-2004) var född denna dag och är som författare mest känd för världssuccén Millennium-trilogin som inleddes med Män som hatar kvinnor. I höst kommer för övrigt en fortsättning på Millennium-serien, skriven av Karin Smirnoff.

🧘 Den 15 augusti firar man i USA den nationella Avslappningsdagen. Kanske är det så en del föräldrar känner det när skolorna äntligen börjar igen? Ett bra boktips är då kanske Avslappningssagor. Sagor som hjälper ditt barn att koppla av av Laura Di Francesco och Helena Kubicek Boye.🎧 1984. Att 1980-talet är hett (Stranger Things, Top Gun och mode) vet vi. Men i detta fall är det George Orwells 1984 som Storytel gjort en storsatsning på att förvandla till mer än ”bara” ljudbok. Produktionen släpps idag den 15 augusti på tio språk samtidigt i Sverige, Finland, Danmark, Polen, Nederländerna, Bulgarien, Turkiet, Italien, Spanien och Mexiko. I den svenska versionen görs huvudkaraktärerna av skådespelarna Sofia Kappel, Lucas Krüger och Andreas Rothlin Svensson. I romanen från 1949 skapar Orwell en vision av år 1984 som en värld av övervakning och dödlig diktatur, där storebror ser allt du gör.

💰 Skånemaffian. Ex-förlagsbossarna Erik Osvalds (Historiska Media) och Mattias Lundgren (Word Audio) slår sina pengapåsar ihop och investerar i Italien. Inte i vin, ost eller lufttorkad skinka utan distributionsplattformen StreetLib som är något av en motsvarighet till Publit och Axiell Media – men med internationellt fokus från start. Läs vår intervju med Mattias och StreetLibs VD.

🗝️ Deckardirektör. Årets Glasnyckel (det stora nordiska priset till bästa kriminalroman) går till Morten Hesseldahl som förutom författare även är VD för Danmarks största förlag Gyldendal. Det innebar även att den svenska sviten med fem raka titlar bröts. Inte någon av hans böcker finns på svenska. Ännu.


Uppdateras under dagen …