ANNONS

Books & Dreams lägger ner tidningen – satsar allt på event

Det femte året blev det sista. Efter 16 nummer lägger Books & Dreams ner tidningen. Men lever vidare i form av författarkvällar och andra event som Crimetime.

Tidningen och eventserien Books & Dreams startade hösten 2012, en rejäl satsning av Bonniers med Carina Nunstedt som chefredaktör. Inledningsvis trycktes tidningen i 30.000 exemplar, en siffra som sjönk något det sista året. Den sålda delen av upplagan har dock varit ganska konstant.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss gärna att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Bli en INSIDER från 96 öre per dag. Du kan också ge ett bidrag på 25 kr eller kanske 500 kr. Eller helt valfritt belopp. Vi tar även Swish

books-and-dreams-sista-omslag
Sista numret av Books & Dreams som tidning.

Men det senaste numret blir det sista, skriver Carina Nunstedt i tidningen. Utöver papperstidningen som kommit ut med fyra nummer per år, totalt 16 stycken sedan starten, har Books & Dreams satsat mycket på stora författarkvällar och inte minst deckarfestivalen Crimetime på Gotland. Eventen har hela tiden varit den största delen av varumärket Books & Dreams.

– Nu behöver vi satsa resurserna på att utveckla Books & Dreams populära event ännu mer, både våra stora författarkvällar och deckarfestivalen Crimetime. Jag har också börjat ett nytt jobb på deltid som förläggare för Yourlife Books, ett nytt imprint inom Forum. Jag är väldigt stolt över de totalt 16 härliga nummer av Books & Dreams som min redaktion och jag har åstadkommit sedan starten 2012, säger Carina Nunstedt.

ANNONS

– Inte minst alla de många långa personliga intervjuer som jag och mina medarbetare fått möjlighet att göra, till exempel med internationella stjärnor som Jojo Moyes, Michael Connelly, Elizabeth Gilbert och Dean Koontz. Vi har gett läsarna chansen att komma författarna och böckerna nära, och det fortsätter vi med i liveform.

Intresset för olika typer av författarevent verkar omättligt och det startas allt fler runtom i landet. Huvudfokus för Books & Dreams har hela tiden legat på eventen, tidningen har varit ett komplement, betonar Carina.

– Ja precis, stora personliga författarkvällar och deckarfestivalen Crimetime Gotland har varit det Books & Dreams satsat mest på att utveckla, vi har inte hunnit lägga så mycket tid på tidningen som egentligen behövts för att utveckla upplagan, säger Carina Nunstedt.

Under 2017 planeras fyra-fem stora Books & Dreams-kvällar varav tre-fyra på Oscarsteatern i Stockholm och ett på Stora teatern i Göteborg i samband med bokmässan.

– Därtill kommer deckarfestivalen Crimetime som vi utvecklar ytterligare. Vid sidan av de större eventen gör vi även mindre event. Sammanlagt blir det något fler event än 2016.

Årets Crimetime växte på flera sätt jämfört med premiäråret 2015. Festivalen är dock inte lönsam ännu.

– Det var en mycket lyckad andra deckarfestival, många tyckte den var ännu bättre än första året. Både antalet besökare och pressbevakningen har ökat. Resultatet är betydligt bättre än föregående år men att bygga upp ett sådant här stort evenemang som går med vinst tar mer än två år. Sammanvägt är vi väldigt glada över gensvaret från besökare och medverkande på festivalen.

Carina Nunstedt själv fortsätter som tidigare att producera Books & Dreams stora författarkvällar, som hon modererar tillsammans med Josefine Sundström.

– Senast häromdagen hade vi en lyckad kväll på Oscarsteatern i Stockholm med bland andra bokaktuella Martina Haag, Kakan Hermansson, Anders de la Motte och den italiensk-somaliska författaren Igiaba Scego. Att samtala med författare är något av det roligaste jag vet och det får jag fortsätta med.

 

Foto: Julia Dansarie


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se