ANNONS

Alla restauranger har kanske inte en så här fin scen, men det kan vara så att samarbeten mellan krögare och bokhandlare kan vara bästa sättet att arrangera författarkvällar i höst. Författarmiddagar där boken finns med på menyn kanske? Foto: iStock.

Författarkväll på restaurang eller biograf – höstens melodi för förlag och bokhandlare?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Nya lättnader för idrotts- och kulturevenemang samt restauranger öppnar för författarkvällar med fler än femtio deltagare i höst. Kanske bokhandlare ska satsa på samarbete med biografer eller restauranger?

Regeringen meddelade på fredagen att 50-gränsen består, men att de ska ge lättnader och undantagsregler för vissa typer av evenemang med sittande publik.

Först och främst blev det orimligt märkligt med sittande publik på restauranger vid musikframträdanden. En lokal okänd trubadur kunde få spela inför 200 sittande restauranggäster men om artisten var för känd (tala om subjektivt mått) så förbjöds tillställningen.

Nu föreslår regeringen att alla restauranger som kan ordna säker sittning med tillräckligt avstånd mellan sittande gäster får ta emot dessa oavsett vem som står på scen. 

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

Mer diffust blir andra undantag från 50-gränsen som utlovas för idrott och kultur. Fotbollen har drabbats hårt av att tvingas spela utan publik och flera klubbar hotas av konkurs. Hockeyn och inomhusidrotterna står redo att inleda sina säsonger och hoppas förstås få ha publik i arenorna.

Även teatrar vill förstås kunna släppa in publik på åtminstone varannan stol och stolsrad, likt biograferna. Regeringen poängterade att det rör sig om sittande publik vilket lär utesluta bokmässor. Men hur kommer bokhandlares Författarkvällar att kunna hanteras?

Kanske är det mot restauranger och biografer (eller teatrar?) som förlag och bokhandlare ska rikta sina blickar. Höstens författarkvällar kanske får bli en middagsbjudning. Eller om man kan samarbeta med den lokala biografen och sälja biljetter till deras salong och nyttja deras omprogrammerade biljettsystem som sinnrikt skapar tomma rader och tomma stolar mellan sällskap.

Med tanke på att biograferna lär gå en tuff framtid till mötes i konkurrens med streaming är det kanske bara en tidsfråga innan de stöps om till multiarenor där man kan välja mellan att visa film och presentationer och ha livesamtal eller föreläsare på scen. Kanske döpa om Filmstaden till Kulturstaden?

Vi befinner oss i en ny verklighet. Jag har tidigare räknat kallt med att 50-gränsen skulle bestå året ut eller längre, men dörren till författarsamtal med lite fler åskådare har öppnats idag. 

Dessutom utlovas 1,5 miljarder ytterligare i stöd till kultursektorn. Återstår att se hur mycket utav det som kan landa i bokbranschen. Om inte annat är det många författare som oavsett dagens besked inte lär vara välkomna ut till skolorna i höst och därmed tappar en stor del av sin inkomst.

Fotnot: Denna text är hämtad ur fredagens utgåva av Boktuggs nyhetsbrev.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL