Books & Dreams lägger ner tidningen – satsar allt på event

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Det femte året blev det sista. Efter 16 nummer lägger Books & Dreams ner tidningen. Men lever vidare i form av författarkvällar och andra event som Crimetime.

Tidningen och eventserien Books & Dreams startade hösten 2012, en rejäl satsning av Bonniers med Carina Nunstedt som chefredaktör. Inledningsvis trycktes tidningen i 30.000 exemplar, en siffra som sjönk något det sista året. Den sålda delen av upplagan har dock varit ganska konstant.


ANNONS


books-and-dreams-sista-omslag
Sista numret av Books & Dreams som tidning.

Men det senaste numret blir det sista, skriver Carina Nunstedt i tidningen. Utöver papperstidningen som kommit ut med fyra nummer per år, totalt 16 stycken sedan starten, har Books & Dreams satsat mycket på stora författarkvällar och inte minst deckarfestivalen Crimetime på Gotland. Eventen har hela tiden varit den största delen av varumärket Books & Dreams.

– Nu behöver vi satsa resurserna på att utveckla Books & Dreams populära event ännu mer, både våra stora författarkvällar och deckarfestivalen Crimetime. Jag har också börjat ett nytt jobb på deltid som förläggare för Yourlife Books, ett nytt imprint inom Forum. Jag är väldigt stolt över de totalt 16 härliga nummer av Books & Dreams som min redaktion och jag har åstadkommit sedan starten 2012, säger Carina Nunstedt.

ANNONS

– Inte minst alla de många långa personliga intervjuer som jag och mina medarbetare fått möjlighet att göra, till exempel med internationella stjärnor som Jojo Moyes, Michael Connelly, Elizabeth Gilbert och Dean Koontz. Vi har gett läsarna chansen att komma författarna och böckerna nära, och det fortsätter vi med i liveform.

Intresset för olika typer av författarevent verkar omättligt och det startas allt fler runtom i landet. Huvudfokus för Books & Dreams har hela tiden legat på eventen, tidningen har varit ett komplement, betonar Carina.

– Ja precis, stora personliga författarkvällar och deckarfestivalen Crimetime Gotland har varit det Books & Dreams satsat mest på att utveckla, vi har inte hunnit lägga så mycket tid på tidningen som egentligen behövts för att utveckla upplagan, säger Carina Nunstedt.

Under 2017 planeras fyra-fem stora Books & Dreams-kvällar varav tre-fyra på Oscarsteatern i Stockholm och ett på Stora teatern i Göteborg i samband med bokmässan.


ANNONS


– Därtill kommer deckarfestivalen Crimetime som vi utvecklar ytterligare. Vid sidan av de större eventen gör vi även mindre event. Sammanlagt blir det något fler event än 2016.

Årets Crimetime växte på flera sätt jämfört med premiäråret 2015. Festivalen är dock inte lönsam ännu.

– Det var en mycket lyckad andra deckarfestival, många tyckte den var ännu bättre än första året. Både antalet besökare och pressbevakningen har ökat. Resultatet är betydligt bättre än föregående år men att bygga upp ett sådant här stort evenemang som går med vinst tar mer än två år. Sammanvägt är vi väldigt glada över gensvaret från besökare och medverkande på festivalen.

Carina Nunstedt själv fortsätter som tidigare att producera Books & Dreams stora författarkvällar, som hon modererar tillsammans med Josefine Sundström.

– Senast häromdagen hade vi en lyckad kväll på Oscarsteatern i Stockholm med bland andra bokaktuella Martina Haag, Kakan Hermansson, Anders de la Motte och den italiensk-somaliska författaren Igiaba Scego. Att samtala med författare är något av det roligaste jag vet och det får jag fortsätta med.

 

Foto: Julia Dansarie

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Ny poesi utforskar mäns våld mot kvinnor

Diktsamlingen Hennes uppgång och fall beskriver en kärleksrelation som inleds med intensiv förälskelse men sedan övergår i våld. Det är Marie Strömbergs debut som författare men flera av dikterna skrev hon redan för 20 år sedan.

– De är inspirerade från samtal jag hade med kvinnor när jag jobbade natt inom psykiatrin. Många hade blivit utsatta för övergrepp och jag började skriva dikter för att bearbeta det jag fick höra. Det kändes viktigt att skriva ner deras berättelser för att dokumentera dem, säger Marie Strömberg.

Några av dikterna handlar om henne själv, men även majoriteten av dem som inte gör det är skrivna i jag-form. Ett stilistiskt grepp för att komma närmare läsaren.

– Jag tycker att det blir starkare i jag-form, men ville också skriva genom betraktarens ögon, säger hon.

Att det blev just poesi beror på att hon tycker om att utforska språket och leka med ord.

– I en dikt måste man väga varje ord och om man byter ut ett ord kan texten få en helt annan betydelse. Jag gillar att man kan uttrycka så mycket med några få rader, säger hon.

Text: Evelina Hertz

(...) Läs hela artikeln »